Meny
Blogg

God jul med året i resor 2019

I Fee Slovenia vid Bledsjön

Ville bara passa på att poppa in här och säga GOD JUL till er alla denna sköna julafton! Kanske står du mitt i grötkoket, steker köttbullar eller håller som bäst på att ta på dig årets jultröja. Oavsett så hoppas jag att långhelgen ger tid för vila och tid med nära och kära. Vi kommer som vanligt att äta en himla massa mat, spela ännu fler brädspel och lyssna på Carol of the Bells på hög volym. En helt vanlig jul hemma helt enkelt 🙂

En sån här dag passar jag på att summera reseåret som varit. Det jag kan konstatera även detta år är att mina reseår aldrig blir som jag tänkt mig. Det fanns massor med planer och tankar för 2019, men hälften av resorna som jag gjort i år var långt ifrån påtänkta ifjol vid den här tiden. Främsta orsaken till det är att jag ofta bokar sent och aldrig stirrar mig blind på ett resmål. Om inte flygpriser, restider, läget i landet, politik och flygbolag känns rätt, då bokar jag inte. Oavsett hur sugen jag är. Jag ser det som att det helt enkelt inte är meningen att jag ska resa dit just då. Det kommer alltid fler tillfällen. Men vart åkte jag då i år?

Årets resor i siffror

Vi börjar lite lätt med en summering i siffror. Det blev oväntat få nya länder (men många nya regioner!) och oväntat få bad i havet i år. Faktiskt inte ett enda bad i havet alls i år när jag tänker efter…

Hotellnätter: 50
Länder: 6
Nya länder: 1
Avbokade resor: 1
Bad i havet på Bali: 0
Koalor: 3
Hyrbilsdagar: 40
Nya fulmuggar: 8
Flygbolag: 6
Nya resväskor: 1
Levador: 4
Rosa sjöar: 1
Grottor: 3

Reseåret per månad

Februari – Madeira

I februari åkte vi en vecka till Madeira för att vandra och upptäcka denna härliga ö. Vi hyrde ett fantastiskt hus med uppvärmd pool med vänner och åt många middagar på terrassen i solnedgången över ett bananplantage. Vi fick vår första parkeringsbot utomlands och vi åkte på valskådning utan att se någon val. Men oj vad jag gillade Madeira!

Levadavandring på Madeira
Madeira

April – Italien

I april så åkte vi på en 12 dagar lång road trip runt Ligurien, Lombardiet, Veneto och Toscana. Vi köade i Florens, åt tryffelpasta vid de rullande kullarna i Toscana, åkte tåg mellan byarna i Cinque Terre, kände oss som kungligheter i Venedig och satt i bilköer i timmar vid Gardasjön. En otroligt rolig och lärorik resa. Vi blev stoppade av carabinieri på en avlägsen skogsväg i Ligurien, slet vårt hår kring hur vi skulle betala våra free-flow-motorvägstullar och betalade hutlöst för gelato i Florens. En sjukt rolig bilsemester helt enkelt.

Rullande kullar i Toscana-Val-d'Orcia
Val d’Orcia

Maj – Östra Skåne

Tillsammans med ett gäng härliga svenska resebloggare åkte jag på pressresa till Kristianstad. Tänk så mycket det finns att se i vårt härliga land! Även om jag är i Skåne rätt ofta, upptäckte jag massor med nya guldkorn. Jag lärde mig om ålfiske & sprithistoria, besökte vackra Åhus och och åt på fantastiska platser drivna av riktiga eldsjälar. Skåne är verkligen Sveriges Provence.

Åhus
Åhus i Skåne

Juni – Western Australia

I juni drog vi på en bilsemester i en av Australiens vildaste delstater – Western Australia. Många mil i bil, men oj vilken resa! Nationalparker, djur, storstad och vingårdar. En delstat med så mycket mer än vi kunnat önska oss. Men samtidigt så mycket mer ödsligt och glesbefolkat än vi trott. Western Australia är en delstat som vi definitivt kommer att behöva utforska mer av snart!

Pinnacles desert - Australien
PInnacles National Park – Western Australia

Juli – Bali

Det som skulle bli årets badsemester blev snarare en kultursemester. Inte alls fel, men inte det jag hade tänkt mig. Visst, jag är en badkruka. Men när temperaturen på natten kryper ner mot 20 grader blir det aldrig speciellt varmt i pool och hav. Det var dock fint att återse Bali efter så många år, även om jag just nu inte känner något sug att åka tillbaka igen på några år.

Taman Ayun-templet - Bali
Taman Ayun – Bali

Juli – Västra Skåne

Det blev två helger i juli i västra Skåne, med slottsbesök, släktbesök och cafébesök. Jag besökte Ystad för första gången och fikade lite till.

Bosjökloster - Skåne

Augusti – Höga Kusten

Det var massor med år sedan jag sist upplevde naturen i min hembygd och det var otroligt kul att se det jag tagit för givet från en ny vinkel. Skuleskogen, Högakustenleden och lite skärgård hann vi med innan det var dags att åka hem till Stockholm igen.

Denna utsikt! Skuleskogen levererar!

Oktober – Slovenien

Slovenien har legat på min önskelista länge, men det har inte varit lätt att få ihop varken tid eller planer med ledigheter. En vecka i oktober blev dock planen till verklighet och vi bilade runt i hela Slovenien. Ett otroligt land med så mycket på en väldigt kompakt liten yta. Vi åt vaniljfluffbakelser, besökte magiska kalkstensgrottor och vandrade i raviner.

God rays vid Lake Bohinj - Slovenien

November – Graz, Österrike

Ett lyxigt dygn hann vi med i Graz, med besök på slott, biergarten och ett åk nerför Europas längsta inomhusrutschkana. En mysig liten stad som vi gärna ser mer av!

Graz-Österrike

Hur har ditt reseår varit? Vad var dina höjdpunkter?

Om bloggaren

Resebloggare, fotograf och familjeäventyrare med över 50 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.