Meny
Blogg

Reseminnen i julgranen

Julkulor med resetema

Ända sedan jag köpte en träjulgran med små hängande träfigurer i Bratislava för några år sedan, har jag börjat köpa julgransprydnader när vi reser. Absolut inte i samma utsträckning som mitt samlande av fulmuggar, men det har definitivt blivit mer pynt med åren. Det ska inte vara kulor med stadens namn i skrivstil och små glasänglar, utan snarare lite kitschiga figurer med mycket färg. Då vår gran är en riktigt fläskig Disneygran med mängder av snö, passar det att fylla granen med mängder av julgransprydnader. Egentligen vill jag att granen ska blinka lite mer, men det får räcka med de hundra små lamporna som får snön att glittra istället.

Jag har valt ut fem favoriter ur granen, som får mig att drömma mig tillbaka till tidigare års julresor.  Hur ser din gran ut? Har du också fyllt granen med minnen? Marias memoarer har gjort en flaggirlang med flaggor från de länder hon besökt. Himla trevligt tycker jag! Kanske vore något för mig att pyssla med till nästa jul?

 

Favoritminne 1: London, England

Från London har jag två juldekorationer från Harrods. Ett glittrande guldigt Big Ben och en glittrande röd dubbeldäckare. De är otroligt tunga dock, lite knepigt att placera dem i granen utan att kvistarna böjer sig lite. Men vad gör man inte för så snygga prydnader?

 

Favoritminne 2: Tallinn, Estland

I Estland hittade vi dessa härliga träsoldater. Två stycken blev det, i olika färger och med olika vapen. Det kostade bara tio kronor styck, så jag borde nog ha köpt fler.

Julkulor med resetema

Favoritminne 3: Krakow, Polen

Ingen som besökt Polen kan ha undgått detta folklore mönster. Det finns verkligen överallt. Nästan lite kurbits, eller hur? Jag köpte bara en kula med mig från Polen, både för att handbagaget började bli fullt och för att jag inte riktigt var säker på att kulan skulle passa i granen. Lite för mycket rosa och ljusblått och lite för lite rött och guld.

Julkulor med resetema

Favoritminne 4: Tallinn, Estland

Ännu fler kulor från Estland tänker nu nu? Ja, det blev en hel del inköpt i Tallinn. Denna lilla röda och guldiga snögubbe tillhör ett set med åtta olika figurer. Superfina små träfigurer handmålade med blommor och mönster. Julgranar, matrjosjkas, torn med lökkupoler och gubbar med hatt.

Julkulor med resetema

 

Favoritminne 5: Great Ocean Road, Australien

Det roliga med vår koalakula är att ingen av oss kommer ihåg när vi köpt den. Vi kan inte minnas att vi köpte den i Australien, så antagligen är den köpt i Sverige. Men det spelar egentligen ingen roll alls, för när jag ser den så längtar jag ändå tillbaka till de vilda koalorna vi mötte vid Great Ocean Road i Victoria. Dessa underbara små pälsbollar! Älskar koalor!

Julkulor med resetema

Om bloggaren

Resebloggare, fotograf och familjeäventyrare med över 50 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.