Rottnest Island – Quokkas, cyklar och bländande stränder – Australien

En av de platser i Western Australia som vi mest av allt ville besöka på vår resa, var den lilla ön Rottnest Island utanför Perth. Här hittar du inte bara några av världens finaste stränder, utan också ”världens lyckligaste djur” – quokkas.

Rottnest island - Quokka

Vi väntade verkligen in i det sista innan vi bokade vår dagstur till Rottnest Island. Juni månad i Perth betyder vinter, med risk för blåsiga dagar och regn. Vi planerade därför in fyra dagar i Perth under resan, så att vi skulle kunna välja att åka till Rottnest den dag som skulle ge oss bäst väder. Vår andra dag i Perth var vädergudarna på vår sida. 18-20 grader, soligt och svaga vindar. En perfekt väderprognos för en dag på Rottnest Island.

Rottnest Island – eller Rotto som den också kallas – är en 19 km2 stor ö utanför Perth. Karg, vindpinad och uppbyggd av sand och kalksten bjuder ön på bländande vita stränder och ett kristallklart hav. Det är inte konstigt att Rotto är Perth-bornas favoritplats för en dag på stranden. Hade jag bott i Perth, hade jag suttit på katamaranen över till ön varenda helg. Men trots stränderna i världsklass är det inte de som främst drar hit de utländska besökarna. I och med sociala mediers intåg i våra liv, skapades begreppet ”quokka selfie”. En selfie som ALLA verkar vilja ta. Inklusive jag själv. Men vad är egentligen en quokka? Och vad är en quokka selfie?

Rottnest island - Quokka

Vad är en quokka?

En quokka är ett lurvigt litet pungdjur som är släkt med wallabyn. Stor som en katt, men ser lite grann ut som en jättestor leende råtta. Det är inte konstigt att holländaren som först satte sin fot på Rottnest Island döpte ön till Rottnest efter det hollänska ordet för ”råttbo”.

En gång i tiden fanns quokkas i stora delar av Western Australia, men européernas ankomst till Australien, skogsbränder och invasiva arter som rävar och katter har utplånat de flesta djuren på fastlandet. På Rotto däremot, frodas fortfarande de små leende djuren. Här har de väldigt få fiender och är därför både orädda och vänliga. I och med att djuren inte bara är orädda utan även nyfikna, hoppar de mer än gärna fram till din mobil. Den ultimata bilden får du om du tar en bild på en quokka tillsammans med dig själv – en så kallad quokka selfie. Även om vi såklart ville njuta av öns vackra natur, stod en quokka selfie högt på önskelistan. Skulle vi lyckas träffa någon quokka? Och skulle den quokkan vilja ta en selfie med oss?

Rottnest Island - Australien - Cyklar
Rottnest Island - Australien - Cyklar

På cykel runt Rotto

På Rottnest Island finns gott om fina asfalterade vägar och ingen trafik. De enda fordon som kör runt ön är linjebussarna som långsamt tar besökare mellan stränderna. Ön är därför perfekt att cykla på. När man bokar färjebiljetterna över till ön, finns smidigt nog även möjligheten att hyra cyklar. Våra hyrcyklarna levererades sedan direkt när vi klivit av båten. Det var bara att börja trampa!

Rottnest Island - Australien - Centrum
Thomson Bay

Färjorna lägger till vid öns centrum i Thomson Bay. Här finns några kaféer och restauranger, en super market, några enklare boenden och ett besökscentrum. Runt resten av ön är servicen väldigt begränsad till enbart toaletter och vattenfontäner. Vi valde därför att köpa med oss lunchmackor på Subway i Thomson Bay för vår cykeltur runt ön. Även om ön inte är stor, tar de 2,5 milen runt ön rätt lång tid att cykla. Överallt finns fina stränder och intressanta platser att stanna på, så det gäller att prioritera sina stopp för att hinna tillbaka till färjan.

Det är väldigt enkelt att cykla runt ön. Ön kan inte kallas kuperad, även om det finns flertalet sega och långa backar. Det är praktiskt taget omöjligt att cykla fel, då det bara går en väg runt ön. Det rekommenderas starkt att man cyklar medurs, så att man kan dra nytta av medvinden utefter stora delar av sträckan.

