Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Äta och fika i Åhus – Fem tips för alla årstider – Skåne

Äta och fika i Åhus – Fem tips för alla årstider – Skåne

  • Åhus är en populär badort under sommarhalvåret, men staden är minst lika intressant för en mysig weekendresa med god mat året om. Här kommer fem riktigt goda tips!

Besöket i Åhus gjordes i samband med en pressresa med Visit Kristianstad, men alla tankar och åsikter är som vanligt mina egna.

Alldeles vid havet i nordöstra Skåne ligger den charmiga badorten Åhus. Väldigt populär bland solbadare under sommarhalvåret, men lika intressant för en mysig weekendresa med god mat året om. Här bland finkorniga vita sandstränder, karga kustdynor och pittoreska korsvirkeshus upplevde vi under två dagar några riktigt härliga restauranger och konditorier. Närmare bestämt fem stycken guldkorn som jag gärna återvänder till!

1. Klosterbageriet

I de historiedoftande ruinerna av Sankta Annas hospital och kapell ligger idag en av Åhus läckraste uteserveringar. Mitt bland ruinens krackelerade tegelväggar och murgröna serverar Klosterbageriet allt från krämiga vaniljbullar till fluffiga klassiska bakelser och matiga luncher. Allt med härliga råvaror och med en liten touch av 50-tal. Retrokänslan får du främst om du tittar in i konditoriets fikarum. Här slår du dig ner med en kopp kaffe på en teakstol och beundrar den magnifika samlingen av kaffekoppar. Nog för att jag samlar på kaffemuggar själv, men denna samling är snäppet mer imponerande!

Vi slog till på var sin tårtbit som satt som ett smäck med en kopp kaffe utomhus i vårsolen. Perfekt vispad grädde, lagom söta och i härligt stora bitar. En ren njutning.

Klosterbageriet
Köpmannagatan
296 31 Åhus
Karta

Fika i Åhus. Ett bord med kaffe, kakor och tårtor i Åhus
Klosterbageriets uteservering i ruinen
Mängder mer kaffekoppar i Åhus
Bullar på rad i ett skyltfönster

2. Åhus Finest

I en hemtrevlig lokal med både inredningsbutik och restaurang, hittar du Åhus Finest på Köpmannagatan mitt i centrala Åhus. Menyn innehåller pasta, sallader och ”pizza-ish”, varav jag direkt föll för en ”pizza-ish” – en pizza bianco med getost, valnötter och rödbetor på en tunn och krispig botten, serverad med en praktisk sax och krispig rucola. Jag som älskar pizza bianco (även kallad tarte flambée i Frankrike eller flammekueche i Tyskland), njöt i fulla drag av lunchen. Den hade precis så där tunn och krispig botten som en flammekueche ska ha och kombinationen av den salta osten, den söta rödbetan och de knapriga valnötterna var perfekt. Ett härligt ställe med tillfredsställande comfort food!

Åhus Finest
Köpmannagatan 35
296 31 Åhus
Karta

Ljuvligt vacker flat bread pizza med valnötter på Åhus Finest - Åhus
Åhus Finest - Åhus

3. Rökeriet mellan Åhus och Yngsjö

Man kan inte annat än älska ställen som drivs av eldsjälar med sprudlande glädje och massor med idéer! Rökeriet vid ån mellan Åhus och Yngsjö drivs sedan 2020 av Linnea och Robin, som tog över restaurangen mitt i den brinnande coronakrisen. Sedan dess har de ändrat om det mesta och utvecklat stället med kvalitet i fokus. Här tillverkas det allra mesta på svenska råvaror – helst närproducerat – och alltid från grunden.

Rökeriets storsäljare är deras fish’n’chips, vilket blev det jag beställde. Mannen beställde in en skrei med primörer och pepparrot. Portionerna som kom in var rejäla och smaken var ännu större. Jag kan lätt säga att det var en av de allra bästa fish’n’chips jag ätit. Koljan fullkomligt smälte i munnen och frityren var så där luftig och krispig som man vill ha det.

