Bloggportalen
Meny
Skåne / Sverige

Sofiero slott – Sagoträdgården i ravinens skugga – Skåne

Sex veckor om året. Det är under denna korta period under försommaren som rododendronbuskarna blommar i Skåne. Det börjar någon gång efter sista april och slutar oftast innan midsommar. En explosion av stora blommor i vitt, rosa och lila. Sofiero är platsen dit du ska åka för att möta våren i färg och omge dig med tusentals och åter tusentals blommor.

Sofiero slott

Egentligen stämmer det inte att rhododendronbuskarna inte blommade när jag varit på Sofiero. När jag var här i april så knoppades buskarna över en tjock matta av vitsippor. När jag var här i juli så fylldes parken av väldoftande rosor i sällskap av några eftersläntrande blommande rhododendron. Varje årstid har sin tjusning i Sofiero. Och oftast blommar minst en rhododendronbuske när du är här under sommaren.

Sofieros majestätiska trädgård började växa fram 1905 efter att kronprinsparet Gustaf Adolf och Margareta fick slottet i bröllopspresent av Gustaf Adolfs farfar, prins Oscar. Margareta kom från England och hade ett stort trädgårdsintresse och en engelsk trädgård började så smått växa fram i slottets stenravin. När Margareta gick bort 15 år senare, fortsatte Gustaf Adolf att älska den vilda trädgården. Tusen och åter tusen rhododendronbuskar planterades och blev grunden för dagens förtrollande trädgård. En trädgård som inte bara är vacker när rhododendronbuskarna blommar – utan hela sommaren.

Rhododendron Sofiero
Rhododendron
Sofiero slott
Sofiero slott

Parkens höjdpunkt är stenravinen som breder ut sig mellan Öresunds glittrande hav och slottets baksida. I ravinen finns gott om skugga och växterna skyddas mot starka vindar och skarpt solljus. Att vandra här är som att vandra i en tunnel av grönska. Ormbunkar, rhododendron, stentrappor, porlande små bäckar och kanske till och med lite fågelsång. Jag kan bara tänka mig hur det är här när alla buskarna blommar. När rosa blomblad flyger i vinden.

Sofiero slott

Slottsparken är inte stor, men trädgården har tre områden som jag gillar lite extra mycket – Sagoskogen, vinhuset och Sofias bro.

Sagoskogen tar dig in i sagans värld, där krokiga lövträd viskar i vinden. Men är det bladen som viskar i vinden, eller kan träden prata på riktigt? De små sagohusens högtalare sprider sagor bland hängmattor och prasslande löv. Stanna upp och lyssna. Det här är en förtrollad skog på riktigt.

Sofiero slott
Sofiero slott

I vinhuset bor slottets hundraåriga vinrankor, som varje år fylls av tunga klasar av krispiga druvor. En gång i tiden var detta växthus kungens favorit och enbart kungen själv och hans kungliga trädgårdsmästare hade var sin nyckel hit. Idag kan vi alla njuta av denna Medelhavsoas. Det är inte svårt att förstå att Sofiero slottspark utnämnts till Europas vackraste park år 2010. Parken har små vackra hörn vart du än vänder dig.

Sofiero - växthus
Sofiero

Sofias bro är en av parkens nyaste attraktioner. Från den smäckra bron kan du stå ovanför blomsterravinen och se ut över grönskan som sträcker ut sig under dina fötter. Brons namn kommer från dåvarande drottning Sofia, som för över hundra år sedan planerade att bygga en bro över det otillgängliga området. Idag ger bron en möjlighet för alla åldrar att kunna se ravinens prakt, utan att behöva gå över stock och sten.

Sofias bro
Utsikt från Sofias bro

Det är ofta utställningar inne i slottet, men slottsvåningarna är värda ett besök även utan utställning. Gå på de kungliga, knarrande golven och titta ut på trädgården genom de vitmålade fönstren. Precis som kung Gustaf Adolf gjorde under så många år.

Sofiero slott pelargon

Innan du lämnar Sofiero, gå ner till parkens ände och titta ut över Öresund. Här hittar du inte bara en totempåle, utan en vidsträckt vy över Öresund. Om vädret tillåter, är vyn till och med internationell. På andra sidan vattnet ser du under klara dagar nämligen hela vägen till Danmark och ett annat slott – Kronoborg slott.

Sofiero slott

Hur hittar jag till Sofiero?

Sofiero ligger 5 kilometer norr om Helsingborg. Under sommarhalvåret (mitten av april till mitten av september) kostar det inträde att besöka parken, men resten av året är det oftast gratis. Vid evenemang är det nästan alltid inträde. Läs mer om priserna och säsonger här.

Sofiero slott
Sofierovägen 131
252 84 Helsingborg

Karta

Sofiero
Sofiero
Sofiero
Sofiero näckros
Sofiero
Sofiero slott
Sofiero slott
Sofiero slott
Sofiero slott

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Vill du se mer inlägg från Skåne?
Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

2 Kommentarer

 • Ann
  13 oktober, 2019 at 19:36

  Men åh så vackert!
  Det skulle lätt kunna vara en inspelningsplats till en ny film 🙂

  Svara
  • Eva Gyllenberg
   13 oktober, 2019 at 23:02

   Tusen tack Ann! ❤️ En ny Harry Potter kanske? Eller en modern Alice i Underlandet? Jag kan vara Alice! 🙂

Skriv en kommentar