Bloggportalen
Nu läser du artikeln
5 unika hotell med det lilla extra

5 unika hotell med det lilla extra

Cocoon Meetings

När jag var yngre var hotellrum något onödigt och dyrt. De timmar som tillbringades på rummet per dag kunde räknas på en hand och hotellfrukost betalade jag aldrig för. Nuförtiden är hotellen en del av upplevelsen och ibland det som jag kan minnas mest av en resa. Om du är ute efter en hotellupplevelse utöver det vanliga har jag samlat fem av mina favoriter från runt om i världen. Från slott till koja, från kloster till tågvagn. Utan inbördes ordning. Bara en härlig lista med favoriter.

Pousada do Crato – Mosteiro da Flor da Rosa, Portugal

KLOSTERBOENDE
Mitt i den härliga matregionen Alentejo, nära gränsen till Spanien, ligger det gamla klostret Santa Maria de Flor da Rosa. Under 1300-talet ett ytterst enkelt bonde för de munkar som bodde här, nuförtiden ett 5-stjärnigt lyxhotell. Men det här stället är långt ifrån sönderrenoverat. Hur ofta har du vandrat igenom en krypta med marmorkistor för att komma till receptionen? Tänkte väl det.

Pousada do crato - Portugal
Pousada do Crato

Förutom en bra restaurang, en stor utomhuspool med soldäck och fina rum med gamla stenväggar och högt i tak. så ligger här en otroligt vacker bar i munkarnas forna mässhall. Allt är rofyllt, ibland lite spöklikt, men alltid smakfullt. Om du vill bo i historiska och unika hotell i Portugal – bo på pousadas.

Pousada do Crato

Pousada do crato - Portugal
Pousada do crato - Portugal
Baren i den gamla mässhallen
Pousada do crato - Portugal

Undara Experience – Undara, Australien

BO I GAMLA TÅGVAGNAR

I Queenslands outback, väster om Cairns i Australien, ligger en av de knasigaste anläggningarna jag någonsin bott på. I Undara har en hotellanläggning med en stor utomhusrestaurang skapats utav gamla tågvagnar. Här finns gott om härliga vandringsleder, men den stora attraktionen är den gigantiska lavagrottan som gömmer sig under jordskorpan.

Undara Experience- Australien
Restaurangen med utsikt över outbacken

På kvällarna tänds brasor i den mörka natten och hela anläggningens besökare samlas för ett gott skratt till quiz nights och för en middag med bbq och en kall öl. Alla hänger med alla och det är svårt att inte ha en härlig upplevelse här. Frukost lagas över öppen eld i outbacken, med skuttande wallabies och hungriga kookaburras som åskådare. Läs mer om min vistelse i Undara här.

Undara Experience

Undara Experience- Australien
Boendevagnarna
Undara Experience- Australien
Cheeky kookaburra
Undara Experience- Australien
Frukost tillagad över öppen eld

Cocoon Meetings – Borråkra, Sverige

COCOONING

I den vackra Skånska landsbygden mitt bland kohagar, granodlingar och rapsfält, ligger charmiga Cocoon Meetings. Här hittar du lugnet bland spatserande fasaner och nyfikna lamm. Ett ställe att njuta både av den omgivande miljön och av restaurangens vällagade och vackra måltider.

Cocoon Meetings

För att riktigt ”cocoona”, bokar du ett av de två specialrummen. De där rummen som är så unika att du kommer att minnas boendet mer än resan.

Det ena rummet (bilden ovan) ligger vid fårhagarna, inne i ett hus som snarare känns som en exklusiv gammal jordkällare. Det är rustikt och vackert, wifi-fritt, toalettfritt och utan eluttag. Ett ställe för att relalalaxa och njuta av livet. Off line. Off the grid.

Cocoon Meetings
Rummet i ”jordkällaren”. Ser du fasanen som vandrar förbi?

Det andra cocoon-rummet ligger i ett litet hus bland kohagarna, med stora glasfönster med vida utsikt över en stor granodling. Även det off line. Off the grid. Ett ställe för dig att vara närvarande i nuet.

Cocoon Meetings

Cocoon-Meetings
Det andra cocoon-rummet i kohagen
Cocoon Meetings
Vackra detaljer vid frukosten
Cocoon Meetings
Middag som både smakar utsökt och är vacker som en dag
Cocoon Meetings
Restaurangen

Palazzetto Madonna – Venedig, Italien

PALATSBOENDE

Mitt i underbara Venedig ligger Palazzetto Madonna i ett palats som härstammar från medeltiden. Idag är palatset ett litet boutiquehotell där du får känna dig som en forntida baronessa. Sätt dig i balkongen och titta ut över kanalen nedanför dig. Poppa skumpan och ta på dig kvällens långklänning i solnedgången. Om det är någonstans där det är värt att betala lite extra för boende och för att kunna uppleva hela stadens själ, så är det i Venedig.

Läs mer
Rhen-Mosel

Palazetto Madonna

Palazzetto Madonna - Venedig
Palazzetto Madonna - Venedig
Palazzetto Madonna - Venedig
Palazzetto Madonna - Venedig
Palazzetto Madonna - Venedig

Rose gums wilderness retreat – Atherton Tablelands, Australien

GLAMPING

Jag är inte någon tältmänniska, men jag älskar att vara ute i naturen. Att bo bekvämt utan att behöva kompromissa på vildmarkskänslan. Därför passar glamping mig som hand i handsken. Och det bästa stället jag ”glampat” på, är Rose Gums Wildeness Retreat.

På gränsen till en nationalpark i Atherton Tablelands ligger 5 trädhus, byggda på pelare i regnskogen. Det är långt mellan husen och du ser inte din närmsta granne. Det enda du ser är den tjocka djungeln och regnbågsfärgade fåglar.

Rose Gums Wilderness Retreat är så bra att jag faktiskt bott här två gånger. Och skulle kunna bo här igen nästa gång jag åker till Queensland. Det är något speciellt att tända en brasa, koka en kopp te och se ut över regnskogen utanför verandan. Läs mer om våra två vistelser här.

Rose Gums Wilderness Retreat

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Vistelsen på Cocoon Meetings gjordes i samband med en pressresa tillsammans med Tillväxt Kristianstad, men mina åsikter och tankar är (som alltid) mina egna.

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.