Björnö naturreservat – Vandring bland klipporna på Ingarö – Stockholm

En sommardag i juni besökte vi naturreservatet Björnö på Ingarö och vandrade bland vackra skärgårdsvyer, klippor och röda små torp.

En sak som denna vår har gett mig, är insikten om alla vackra platser som finns runt Stockholm. Oftast behöver jag inte åka längre än 30-45 minuter för att komma rakt ut i vykortsvacker natur och dramatisk vildmark. Ett av våra favoritplatser för ett havsbad är stränderna vid Lilla Sand & Stora Sand, men alldeles bredvid ligger naturreservatet Björnö. Ett ställe vi aldrig besökt tidigare. Så det var bara att packa kylväskan med var sin poke bowl och hembakade hallongrottor och bege sig ut på en liten vandring.

Björnö naturreservat

Björnö naturreservat ligger på Ingarö, öster om Stockholm. Området är omgivet av hav och har både fina stränder och skyddade vikar. Även om de flesta som kommer hit är ute efter att trycka ner sin soltörstande lekamen i en vindskyddad klippskreva, finns det även flera populära ställen för camping och välskötta vandringsleder runt naturreservatet. Vårt mål med dagen var att rundvandra genom naturreservatet, med start och stopp vid reservatets infartsparkering.

Jag skulle ljuga om jag sa att det var lätt att hitta parkering här under högsäsong. Trots att det är en avgiftsbelagd parkering, var det knökfullt när vi dök upp vid lunchtid en solig helg i juni. Om ni undrar var alla Stockholmare hänger under hemestertider, så kan jag berätta det för er! Men skam den som ger sig. Precis när vi hade krypkört runt varenda krök på parkeringen och nästan gett upp så backade en bil ut. Ibland ska man ha lite tur också.

För mig blir det här faktiskt en ovanlig vanlig vandring. Jag lämnar faktiskt systemkameran hemma. Det känns inte helt tryggt, men idag får mobilen provanställning. Jag är inte helt nöjd med bilderna, men dagsryggsäcken blev 2 kilo lättare.

Björnö naturreservat
Vår lunchplats

Vi tar den lilla skogsmullestigen ner till en rastplats vid snorkelleden för en tidig lunch. Här under vattenytan finns en 200 meter lång undervattensled som med skyltar berättar om allt du ser i havet runt omkring dig. Vattnet är oväntat klart och helt klart snorkelbart, även om det idag inte är någon kö av förväntansfulla cykloper som ska undervattensvandra.

Jag har som vanligt glömt att havsluften i ytterskärgården alltid är lite kyligare än inne i stan, men med denna vy över klart hav, barrskogstäckta kobbar och blå himmel glömmer jag snabbt bort att jag fryser.

Björnö naturreservat
Torpeinfjärden

Vi väljer att vandra runt Björnö medurs, förbi Norrviken, Ramsviken och Småängens fårhagar.

Den första sträckan mot Småängsvikens båthamn vandrar vi bredvid och på en bilväg. Bilvägen är dock inte öppen för alla, en bom stoppar alla som inte har nyckel.

På norra sidan av vägen ligger Torpeinfjärden. En väldigt lugn havsvik omgiven av klippor och en liten strandsnutt. Fjärden ser nästan ut som en sjö och jag behöver ta fram kartan för att förstå att det verkligen är en havsvik. Här är det plattvatten, nästan ingen blåst och fullt av stå-upp-paddlare. Jag hinner knappt tänka en rosaskimrande tanke att jag kanske borde skaffa en SUP, förrän en av paddlarna oförklarligt trillar i havet. Är brädorna inte stabilare än så? Om det finns en risk att få ofrivilligt bada, då är det definitivt inget för mig.

Björnö naturreservat
Björnö naturreservat

Efter båthamnen smalnar vägen av. Dikena kantas av lupiner och smörblommor och röda små torp tittar fram mellan träden. Det är lättvandrat, välskyltat och väldigt välordnat. Björnö naturreservat drivs av Skärgårdsstiftelsen och är ett av de 40 naturreservat som de sköter om i Stockholmstrakten. Vid en av informationsskyltarna ligger en gratis broschyr med lite information om vart och ett av alla reservaten – en broschyr som jag definitivt kommer att läsa från pärm till pärm.

Vi passerar förbi Norrviken och alla tält som är uppslagna här på ängen. Hälften av alla tält ser helt nya ut. År 2020 är verkligen året då vi svenskar upptäcker camplinglivet. I Norrviken finns toalett och vatten för de som campar, men vi vandrar vidare.

Björnö naturreservat
Ramsviksträsk

Vi gör ett kort stopp vid det svarta vattnet vid Ramsviksträsk. Under 1900-talets senare hälft försökte man tömma träsket på vatten för att kunna bygga bostäder här. Som tur var kom man på andra tankar och istället för bostäder skapade man naturreservatet här år 1983. Efter många år av återhämtning är träsket idag tillbaka till sin ursprungliga glans. Dagsländorna dansar i vassen och skräddarna springer över den mörka sjön. Det ligger några solbadare på en klippa, men jag har svårt att se att de har tänkt att bada i träsket.