Innan ni åker härifrån, passa på att titta in i Rökeriets fina fisk- och delikatessbutik. Jag ser fram emot att besöka Rökeriet igen, så jag kan få se alla deras idéer och visioner i full blom! Nästa gång kanske jag till och med paddlar hit och lägger till kajaken vid Rökeriets brygga?

Rökeriet
Yngsjövägen 226
296 91 Åhus
Karta

Fish and chips på  Rökeriet mellan Åhus och Yngsjö
Rökeriet mellan Åhus och Yngsjö
Rökeriet mellan Åhus och Yngsjö
Rökeriet mellan Åhus och Yngsjö

4. Absolut Home

Absolut Home är inte bara ett museum som berättar den fascinerande historien om svensk spritindustri och Absolut Vodka. Här i bottenvåningen av det tornbeklädda huset ligger en klassisk restaurang med nytänkande idéer. Absolut Home serverar både lunch och middag, där middagen består av mellanrätter eller spännande setmenyer – allt med filosofin att använda sig av det som finns i närheten. Och Österlen och Skåne kan ju verkligen leverera bra råvaror!

Vi åt dagens lunch i vårsolen på den fräscha uteserveringen under värmande infravärme. Varje dag finns sex rätter att välja mellan – dagens husman, veckans vegetariska, veckans sallad och tre sillrätter.

Jag beställde in dagens husman, en boeuf bourguignon med syltlök. Mannen beställde in en ljummen matjesill med kapris, rödbetor, rödlök, ägg, potatis och brynt smör. Min boeuf var perfekt långkokt och det möra köttet föll sönder bara man tittade på det. Precis så där som man vill ha en köttgryta. Mannens ljumma matjesill var visst också väldigt bra – i alla fall så hördes det väldigt ofta ”m m mm…” från andra sidan bordet. Ett riktigt bra betyg för matjesillen helt enkelt! Dessutom var den väldigt snyggt upplagd. En riktig fröjd för både öga och gom.

För dig som besöker restaurangen på kvällstid, missa inte att passera förbi den snygga baren.

Absolut Home
Vallgatan 5
296 31 Åhus
Karta

Läs mer
Flicka tittar ut över havet och Nimis

Absolut Home - Åhus
Absolut Home - Åhus
Absolut Home - Åhus
Absolut Home - Åhus
Absolut Home - Åhus

5. Åhus Gästgivaregård

Åhus Gästgivaregård (eller ”Gästis” i folkmun) ligger på första parkett vid Helgeå och dess vackra gula hus har anor ända tillbaka till tidigt 1700-tal. Idag är Gästis inte bara ett stiligt boutiquehotell med 70 bäddar, utan här finns även en restaurang med höga ambitioner. Här kan vi prata riktigt närodlade ingredienser. Råvarorna kommer nämligen inte bara från lokala leverantörer, utan även från Gästis eget trädgårdsland. Allt serverat av personal med glimten i ögat och med mycket värme.

Vi slog oss ned vid ett av fönsterborden med krispigt vita dukar och en härlig utsikt över Äspet. Middagen började med en liten amuse-bouche som bestod av en ”Skagen Åhus” med friterad surdeg på toppen. En amuse som definitivt gav mersmak och som satte förväntningarna på kvällens meny högt. Om förväntningarna infriades? Med råge.

Nästa rätt på menyn var en nässelsoppa med ramslök och en lätthalstrad pilgrimsmussla. Inte bara vackert upplagt, utan även med en väldigt väl avvägd smak mot ramslökens skarphet. Ramslöken visade sig dessutom vara plockad i ägarens hage, vilket gör mig lite extra glad åt soppan.

Huvudrätten bestod av perfekt rosa lammracks med potatispuré med brynt smör. Ni som känner mig vet att brynt smör kan vara det godaste jag vet – i allt från glass till såser. Kombinationen med rödvinssåsen och det möra lammet var en riktig höjdare. Missa inte denna om den finns på menyn!

Till efterrätt serverades en knäckig crème brûlée med päronkompott och snö gjort på brynt smör. Alltså – crème brûlée och brynt smör i en och samma rätt. Två absoluta favoriter i en och samma rätt. A match made in heaven.

Åhus Gästgivaregård
Gamla Skeppsbron 30
296 31 Åhus
Karta

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
1
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
8
Läs kommentarer (3)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.