Rottnest Island - Australien - Vinpinat träd
Orsaken att man cyklar medurs – det blåser en del på Rottnest

Sevärdheter på ön – våra favoriter

Henrietta Rocks och skeppsvraket ”The Shark”

Rottnest Island - Australien - Strand
Henrietta Rocks

Rottnest Island har genom åren blivit viloplats för flertalet förlista skepp. Bara vid Henrietta Rocks har tolv fartyg gått under. Orsakerna till tragedierna har varit många, allt från fulla sjömän till skepp som slitit sig i storm. Alldeles utanför stranden ligger idag fortfarande vraket av fartyget ”The Shark” som gick under här år 1929. Det är inte svårt att lista ut var vraket ligger, då en del av fartyget sticker upp över vattenytan. Under vindstilla dagar kan du snorkla vid vraket och upptäcka en svunnen tid bland koraller, sköldpaddor och exotiska fiskar.

Rottnest Island - Australien - Vrak
Vraket efter ”The Shark” vid Henrietta Rocks
Rottnest Island - Australien - Väg
Fina cykelvägar

Little Salmon Bay

Rottnest Island - Australien - Strand

På sommaren är Little Salmon Bay fylld av solbadande besökare, men denna vinterdag var stranden nästan tom. En intressant iakttagelse som gäller hela Western Australia, är att stränderna är otroligt rena. Här på Little Salmon Bays strand fanns inte tillstymmelse till plast eller skräp. Det enda vi hittar på stranden var tång och snäckor. Havet är lockande turkost och jag ångrar nästan att jag inte tagit med badkläder.

Rottnest Island - Australien - Hajägg

Salmon Bay

Rottnest Island - Australien - Picknick
Lunchpaus vid Salmon Bay

Den absolut finaste av de 63 stränderna på ön är i mina ögon Salmon Bay. Stranden är skyddad mot vågorna av ett rev och här växer stora mängder av livgivande sjögräs bland korallerna. Sjögräs och koraller tillsammans i kombination ger perfekta förutsättningar för djurliv. Faktiskt finns mer än 40 gånger så många djurarter här vid Salmon Bay, jämfört med några av stränderna på ön som inte har något sjögräs. Vi stannade här och käkade lunch på en av de fina picknickplatserna ovanför stranden.

Rottnest Island - Australien - Strand

Green Island

Rottnest Island - Australien - Strand

Havsbotten vid Green Island har precis som Salmon Bay en mix av sjögräs och koraller och här trivs bland annat unga ”rock lobsters” (languster) och havssköldpaddor. Stranden ligger nära vägen och är ett mysigt stopp för att ta en paus och titta på fåglar och gräva ner tårna i den varma sanden.

Visste du förresten att en undervattensskog av sjögräs kan absorbera koldioxid 40 gånger snabbare än en lika stor regnskog?

Catherine Bay

Rottnest Island - Australien - Strand
Catherine Bay

Det är inte svårt att förstå att Catherine Bay är en favorit bland båtfolket under sommarhalvåret. Under våren (september till december) kan du spana efter migrerande knölvalar i horisonten, under vintern kan du ta en kaffepaus här och njuta av lugnet och vyerna.

Little Armstrong Bay

Little Armstrong Bay - Rottnest Island

Liten med naggande god! Little Armstrong Bay är inte bara en vacker liten strand, utan även en av de populäraste platserna att snorkla vid. Revet skyddar mot farliga strömmar och även under vintern håller havet här cirka 20 grader. En riktig liten pärla!

Rottnest Island - Australien - Strand

Men quokkas då?

Rottnest island - Quokka

Quokkas finns överallt på ön. De verkar trivas som bäst i skuggan av stora träd, men du kan lika gärna möta dem i solen på en strand. Det är nästan svårt att inte möta en quokka på ön. De är många och de är kärvänliga. Egentligen söker de nog människor för att tigga mat, men det är strikt förbjudet att mata och klappa de vilda djuren. Oavsett så kommer de gärna fram och säger hej och kollar läget. Det händer att folk blir bitna av quokkas, men så länge som man inte tvingar sig på dem utan låter de själva ta initiativet att mötas, skulle jag klassa aktiviteten som riskfri. Jämfört med alla andra djur i Australien, är detta definitivt inte ett av de djur som vill döda dig.

Vi mötte den sötaste quokkan vid sidan om vägen på öns nordvästra sida, när vi stannade lite snabbt för att knyta ett skosnöre. Den lille quokkan kom långsamt fram och luktade lite på oss, såg sig själv avspeglas i mobilglaset och ställde sedan glatt upp på en bild. Man kan dock lätt konstatera att det inte är helt enkelt att ta en quokka selfie. Men det förtjänar ett eget inlägg här på bloggen! :)

Rottnest island - Quokka
Me, myself och en quokka selfie!
Rottnest island - Quokka

Hur tar man sig till Rottnest Island?

