Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Sevärdheter i Melbourne – Mina 10 favoriter – Victoria – Australien

Sevärdheter i Melbourne – Mina 10 favoriter – Victoria – Australien

  • Melbourne har blivit en av våra favoritstäder. Det finns så otroligt mycket härligt att se och göra här, men ska jag välja ut några favoriter så blir det dessa tio!
Melbourne och Yarra

Melbourne har blivit en av våra favoritstäder i Australien. Visst är Sydney otroligt trevligt, men Melbourne är helt enkelt lite mer oss. Lite mer hipster, lite mer avslappnat och med en otrolig restaurangkultur. Vi har varit här två gånger – en gång på sommaren och en gång på vintern. Båda gångerna har vi känt samma sak. Varför bor vi inte här?

Det finns så otroligt mycket härligt i Melbourne, men ska vi välja ut några favoriter i city så måste det bli dessa tio!

1. Southbank promenade

Genom Melbourne rinner floden Yarra och mitt i staden vid Yarra’s södra sida ligger Southbank Promenade. Här hittar du en mysig bilfri promenad med gott om kultur, restauranger och vackra vyer. Vid vårt ena besök bodde vi här på södra sidan i Crowne Melbourne’s stora hotellkomplex och promenerade hit och åt på kvällarna. Bäst var middagen på japanska Nobu – den friterade hummern var helt perfekt. Att vi dessutom fick in den utan extra kostnad på grund av en felorder i servisen, gjorde inte saken sämre.

Karta

Melbourne- South Promenade

2. Street art

Jag är svag för gatukonst och på Hosier Lane finns det mer gatukonst än jag sett någonstans tidigare. Det finns guidade turer för den som önskar, men vi valde att bara vandra runt här bland alla färger, karaktärer och ordspråk. Missa inte att ta en avstickare till ACDC lane, några hundra meter bort. Hur många städer har döpt gator efter hårdrocksband? Jag säger ju det, man bara måste älska Melbourne! Läs mer på Street art i Melbourne.

Karta till Hosier Lane

Melbourne - ACDC

3. Kaffekulturen

Ingen stad jag varit i har varit så kaffetokig som Melbourne. Kanske har det att göra med hela hipsterkänslan som Melbourne utstrålar. När man gör något, så går man all in. Melbourne är helt i klass med Seattle i antalet kaffekedjor, men med skillnaden att kaffet här i Australien är riktigt gott. I varenda hörn finns en liten kaffebutik som säljer organiskt kaffe, rostat på ett visst sätt och från en viss region i ett visst land. Här får du veta allt om ditt kaffe. Flat White är det du ska beställa om du vill ha en riktigt bra espresso med mjölk. Eller varför inte en kaffe med mandelmjölk eller sojamjölk? Här finns alla varianter!

Melbourne Coffee

4. Royal Arcade

Den gamla shoppingarkaden Royal Arcade byggdes redan 1869 och sedan dess har man behållit shoppingcentrumets vackra inredning. Här ligger en massa små härliga butiker som du inte hittar någon annanstans. Även caféerna här inne utstrålar charm från dem koloniala tiden, med sina vackra bakelser och klassiska möbler.

335 Bourke St
Melbourne VIC 3000


Karta

Melbourne - Royal Arcade

5. City Circle Tram Tour

Senaste gången vi var i Melbourne, så bodde vi i utefter spårvagnslinjen City Circle. City Circle går runt hela stadskärnan och är helt gratis, så det är bara att hoppa på och åka runt på en sightseeing. Det tar lite längre tid att åka runt på spårvagnen än om du hade tagit en buss eller annan spårvagn, men det är väl värt det. Man vet alltid var man har spårvagnen och det går inte att åka vilse. Perfekt!

Läs mer på Public Transport Victoria.

Melbourne - Tram

6. Federation Square

En av Melbournes nutida byggnader har delat staden i två läger. De som älskar Federation Square och de som helst vill jämna det med marken. Federation Square är en plats för kultur och uppträdanden och med ett konstmuseum. Oavsett vad du tycker, så kommer du att passera förbi här. När vi var här över julen så stod en stor julgran av Lego här på torget och massor av barn byggde julfigurer med klossarna. Det var nästan så man fick lite julstämning i den 30-gradiga värmen! Jag tycker i alla fall att det verkar vara ett alldeles ypperligt torg!

Swanston St & Flinders St
Melbourne VIC 3000

Karta

Melbourne - Federation Square

7. Melbourne Zoo

Ett modernt zoo med över 100 år på nacken, Melbourne Zoo är en riktigt fin djurpark. Välskött och med ett omfattande program för att skydda många av de utrotningshotade djuren som bor i parken, är detta ett besök som både är lärorikt och informativt för alla åldrar. Försök att pricka in några av djurskötarnas informationstillfällen, de är både väldigt informativa och roliga!

Melbourne Zoo
Elliott Ave
Parkville VIC 3052

Karta

Melbourne Zoo

8. Docklands

Senaste besöket i Melbourne bodde vi i Docklands, ett nytt område byggt vid vattnet i ett gammalt hamnområde. Lite som Västra Hamnen i Malmö eller Hammarby Sjöstad i Stockholm. Här trängs massor av coola bostadskvarter med shopping och ett pärlband av sjyssta restauranger vid vattenkanten. Vi gillade verkligen både läget och området, så här skulle vi gärna hänga igen!

Läs mer

Karta

Melbourne Docklands
En av alla goda middagar i Docklands

9. Sea Life Melbourne Aquarium

Pinjarra, den fem meter långa krokodilen som bor på Sea Life Melbourne är fortfarande vår dotters favorit. Hon kan allt om Pinjarra, bland annat hur han åt upp en prisbelönt ko och kom till parken. Ett bra bevis på att barn kommer ihåg mer än man tror! Här på Sea Life i Melbourne hittar du stora akvarium med allt från korallrev till pingviner och en stor gångtunnel tar dig genom hajakvariet med rockor som simmar över ditt huvud.

King St
Melbourne VIC 3000

Karta

Melbourne SeaLife Aquarium

10. Melbourne shopping

Många jag har pratat med tycker att shoppingen i Australien inte är så mycket att hurra för, men jag håller inte med. Man måste bara våga sig på att shoppa i butiker som man aldrig har hört talas om tidigare. I Melbourne kretsar den seriösa shoppingen kring Bourke street och little Bourke Street och Myer, David Jones och Emporium.  Vi gillade även Melbourne Central, ett gigantiskt shoppingcentrum med över 300 butiker. Hittar du inte något unikt här, så blir jag förvånad!

Karta till Bourke street mall

Karta till Melbourne Central

Melbourne shopping

Vill du läsa mer om Australien? Titta in på mitt fotoalbum från Melbourne eller på min Australien-sida!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
1
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (1)
  • Jag gillar också mer själva staden Melbourne än Sydney (om än jag kanske tycker att Sydney har finare omgivningar), ja under sommaren då… I Melbourne rekommenderar jag även bl.a. piren vid St Kilda där man kan se dvärgpingvin vid solnedgången, Half Moon Beach i stadens utkant, botaniska trädgården och Melbourne Museum! Har bloggat om Melbourne här: http://mariasmemoarer.com/tag/melbourne.html :)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.