Vi vandrar själva den största delen av tiden. Enkel vandring i solskenet, en riktig söndagsvandring. Ett rött hus vid slutet av en stor campingäng avslöjar att vi kommit fram till Ramsviken. Ett av de populäraste platserna för camping, bad och picknick, med både dricksvatten och toaletter.

En liten klippig halvö i viken nedanför det röda lilla huset är populär bland båtfolket och på klipporna njuter båtägarna av vikens varma vatten och servicen med en toalett i närheten. Det är så här jag minns min barndom. Puttrandes runt i en båt till avlägsna stränder och vikar.

Björnö naturreservat
Björnö naturreservat
Björnö naturreservat

Efter Ramsviken blir det mer vandring av, i sån terräng som man bara älskar. Stigen smalnar av och vägen täcks av rötter. Vi går från vik till vik, upp mot klippans topp. Det ligger soldyrkare på nästan på varje klippa, på varje strandstump. Men avstånden är rejält coronasäkra.

Björnö naturreservat
Björnö naturreservat

Vid toppen av den högsta klippan slår vi oss ner på de lavklädda klipporna och plockar fram våra hallongrottor. De har blivit varma i den soldränkta ryggsäcken. Så där varma att de nästan känns nybakade. Utan tvekan mina favoritkakor i hela världen tillsammans med arraksbollar. Med utsikt mot Nämndö, Kymmendö och Mörtö sitter vi här lite tysta och bara njuter. Av sommaren. Av sällskapet. Av vyerna. Och av hallongrottorna.

Vi sitter kvar en stund och spanar efter havsörnar innan vi beger oss tillbaka mot bilen. Den sista biten tillbaka till hamnen går utför klippor och genom fårhagar och blomstrande ängar. Så mycket varierande svenskt odlingslandskap i ett och samma lilla naturreservat. Björnö naturreservat är en ny bekantskap som jag redan känner på mig kommer att bli en kär gammal vän.

Björnö Lilla Sand
Midsommarnatt på Björnö

Hur hittar jag till Björnö naturreservat?

Björnö naturreservat ligger på Ingarö, ungefär 3,5 mil öster om centrala Stockholm. Enklast tar du dig hit med bil och parkerar på den 250 bilar stora parkeringen vid infarten, alternativt SL buss 428 och 429 från Slussen mot Björkvik. Gå av vid hållplats Björnö naturreservat och promenera en kilometer.

Karta (öppnas i Google Maps)

Hur lång är vandringsleden runt naturreservatet?

Vi hittade ingen karta som visade på avstånd, men från parkeringen är det 3,2 km till Ramsviken som ligger ungefär halvvägs. Det finns dock massor med både större och mindre stigar på Björnö och det går i princip inte att gå vilse – vart du än går så kommer du alltid till havet.

Var hittar jag mer info om Björnö naturreservat?

En riktigt bra karta över naturreservatet hittar du på Skärgårdsstiftelsens sida. Här hittar du också massor av praktisk info om service och övernattningar.

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Björnö naturreservat
Björnö naturreservat

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Hovs hallar – Hällar och hav på Bjärehalvön – Skåne

Vid Hovs hallar i Bjärekustens naturreservat möter höga klippor och spruckna hällar Laholmsbukten.

Balestjärnen – Vandra Höga kusten-leden till Balesudden – Ångermanland

Utefter Höga Kusten-leden ligger den märkliga Balestjärnen högt uppe på klippan Balesudden. En unik plats med kristallklart vatten och välbevarade trädskelett.

Ivögården – Den lilla vingården med den stora upplevelsen – Skåne

Vingård, restaurang och gårdshotell i ett - på Ivögården tänker man helhet och lokalodlat till och med om vinet! Häng med till Sveriges minsta kommersiella vingård.

Restauranger på Kullahalvön – Mina 10 favoriter – Skåne

På Kullahalvön i nordvästra Skåne ligger några av Sveriges hetaste restauranger. Häng med till mina tio favoriter!

Sevärdheter på Österlen – 14 tips och favoriter – Skåne

Det finns massor med sevärdheter på Österlen, i min lista har jag samlat mina 15 favoriter. Om en semestervecka räcker till för alla dessa godbitar? Knappt!

Skanör – Sveriges svar på Florida – Skåne

Skanör - dessa vita, långgrunda stränder med de små pastellfärgade badhytterna! Det är nästan som en strand i Florida, komplett med livräddarhus!

Ännu mer reseinspiration

3 trevligheter i Landskrona – Skåne

Vi tillbringade en sensommardag i Landskrona, en stad vi tidigare bara passerat. Efter en härlig lunch på Kvarteret Erikstorp besökte vi det historiska Landskrona Citadell och avslutade dagen på strandbaren Lock Stock & Barrel. Tre trevligheter helt enkelt.

Tjolöholms slott – Sveriges mest unika slott

Vid havet strax söder om Göteborg ligger ett av Sveriges mest unika byggnader - Tjolöholms slott. Ett häftigt privatslott i Engelsk stil med en tragisk historia.

Cykla på Ven – En skånsk klassiker på gula stålhästar

Med hundkorg på hyrcykeln och matsäck i ryggsäcken cyklar vi runt vackra Ven i sommarsolen. En ljuvlig dagsutflykt med stopp på bland annat flertalet gårdsbutiker och ett destilleri.