Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Perth – 9 sevärdheter i Western Australias sköna huvudstad – Australien

Perth – 9 sevärdheter i Western Australias sköna huvudstad – Australien

 • Perth är en sprudlande, unik och charmig storstad med oväntat mycket småstadskänsla. Vi tillbringade 5 dagar här och utforskade några av stadens sevärdheter.
Eva i Perth, Australien

Perth är ingen liten stad. Här bor faktiskt över 2 miljoner invånare, vilket gör staden vid Stilla havets kust till Australiens fjärde största stad efter Sydney, Melbourne och Brisbane. Perth är på pappret världens mest isolerade storstad, med längst avstånd till närmsta miljonstad. Men det märks nästan inte. För även om Western Australia är Australiens största delstat och ett av världens mest glesbefolkade områden, är Perth som vilken storstad som helst. Nästan i alla fall. Det är bara lite mer laid back. Här går folk i shorts året om, rusningstrafiken är nästan obefintlig och den storslagna naturen kommer nästan ända in i stadskärnan. Perth är en sprudlande, unik och otroligt charmig stad, med oväntat mycket småstadskänsla och livskvalitet.

Perth - Australien
Palmer i Perths ”vinterkyla”

Många av er har frågat hur det är att resa i Australien på vintern. På vår resa till Perth i juni/juli fick vi uppleva båda sidor av vädermyntet. När vi först landade i Perth möttes vi av strålande solsken, lunch på uteserveringar och folk i t-shirt och shorts. På vägen hemåt några veckor senare slog en vinterstorm in över stan, med ofantliga regnmängder och starka vindar. Lite mindre uteserveringar och lite mer regnkappa, helt enkelt. Men även om vi var lite besvikna över att behöva ändra våra resplaner på grund av stormen, verkade alla australiensare väldigt tacksamma för regnet. Somrarna här är extremt heta och regnfria, varenda regndroppe som kommer under vintern är livsnödvändig för grundvattennivåerna och jordbruket. Perth har dock gott om aktiviteter för alla årstider och väder, så vi behövde inte ha tråkigt i regnet.

Så vad hittade vi på under våra 5 dagar i Perth? Här kommer en lista med mina topp nio favoriter bland sevärdheter och nöjen – museum, nationalparker, gourmetdestinationer och familjeaktiviteter.

1. Elisabeth Quay (och Willie Creek Pearls)

Elisabeth Quay - Perth - Australien
Elisabeth Quay

Elisabeth Quay öppnade så sent som 2016 och är ett rekreationsområde vid Swan River i centrala Perth. Här kan du strosa, äta middag, shoppa eller bara njuta av utsikten över Perths höghus. Allra mest intressant tyckte vi det var att besöka Willie Creek Pearls. Här säljs smycken av världens finaste (och dyraste) saltvattenpärlor, som odlas i Willie Creeks egna pärlfarm utanför Broome. Visste du att det finns naturligt guldfärgade saltvattenpärlor? Det visste inte jag förrän jag besökt Willie Creek Pearls!

2. Northbridge

Northbridge - Perth
Bryggeri i Northbridge

Northbridge är en stadsdel norr om city center, som fullkomligt bubblar av liv. Jag som älskar att hänga på Södermalm i Stockholm, gillade dessa kvarter lite extra mycket. Här blandas vintageaffärer, bryggerier, barer, museum och okända små designerbutiker med ett restaurangspäckat Chinatown. Missa inte bryggeriet Northbridge Brewing Company om du gillar att smaka på lokalt bryggda drycker.

3. The Perth Mint

Perth Mint - Perth - Australien
The Perth Mint

Vi hade egentligen inte tänkt att besöka Perth Mint, men det dåliga vädret fick oss att skippa King’s Park och åka hit istället. Och vilken tur det var! The Perth Mint bjöd på en riktig show. Här kan du få se det ett ton(!) tunga kängurumyntet av rent guld, se smält guld bli till en guldtacka live, försöka lyfta en guldtacka, se ditt värde i guld och se unika rosa diamanter värda miljoner kronor i juvelbutiken. Självklart är dessutom guiderna så där härligt australiensiskt humoristiska, att du skrattar dig igenom besöket. Det är svårt att inte bli helt såld på alla vackra saker som finns innanför dessa dörrar, det kan hända att till och med jag som inte brukar shoppa så mycket när jag reser köpte med mig något litet och vackert härifrån…

4. Swan Valley

Swan Valley vinprovning - Perth - Australien
Vingård i Swan Valley

Swan Valley ligger 30 minuter nordöst om Perth och är en grönskande dal för dig som gillar god mat och god dryck. Här trängs vingårdar med chokladfabriker, macadamianötodlingar, nougattillverkare och kafferosterier.

