Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Hutt Lagoon – Den rosa sjön – Western Australia – Australien

Hutt Lagoon – Den rosa sjön – Western Australia – Australien

  • Vissa dagar bubbelgumsrosa, andra dagar tegelröd. Den rosa sjön Hutt Lagoon bjuder på ett färgsprakande skådespel oavsett när du åker hit.
Flamingos i rosa sjö

Drömmen om den perfekta lagunen brukar ofta sluta i den klassiska bilden av Söderhavet. Vita stränder och turkosa vågor. Palmer och pärlor. Den blå lagunen, precis som i filmen. Men alla laguner är inte blå. De är inte ens turkosa. Hutt Lagoon norr om Perth är faktiskt rosa.

Den rosa lagunen Hutt Lagoon

Rosa sjöar är inte vardagsmat, men de finns faktiskt över hela jorden. Bland annat i Bolivia, Ryssland, Spanien, Tanzania och även då i Australien. Det finns faktiskt fler än tio rosa sjöar bara i Australien. Sjöarna ligger ofta långt från närmaste stad och långt ifrån varandra, men det finns dock en sak som är gemensam mellan alla dessa sjöar. De är väldigt salta. Men det är inte saltet som gör sjöarna rosa.

Den rosa sjön Hutt Lagoon

Hutt Lagoon får sin färg av en liten betakarotenproducerande alg – Dunaliella Salina. Algen trivs i Hutt Lagoons salta vatten under den heta solen, en miljö som inte många andra livsformer kan överleva i. Algen innehåller mängder av antioxidanter, stärkelse och protein, vilket har gjort den till en populär ingrediens inom både matindustrin (som färgämne och som kosttillskott) och i kosmetika. Detta har lett till att världens största algfabrik nu finns i Hutt Lagoon. I stora rektangulära bassänger odlas algen och bildar ett rutnät av olika rosa nyanser från ovan. Algblomning ger kraftigare färger.

Hutt Lagoon skiftar färg efter dagsljus, temperatur, årstid, vinkel och molntäcke. Ibland är sjön bubbelgumsrosa. Ibland är den rödbrun. Den eftermiddag när vi var vid sjön, skiftade lagunen i lilarosa. Bäst kan du se färgen om du står en bit ovanför sjön och det finns därför flera utsiktsplatser utefter Port Gregory Rd där du kan få en bättre vy.

Hutt-Lagoon-Australien - rosa sjö

Sjön luktar lite konstigt och ser väldigt konstgjord ut, trots att allt är 100% naturligt. Kanske är det därför som jag inte blir speciellt förvånad när jag plötsligt får syn på två flamingos i sjön. I Australien finns många färggranna fåglar, men definitivt inga flamingos. Men det finns gott om skojfriska australiensare… :)

Rosa sjö i Australien

Hur hittar jag till Hutt Lagoon?

Hutt Lagoon ligger 510 km norr om Perth i Western Australia, vid den lilla byn Port Gregory. Här passerar du förbi på din väg norrut till Kalbarri, men om du vill stanna längre här så finns det inte mycket till service i närheten. Bäst vyer över sjön får du från Port Gregory Road, här finns även gott om platser att parkera bilen.

Det finns ingen skylt som pekar mot ”Pink Lake”, men om du åker mot Port Gregory kan du inte missa den.

Ett tips: Ta med dig polariserade solglasögon eller ett polfilter till kameran, så kan du se färgen mycket bättre.

Läs mer

Karta (öppnas i Google Maps)

Den stora frågan: Kan man bada i Hutt Lagoon?

Jag såg inga skyltar att man INTE fick bada, men med tanke på sjöns salthalt, lukt och bakterieinnehåll, så var det inte någon sjö som jag kände för att doppa fötterna i. De enda som doppade fötterna i sjön var de konstgjorda flamingosarna…

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

TIll och med gräset vid sjöns kant är lite rosa
Den rosa sjön Hutt Lagoon i Australien
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
3
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (9)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.