Bloggportalen
Meny
Western Australia / Australien

Hutt Lagoon – Den rosa sjön i Australien

Drömmen om den perfekta lagunen brukar ofta sluta i den klassiska bilden av Söderhavet. Vita stränder och turkosa vågor. Palmer och pärlor. Den blå lagunen, precis som i filmen. Men alla laguner är inte blå. De är inte ens turkosa. Hutt Lagoon norr om Perth är faktiskt rosa.

Den rosa lagunen Hutt Lagoon

Rosa sjöar är inte vardagsmat, men de finns faktiskt över hela jorden. Bland annat i Bolivia, Ryssland, Spanien, Tanzania och även då i Australien. Det finns faktiskt fler än tio rosa sjöar bara i Australien. Sjöarna ligger ofta långt från närmaste stad och långt ifrån varandra, men det finns dock en sak som är gemensam mellan alla dessa sjöar. De är väldigt salta. Men det är inte saltet som gör sjöarna rosa.

Den rosa sjön Hutt Lagoon

Hutt Lagoon får sin färg av en liten betakarotenproducerande alg – Dunaliella Salina. Algen trivs i Hutt Lagoons salta vatten under den heta solen, en miljö som inte många andra livsformer kan överleva i. Algen innehåller mängder av antioxidanter, stärkelse och protein, vilket har gjort den till en populär ingrediens inom både matindustrin (som färgämne och som kosttillskott) och i kosmetika. Detta har lett till att världens största algfabrik nu finns i Hutt Lagoon. I stora rektangulära bassänger odlas algen och bildar ett rutnät av olika rosa nyanser från ovan. Algblomning ger kraftigare färger.

Hutt Lagoon skiftar färg efter dagsljus, temperatur, årstid, vinkel och molntäcke. Ibland är sjön bubbelgumsrosa. Ibland är den rödbrun. Den eftermiddag när vi var vid sjön, skiftade lagunen i lilarosa. Bäst kan du se färgen om du står en bit ovanför sjön och det finns därför flera utsiktsplatser utefter Port Gregory Rd där du kan få en bättre vy.

Hutt-Lagoon-Australien - rosa sjö

Sjön luktar lite konstigt och ser väldigt konstgjord ut, trots att allt är 100% naturligt. Kanske är det därför som jag inte blir speciellt förvånad när jag plötsligt får syn på två flamingos i sjön. I Australien finns många färggranna fåglar, men definitivt inga flamingos. Men det finns gott om skojfriska australiensare… 🙂

Rosa sjö i Australien

Hur hittar jag till Hutt Lagoon?

Hutt Lagoon ligger 510 km norr om Perth i Western Australia, vid den lilla byn Port Gregory. Här passerar du förbi på din väg norrut till Kalbarri, men om du vill stanna längre här så finns det inte mycket till service i närheten. Bäst vyer över sjön får du från Port Gregory Road, här finns även gott om platser att parkera bilen.

Det finns ingen skylt som pekar mot ”Pink Lake”, men om du åker mot Port Gregory kan du inte missa den.

Ett tips: Ta med dig polariserade solglasögon eller ett polfilter till kameran, så kan du se färgen mycket bättre.

Karta (öppnas i Google Maps)

Den stora frågan: Kan man bada i Hutt Lagoon?

Jag såg inga skyltar att man INTE fick bada, men med tanke på sjöns salthalt, lukt och bakterieinnehåll, så var det inte någon sjö som jag kände för att doppa fötterna i. De enda som doppade fötterna i sjön var de konstgjorda flamingosarna…

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

TIll och med gräset vid sjöns kant är lite rosa
Den rosa sjön Hutt Lagoon i Australien
Vill du läsa mer från Western Australia?
Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

9 Kommentarer

 • Ladies Abroad
  2 december, 2019 at 17:44

  Såååå häftigt. ? Har länge haft ”rosa sjö i Australien” på min bucket list men visste inte att det finns så många.

  Svara
  • Eva Gyllenberg
   2 december, 2019 at 21:24

   Samma här! Har haft ”rosa sjö” på bucket listen så länge, men det är inte förrän nu som jag faktiskt hade ”vägarna förbi” 🙂

 • Sandra Lifsresor.se
  2 december, 2019 at 23:25

  Du får inte glömma den rosa sjön i Senegal – Lac Rose eller Lac Retba som den egentligen heter. ?
  https://lifsresor.se/2019/10/14/en-dag-vid-lac-retba-den-rosa-sjon-utanfor-dakar/

  Svara
  • Eva Gyllenberg
   4 december, 2019 at 12:02

   Bra tips! Den hade jag glömt, trots att jag läst ditt inlägg! 🙂

 • Marias memoarer
  3 december, 2019 at 8:19

  Där har jag också varit men tyvärr såg det inte så värst rosa ut just då. Skulle verkligen inte vilja bada i så saltigt och bakteriefyllt vatten, det vore att be om problem ?

  Svara
  • Eva Gyllenberg
   4 december, 2019 at 12:03

   Hade det varit ”kallt” dagarna innan du var vid sjön? Det verkar som all algerna gillar att blomma när det är soligt och varmt 🙂

 • FREEDOMtravel
  3 december, 2019 at 18:30

  Waow fantastiskt! Om den legat lite närmre hade jag åkt dit direkt 😉

  Svara
  • Eva Gyllenberg
   5 december, 2019 at 7:23

   Nästgårds är det definitivt inte 🙂 Funderar på om den närmsta rosa sjön nog är den i Spanien? Får googla lite till känner jag!

 • Lindha - Resamedfamiljen.se
  4 december, 2019 at 12:49

  Så himla läckert! Och vilka fina bilder, som alltid. Jag funderade först, hm finns det flamingos där(?) Bra att jag fick svar på frågan 🙂

  Svara

Skriv en kommentar