Vi tillbringade en hel dag i Swan Valley – ett inlägg om alla ställen vi besökte är på väg! Tills dess kan du läsa mer om Swan Valleys producenter här.

5. Fremantle

Fremantle - Perth - Australien
Fremantle

Fremantle är egentligen en egen hamnstad 30 minuter sydväst om Perth, men idag är den nästan helt sammanvuxen med Perth. Ta tåget hit, besök härliga Fremantle market, besök det lokala bryggeriet Little Creatures eller ät middag i solnedgången på en fiskrestaurang vid hamnen. En riktigt härlig dagsutflykt till en härlig liten stad!

Vill du läsa mer? Kolla in mitt inlägg Fremantle – Marknader och bryggerier i Perths sköna hamnstad

6. Rottnest Island

Rottnest Island - Perth - Australien
Rottnest Island

Rottnest Island strax utanför Fremantle är för Perth-borna mest känt för sina fantastiska vita sandstränder, men för resten av världen är ön mest känd för sina quokkas. Quokkas är små pungdjur som nästan bara finns på Rottnest island och som är helt orädda oss människor. Har du hört talas om quokka-selfies? Om inte – läs mer om ”Rotto” i mitt inlägg: Rottnest Island – Quokkas, cyklar och bländande stränder.

7. Caversham Wildlife Park

Perth - Australien
Caversham Wildlife Park

Caversham WIldlife Park är ett familjeägt zoo strax norr om Perth. Här ingår alla aktiviteter i inträdet, som att få träffa en koala eller klappa en wallaby. Parken jobbar hårt för att skydda, rädda och bevara Australiens unika djurliv, genom utbildning, uppfödning och insamlingar. Lär mer om parkens arbete för Australiens unika djurliv på Caversham Wildlife Park.

Läs mer

8. The Bell Tower

Klocktornet - Perth - Australien
The Bell Tower

1988 byggdes klocktornet i Perth, för att fira hundraårsjubileet av grundandet av Australien och kapten Arthur Phillips ankomst med 11 skepp till Sydney. Klockorna skänktes till jubileet av England och kom från kyrkan St Martin-in-the-Fields vid Trafalgar Square. Klockarna hade ringt vid Trafalgar ända sedan 1300-talet, men byggnaden började bli gammal och kunde inte längre hålla klockornas tyngd. Istället för att smälta ner klockorna, fick de flytta till Perth och fortsätta klämta. Klockorna ringer varje dag (utom fredag och lördag) som en liten konsert – se till att vara där när det händer. Läs mer på the Bell Tower of Perth.

9. Holey Moley

Holy Moly
Holey Moley minigolf

Vad gör man om vädret är halvdåligt i Perth och man helst gör inomhusaktiviteter? Jo, man spelar galen minigolf på Holey Moley. Absolut inte en klassisk minigolfbana, men otroligt kul. Väl värt ett besök för familjer som gillar att tävla mot varandra!

Vill du läsa mer från min resa till Western Australia?

Titta in på min sida om Western Australia, eller min sida om Australien! Här hittar du även inlägg om mina andra resor till främst Queensland, men även till Victoria och New South Wales.

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Perth strand - Australien
Strand i Fremantle
Perth - Australien
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
1
Varit här och älskade det!
1
Läs kommentarer (2)
 • Nu blir jag ännu mer sugen åka till Perth.
  Vi åker förhoppningsvis i November nästa år.
  Tanken är att ta tåget Indian Pacific till Sydney.
  Hur många dagar är optimalt om man bara är i/runt Perth?
  Tåget går på söndagar så fundera när man ska anlända till Perth.

  • Vilka härliga planer ni har! Om du bara är runt Perth och har hyrbil, är det inga problem att tillbringa en vecka här. 1-2 dagar strandliv på Rottnest (bo över?), 1 dag Pinnacles, 1 dag Fremantle, 1 dag Swan Valley, 1-2 dagar Margaret River (vi hann inte det!), 1 dag Penguin Island och 1-2 dagar i city. Med en yngre resenär tar ju allt dessutom lite längre tid :)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.