Rottnest Island - Australien - Färja

Vi tog en snabbfärja från Fremantle med Rottnest Express. Från Fremantle tar det bara 30 minuter över till Rotto och det finns flertalet färjebolag att välja mellan. Vi bokade online på morgonen samma dag som vi skulle åka, biljetterna kom direkt i mailen. Färja tur och retur, cykelhyra och inträde till naturskyddsområdet kostade ungefär 100 AUD per vuxen.

Vi åkte ut med 09:30-färjan och hem med 16:30-färjan. På den 7 timmarna hann vi gott och väl cykla runt ön, njuta, äta lunch och stanna på de ställen som vi ville se.

Det går även att åka färja från Perth, men det tar 1,5 timme enkel resa, har sämre tidtabell och kostar mer. Om du kan ta dig till Fremantle, är det det bästa alternativet.

Rottnest Island - Australien - Fyr

Vill du läsa mer?

Mer information om Australien hittar du på min Australien-sida!

Mer information om Rottnest Island hittar du här:

  • Allmän information om Rottnest Island på den officiella sidan.
  • Rottnest Islands alla sevärdheter på en karta hittar du här.
  • Vi åkte färja från Fremantle med Rottnest Express
Rottnest Island - Australien - Cykla
Rottnest Island - Australien - Glamping
Rottnest Island - Australien - Strand
Rottnest Island - Australien - Hed
Växtlighet på Rotto
Rottnest Island - Australien - Rötter
Rottnest Island - Australien - Strand
Rottnest Island - Australien - Cykelväg
Rottnest Island - Australien - Affär
Quokkas får inte handla i super markets
Rottnest Island - Australien - Fyr
Rottnest island - Quokka
Rottnest Island - Australien - Vågor
Rottnest Island - Australien - Strand

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

8 KOMMENTARER

  1. Fantastisk läsning! Men du har ett fel, den vita grejen du hittat på stranden är inte ett ägg från en haj eller rocka – det är ett bläckfiskskelett=) Finns i svenska vatten också.

    • Det är speciellt att träffa vilda djur som inte verkar ha någon rädsla alls för andra djur och människor. Världen hade nog varit lyckligare om vi alla vore mer som quokkas :)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

De föräldralösa fladdermössen på Tolga Bat Hospital – Queensland – Australien

Ett besök på Tolga Bat Hospital i Queensland, Australien ändrar på alla förutfattade meningar du kan tänkas ha om fladdermöss. Om du tycker att alla fladdermöss är skrämmande vampyrer, då behöver du definitivt komma hit på besök!

Fågelskådning vid Mareeba wetlands – Queensland – Australien

Mareeba Wetlands i Queensland ligger mitt i den torra outbacken, men bjuder på ett mångfald av exotiska fåglar. Vi mötte mängder av djur - både på sjön, på land och på toaletten...

Hutt Lagoon – Den rosa sjön – Western Australia – Australien

Vissa dagar bubbelgumsrosa, andra dagar tegelröd. Den rosa sjön Hutt Lagoon bjuder på ett färgsprakande skådespel oavsett när du åker hit.

Sökandet efter koalan – Great Ocean road – Australien

Jag älskar att betrakta vilda djur. Vara osynlig och knappt andas, bara betrakta. Men var skulle jag kunna se en vild koala? Vi begav oss till Kennett River.

Planering pågår – vi ska åka på äventyr till Australien!

Just nu pågår en febril planering här hemma - vi ska åka på campingsemester till nationalparkerna i Western Australia!

Street art i Melbourne – Victoria – Australien

Melbourne är en av världens hetaste städer för street art. Färgrik, föränderlig och innovativ - det här är livets konst helt enkelt.

Ännu mer reseinspiration

Western Australia – En liten film – Australien

Dags att summera vår bilsemester i Western Australia från Perth till Monkey Mia - denna gång i en liten film.

Fraser Island – världens största sandö – Queensland – Australien

Fraser Island i Queensland är en nationalpark, ett världsarv och världens största sandö.  Även om ön består av sand, finns här även regnskog, sötvattenssjöar och ett rikt djurliv med bland annat dingos.

Pinnacles desert – Öknen med de mystiska kalkstenspelarna – Western Australia – Australien

Vissa öknar gömmer inte bara skönhet och tystnad, utan även mysterier. Som kalkstenspelarna i Pinnacles desert i Nambung National Park i Australien, som ingen riktigt förstår hur de har skapats.