Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Påsk på överjordiskt vackra Island

Påsk på överjordiskt vackra Island

  • Allt du behöver tänka på när du åker till Island under påsken.
Island

Island har länge legat på vår bucket list och varje gång vi åkt västerut har vi försökt att få till en stop-over i Reykjavik, men inte lyckats utan att behöva ruinera oss själva. Att enbart åka till Island har även det tidigare varit relativt dyrt, då Icelandair länge haft monopol på direktflyg från Stockholm. Nu har dock konkurrensen på resenärer på sträckan ökat och i vår flyger inte mindre än flera flygbolag direktflyg på sträckan, vilket har fått flygpriserna att sjunka något. Vi slog till på en lång och härlig påskhelg på Island och kom hem med minneskorten fulla med bilder på obeskrivligt vackra, karga landskap och hjärnan fylld av lyckliga små endorfiner. Island var verkligen lite bättre än jag förväntat mig, det kanske helt enkelt är dags att uppdatera min topp-tio-favoritländer-lista med ett nytt land?

Att tänka på när man åker till Island under påsken

Mataffärer

Islänningarna är nog egentligen inte så mycket mer religiösa än vi svenskar, men under påsken så stänger nästan hela Island på Långfredagen, Påskdagen och Annandag påsk. De allra flesta mataffärer, restauranger (även snabbmatsställen!) och nöjen håller stängt, så om man (som vi) kommer dit på långfredagen och behöver handla frukost, behöver man lägga lite tid på att googla fram vilka affärer som är undantagna från stängningen. En av de få mataffärer som hade några butiker som var öppna hela påskhelgen var Krónan – en riktig räddare i nöden!

Restauranger

Det finns ett fåtal restauranger öppna under påskdagarna i Reykjavik, av de vi googlade fram var nog bara ungefär 10% öppna. Men alla vi turister behöver ju äta någonstans, så trycket på de öppna restaurangerna var högt! Boka gärna i förväg om du hittar något ställe du vill äta på, de flesta restauranger har sidor på engelska. (men man behöver ofta klicka runt lite bland isländskan för att hitta översättningen)

Att notera är att även flygplatsens restauranger verkar stänga andra tider under påsken. Vi käkade på en restaurang på Annandag påsk som skulle ha öppet 24h/dygn, men plötsligt bara stängde de när vi satt där och åt. Väldigt absurt.

Bensinmackar

Om ni inte hittar något öppet matställe i närheten och ni håller på att hungra ihjäl, är bensinmackarna ett rätt så säkert val. De har väldigt ofta någon typ av snabbmatsrestaurang ihopkopplad med macken, ofta med pizza/mackor eller smoothies, som har samma öppettider som bensinmackarna. (Vilket verkar vara i princip jämt?) Inte någon kulinarisk matupplevelse att Instagramma om för kompisarna, men ack så tacksamt att hitta när blodsockret sjunkit under golvnivå.

Läs mer
Resa med barn

Ljuset

Under påsken har ljuset återvänt till Island och i år var tiden mellan soluppgång och solnedgång nästan 15 timmar! Påsken bjuder helt enkelt på långa, härliga dagar som gjorda för massor av äventyr!

Förbered dig för mycket väder

Även om det inte är så där rysligt kallt på Island under vårvintern, blåser det ofta väldigt mycket och vädret kan skifta på 5 minuter från sol till snöstorm. Vindjacka, fleecejacka, mössa och vantar är inte dumt att ha med.

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.