Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Nordic Sea Winery – Nästan som i Napa Valley – Skåne

Nordic Sea Winery – Nästan som i Napa Valley – Skåne

  • Mitt bland vinrankorna i utkanten av Simrishamn ligger restaurangen Nordic Sea Winery. Här bjuds på god mat, vacker design och en drömmig känsla av Napa Valley.
Nordic Sea Winery

Jag brukar inte jämföra länder och upplevelser så ofta. Alla länder har sin charm och det finns inte ett land i världen som inte har något unikt och speciellt att uppleva, känna och se. Men hur bra vår semester i Sverige än var i somras, kunde jag inte låta bli att drömma mig bort till andra breddgrader ibland. Ni vet, drömmen om att få känna pirret av att hela världen ligger öppen framför mina fötter igen. Kanske var vår lunch på Nordic Sea Winery utanför Simrishamn den stund i somras som mest gav mig den känslan. Känslan av frihet och äventyr – och kanske till och med lite Kalifornien.

Vinflaskor

En av de saker som jag älskar mest med bilsemestrar utomlands är möjligheten att hitta god mat och fantastiska viner direkt på vingårdarna. Tänk dig att du är ute och åker bil utefter en grusväg i Toscana. Plötsligt ser du en liten skylt som verkar peka till en restaurang högst uppe på en kulle. I slutet av en lång cypressallé tornar en stenvilla upp sig, med några få bord på en uteservering. Du slår dig ner i solen under ett parasoll och blir serverad den mest fantastiska pastan du någonsin ätit, självklart till husets egenproducerade vin. Kan du känna den känslan? Håll kvar den!

Små små vindruvor på Nordic Sea Winery

Lunchstopp utanför Simrishamn

Efter en förmiddag vid Hallamölla vattenfall och Yangtorp, behövde vi äta lunch. Gärna på ett trevligt ställe med vällagad mat och atmosfär. Jag hade läst om att det skulle finnas en vingård utanför Simrishamn som även hade en prisbelönt restaurang, så vi begav oss dit. Föga hade jag koll på att vi var på väg till en av norra Europas mest moderna vinanläggningar.

Nordic Sea Winery är inte en klassisk vingård med vinrankor som producerar vindruvor som sedan blir till vin. Även om det här växer vinrankor i raka rader, så används inte dessa druvor till gårdens vin. Det vin som tillverkas här tillverkas på druvor som skeppas hit från vingårdar runt om i världen, för att sedan lagras och buteljeras här.

Restaurangen på Nordic Sea Winery
Rött vin på Nordic Sea Winery

Känslan av Kalifornien

Jag minns att jag fick känslan av Kalifornien redan när jag passerade in genom Nordic Sea Winery’s grindar. Vi passerade genom en allé av vinrankor med näpna små babyklasar av druvor som nyss tittat fram. Restaurangen låg som en stor vintunna av trä mitt bland vinrankorna. Snyggt, modernt och lite uppkäftigt i det skånska landskapet. Det kändes mer som att besöka en väldesignad vingård i Napa Valley, snarare än en industriförort till Simrishamn.

Vi var tidiga och kunde välja bord fritt på uteserveringen, så vi satte oss ner och beställde in dagens lunch. Schnitzel med svampsås och ugnsrostade potatisar. Jag som inte körde bil passade på att prova ett av de viner som tillverkas här – ett vin på zinfandel med druvor från Kalifornien. Lokalt producerat vin, men ändå inte.

Uteservering på Nordic Sea Winery

Solglasögonen åkte på. Det var bara att luta sig tillbaka och njuta av semestervindarna, en svag doft av rosor, min perfekt tempererade Zinfandel och min goda schnitzel.

Vi satt kvar en lång stund på uteserveringen innan vi åkte vidare till Simrishamn. Så länge att min panna råkade bli lite lätt rosa. Men innan vi lämnade vingården handlade vi i den lilla delikatessbutiken. Det rödvinsmarinerade saltet som vi köpte står numera på vårt köksbord här hemma i Stockholm och påminner om en av semesterns drömmigaste luncher. En lunch som nästan kändes som på en vingård i Kalifornien. I ett land långt långt borta. Utanför Simrishamn.

Lunch på Nordic Sea Winery

Hur hittar jag till Nordic Sea Winery?

Nordic Sea Winery ligger på Österlen i utkanten av Simrishamn. Här ligger inte bara en stor vinanläggning, utan även en restaurang med vinprovningar och guidade turer till fabriken.

Då 2020 är ett speciellt år, råder jag dig att kolla lite extra noga angående öppettider och möjligheten till guidade turer innan du åker hit.

Läs mer
Våffla med räksallad och rom på en tallrik

Nordic Sea Winery
Vingatan 2
272 36 Simrishamn
Karta

Vinrankor i Skåna

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.