Bloggportalen
Nu läser du artikeln
5 brädspel för dig som gillar resor

5 brädspel för dig som gillar resor

  • Spelsugen? Här kommer tips på fem brädspel som tar dig med på en resa till fem olika länder!

Förutom att jag älskar att resa, så är jag också en riktig passionerad gamer av alla slags brädspel och datorspel. I dessa dagar när jag varken håller på att planera nästa resa eller är på resande fot, så får spelen ta mig med på en resa istället. Här kommer mina bästa tips på fem brädspel/kortspel som tar dig med till fem olika länder. Och som bonus så tar jag även med dig till det bästa datorspelet för dig med reseabstinens – ett spel som du dessutom kan spela med vänner på distans.

1. SPANIEN – Alhambra

Du befinner dig i Spanien, år 1278. Världsarvet Alhambra ska börja byggas och du ska i detta spel bygga ditt egna palats. Hur du bygger ditt palats med färger och murar ger dig olika poäng. En omgång går i princip ut på att köpa byggbrickor, planera ditt bygge och bygga ditt Alhambra. Spelet går snabbt att lära sig och en omgång tar max en timme att spela när du förstått reglerna.

Antal spelare: 2-6
Ålder: 8+ år
Speltid: 45-50 min

Alhambra

2. PORTUGAL – Azul

När kung Manuel I från Portugal besökte Alhambra, blev han helt förtjust i palatset vackra kakel. I spelet Azul ska du smycka kungens egna palats i Portugal med lika vackra kakelplattor. Fyll din bricka med kakelplattor av samma färg för att fylla mönsterraderna. Ett snabbt och spännande spel som är ett avancerat ”bingo” med fantastiskt fina spelbrickor som nästan känns som godisbitar. Ett av mina favoritspel – det är otroligt kul att kakla – för alla åldrar!

Antal spelare: 2-4
Ålder: 8+ år
Speltid: 30-45 min

3. PUERTO RICO – Puerto rico

Välkommen till Puerto Rico! I 1500-talets Karibien ska du bygga upp Puerto Ricos nya guldålder. Spelet spelas i 15 omgångar/år och går ut på att samla vinstpoäng genom att lyckas utveckla ön mest. I varje omgång tar du en ny roll – från nybyggare till guldgrävare och borgmästare. Varje roll ger en fördel, så det gäller att välja rätt roll för hur du planerat att utveckla ön. Odla grödor, bygg fabriker och handelsbyggnader och bosätt kolonin. Det här är ett strategiskt komplext, men väldigt roligt spel! Räkna med att det tar lite tid att spela!

Antal spelare: 2-5
Ålder: 12+ år
Speltid: 90-150 min

4. JAPAN – Honshu

I spelet Honshu är du är en adelsman i Japan, som ska bygga upp din rikedom genom att utveckla och utöka din egen provins. Provinsen utökas genom provinskort, som snillrikt placeras delvis på eller under andra kort. När 12 omgångar har gått så räknar man ihop hur stora skogar, städer, sjöar, fabriker och fält man har byggt upp. Ett snabbt och portabelt spel som dock kräver ett stabilt bord för att kunna bygga ihop sina provinskort.

Antal spelare: 2-5
Ålder: 8+ år
Speltid: 30 min

Honshu (notera att jag vann den sista omgången :) )

5. FRANKRIKE – Carcassonne

Carcassonne är spelet om den franska staden med de många tornen. Ett klassiskt spel som var ett av de första brädspel som jag började spela för många år sedan. Stadens läge i södra Frankrike har genom året varit strategiskt för handel och har lett till många dramatiska invasioner. I spelet ska du av brickor bygga sammanhängande städer med omgivande vägar, bondgårdar, kyrkor och byar. Ett väldigt enkelt spel (borde vara 7+ år om jag fått bestämma) med många expansionspaket, som dock kan bli rätt klurigt om det spelas med rätt sällskap!

Läs mer

Antal spelare: 2-5
Ålder: 10+ år
Speltid: 30 min

Bonus: Hela världen – World of Warcraft

Även om jag älskar brädspel, finns det inget brädspel som kan ta dig med till så många olika länder och världar som datorspelet World of Warcraft (WoW). Trots att spelet har mer än 15 år på nacken, bjuder spelet på en fantastisk värld där det finns allt från paradisstränder till asiatiska tempel och snöklädda berg. En virtuell värld utan stängda gränser och med storslagen musik. En värld som jag inte behöver ”spela”, utan bara kan flyga runt i och uppleva. Speciellt vill jag lyfta området Pandaria, som tar dig med till de vackraste av Asiens landskap med tempel, palmer, körsbärsblom, drakar och vattenfall. Om du är bekant med Tolkiens värld kommer du att känna igen dig i denna värld, där både dvärgar, alver, trollkarlar och orcher bor.

WoW spelas online och kan med fördel spelas med släkt och vänner över voice chat. Ett sätt att resa tillsammans och vara sociala under denna tid av social distansering.

Antal spelare: Oändligt
Ålder: 12+ år
Speltid: Så länge du vill, när helst du vill

Min hängmatta på min paradisstrand i Tanaris
Att spela i Pandaria ger en härlig Asien-feeling

Vilket är ditt favoritbrädspel?

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (2)
  • Tack för tipsen! Dessa spel är alla nya för mig (förutom WoW) och jag som älskar strategiska brädspel ska absolut införskaffa något (eller kanske alla) av dessa! :D

    • Det finns jättemånga bra spel med resetema, det svåra tycker jag alltid är att bestämma mig vilket spel jag ska köpa! Har du varit på Alphaspel förresten? En dröm för spelälskare!

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.