Hutt Lagoon – Den rosa sjön – Western Australia – Australien

Drömmen om den perfekta lagunen brukar ofta sluta i den klassiska bilden av Söderhavet. Vita stränder och turkosa vågor. Palmer och pärlor. Den blå lagunen, precis som i filmen. Men alla laguner är inte blå. De är inte ens turkosa. Hutt Lagoon norr om Perth är faktiskt rosa.

Den rosa lagunen Hutt Lagoon

Rosa sjöar är inte vardagsmat, men de finns faktiskt över hela jorden. Bland annat i Bolivia, Ryssland, Spanien, Tanzania och även då i Australien. Det finns faktiskt fler än tio rosa sjöar bara i Australien. Sjöarna ligger ofta långt från närmaste stad och långt ifrån varandra, men det finns dock en sak som är gemensam mellan alla dessa sjöar. De är väldigt salta. Men det är inte saltet som gör sjöarna rosa.

Den rosa sjön Hutt Lagoon

Hutt Lagoon får sin färg av en liten betakarotenproducerande alg – Dunaliella Salina. Algen trivs i Hutt Lagoons salta vatten under den heta solen, en miljö som inte många andra livsformer kan överleva i. Algen innehåller mängder av antioxidanter, stärkelse och protein, vilket har gjort den till en populär ingrediens inom både matindustrin (som färgämne och som kosttillskott) och i kosmetika. Detta har lett till att världens största algfabrik nu finns i Hutt Lagoon. I stora rektangulära bassänger odlas algen och bildar ett rutnät av olika rosa nyanser från ovan. Algblomning ger kraftigare färger.

Hutt Lagoon skiftar färg efter dagsljus, temperatur, årstid, vinkel och molntäcke. Ibland är sjön bubbelgumsrosa. Ibland är den rödbrun. Den eftermiddag när vi var vid sjön, skiftade lagunen i lilarosa. Bäst kan du se färgen om du står en bit ovanför sjön och det finns därför flera utsiktsplatser utefter Port Gregory Rd där du kan få en bättre vy.

Hutt-Lagoon-Australien - rosa sjö

Sjön luktar lite konstigt och ser väldigt konstgjord ut, trots att allt är 100% naturligt. Kanske är det därför som jag inte blir speciellt förvånad när jag plötsligt får syn på två flamingos i sjön. I Australien finns många färggranna fåglar, men definitivt inga flamingos. Men det finns gott om skojfriska australiensare… :)

Rosa sjö i Australien

Hur hittar jag till Hutt Lagoon?

Hutt Lagoon ligger 510 km norr om Perth i Western Australia, vid den lilla byn Port Gregory. Här passerar du förbi på din väg norrut till Kalbarri, men om du vill stanna längre här så finns det inte mycket till service i närheten. Bäst vyer över sjön får du från Port Gregory Road, här finns även gott om platser att parkera bilen.

Det finns ingen skylt som pekar mot ”Pink Lake”, men om du åker mot Port Gregory kan du inte missa den.

Ett tips: Ta med dig polariserade solglasögon eller ett polfilter till kameran, så kan du se färgen mycket bättre.

Karta (öppnas i Google Maps)

Den stora frågan: Kan man bada i Hutt Lagoon?

Jag såg inga skyltar att man INTE fick bada, men med tanke på sjöns salthalt, lukt och bakterieinnehåll, så var det inte någon sjö som jag kände för att doppa fötterna i. De enda som doppade fötterna i sjön var de konstgjorda flamingosarna…

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

TIll och med gräset vid sjöns kant är lite rosa
Den rosa sjön Hutt Lagoon i Australien

9 KOMMENTARER

  1. Så himla läckert! Och vilka fina bilder, som alltid. Jag funderade först, hm finns det flamingos där(?) Bra att jag fick svar på frågan :)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Nerada teplantage – Bland trädkängurus och teblad i Atherton tablelands – Queensland – Australien

Atherton Tablelands sägs vara det enda stället i världen där klimatet kan ge dig både kaffe, te, socker och mjölk. Allt du behöver här i livet helt enkelt. Vi har besökt Australiens största teplantage - Nerada.

Hemma igen från ett äventyr i Västra Australien (och på Bali)!

Efter nästan en månad på resande fot, är vi nu hemma igen! Årets äventyr blev en roadtrip bland nationalparker och natur i Western Australia som avslutades med lata dagar på Bali. Så vad var bäst, sämst och hur var vädret? Och viktigast av allt - hittade jag någon ny fulmugg?

Resa till Australien med barn – Tips inför resan

Hur är det egentligen att resa med barn till Australien? Här kommer mina bästa tips inför resan!

Shark Bay – Korallkustens marina underverk – Australien

85 mil norr om Perth ligger ett av världens marina underverk. Omgivet av öknar, långt från stora städer och med stora ängar av sjögräs under ytan. Shark Bay ger unika förutsättningar åt allt från hajar, valar och delfiner till dugonger och stromatoliter.

Great Ocean Road – En liten film – Victoria – Australien

En film från vår road trip på en av världens vackraste vägar - Great Ocean Road i Victoria, Australien.

Trinity beach – min favorit bland Cairns norra stränder – Queensland – Australien

Det finns inget ställe jag längtar till så ofta som Queensland. Och när jag dagdrömmer om de ljumma vintrarna i tropikerna, då är det Trinity beach jag ser framför mig.

Ännu mer reseinspiration

Western Australia – En liten film – Australien

Dags att summera vår bilsemester i Western Australia från Perth till Monkey Mia - denna gång i en liten film.

Fraser Island – världens största sandö – Queensland – Australien

Fraser Island i Queensland är en nationalpark, ett världsarv och världens största sandö.  Även om ön består av sand, finns här även regnskog, sötvattenssjöar och ett rikt djurliv med bland annat dingos.

Pinnacles desert – Öknen med de mystiska kalkstenspelarna – Western Australia – Australien

Vissa öknar gömmer inte bara skönhet och tystnad, utan även mysterier. Som kalkstenspelarna i Pinnacles desert i Nambung National Park i Australien, som ingen riktigt förstår hur de har skapats.