Bloggportalen
Meny
Julkulor med resetema
Blogg

Reseminnen i julgranen

Ända sedan jag köpte en träjulgran med små hängande träfigurer i Bratislava för några år sedan, har jag börjat köpa julgransprydnader när vi reser. Absolut inte i samma utsträckning som mitt samlande av fulmuggar, men det har definitivt blivit mer pynt med åren. Det ska inte vara kulor med stadens namn i skrivstil och små glasänglar, utan snarare lite kitschiga figurer med mycket färg. Då vår gran är en riktigt fläskig Disneygran med mängder av snö, passar det att fylla granen med mängder av julgransprydnader. Egentligen vill jag att granen ska blinka lite mer, men det får räcka med de hundra små lamporna som får snön att glittra istället.

Jag har valt ut fem favoriter ur granen, som får mig att drömma mig tillbaka till tidigare års julresor.  Hur ser din gran ut? Har du också fyllt granen med minnen? Marias memoarer har gjort en flaggirlang med flaggor från de länder hon besökt. Himla trevligt tycker jag! Kanske vore något för mig att pyssla med till nästa jul?

 

Favoritminne 1: London, England

Från London har jag två juldekorationer från Harrods. Ett glittrande guldigt Big Ben och en glittrande röd dubbeldäckare. De är otroligt tunga dock, lite knepigt att placera dem i granen utan att kvistarna böjer sig lite. Men vad gör man inte för så snygga prydnader?

 

Favoritminne 2: Tallinn, Estland

I Estland hittade vi dessa härliga träsoldater. Två stycken blev det, i olika färger och med olika vapen. Det kostade bara tio kronor styck, så jag borde nog ha köpt fler.

Julkulor med resetema

Favoritminne 3: Krakow, Polen

Ingen som besökt Polen kan ha undgått detta folklore mönster. Det finns verkligen överallt. Nästan lite kurbits, eller hur? Jag köpte bara en kula med mig från Polen, både för att handbagaget började bli fullt och för att jag inte riktigt var säker på att kulan skulle passa i granen. Lite för mycket rosa och ljusblått och lite för lite rött och guld.

Julkulor med resetema

Favoritminne 4: Tallinn, Estland

Ännu fler kulor från Estland tänker nu nu? Ja, det blev en hel del inköpt i Tallinn. Denna lilla röda och guldiga snögubbe tillhör ett set med åtta olika figurer. Superfina små träfigurer handmålade med blommor och mönster. Julgranar, matrjosjkas, torn med lökkupoler och gubbar med hatt.

Julkulor med resetema

 

Favoritminne 5: Great Ocean Road, Australien

Det roliga med vår koalakula är att ingen av oss kommer ihåg när vi köpt den. Vi kan inte minnas att vi köpte den i Australien, så antagligen är den köpt i Sverige. Men det spelar egentligen ingen roll alls, för när jag ser den så längtar jag ändå tillbaka till de vilda koalorna vi mötte vid Great Ocean Road i Victoria. Dessa underbara små pälsbollar! Älskar koalor!

Julkulor med resetema

Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

7 Kommentarer

 • Marias Memoarer
  16 december, 2018 at 10:06

  Tack så mycket för länkningen! ? Och koalan var ju hur söt som helst! Jag har faktiskt bara köpt en julgransprydnad utomlands, ett guldigt ölstop med glittrande skum från Bayern ?

  Svara
  • Eva på rucksack.se
   16 december, 2018 at 10:27

   Ha ha, underbart! Men varför har inte vi också ett guldigt ölstop från Bayern? Vill också ha! Min mans släkt är ju därifrån, men att vi bara har varit där på sommaren kan ju vara en orsak till att vi inte köpt något julpynt därifrån… ?

 • Ann-Louise Paulsson
  17 december, 2018 at 0:27

  Vilka fina julgransprydnader! Koalan är ju otroligt söt. Efter helgens snabbvisit i Dublin har jag ju numera en julgranskula med irländska får 🙂 Jag har väldigt mycket julpynt som är köpt i USA men eftersom vi har katt så får det ligga gömt i kartonger och blir inte upphängt i granen tyvärr. Gjorde det misstaget en gång hemma hos mina föräldrar och deras katt lyckades välta granen så några av mina finaste Hallmark-julgransprydnader gick i kras. (Som tur var lyckades jag hitta likadana på ebay senare.)

  Svara
  • Eva på rucksack.se
   17 december, 2018 at 19:16

   Kan du inte hänga pyntet högt uppe i granen? Så tråkigt att ha det i en låda på vinden! Såg en skämtbild av en plastjulgran för kattägare, där man inte sätter i de nedre grenarna i granen, kanske vore något för er? ?
   Tur du fick tag på Hallmark-prydnaderna igen!!! Men jag antar att det inte blev billigt… ?

 • […] av Evas inlägg om reseminnen i julgranen så fick julgranskulan på bilden ovan följa med hem för att hängas i […]

  Svara
 • FREEDOMtravel
  20 december, 2018 at 21:50

  Vilka fina prylar du tagit hem! 🙂 Jag är dålig på prylar och dessutom dålig på julgran … När jag var liten hade vi däremot alltid flaggor i julgranen. De härstammade från min farmor och farfar, så supergamla 🙂

  Svara
  • Eva på rucksack.se
   20 december, 2018 at 21:55

   Tack snälla du! ❤️ Jag må ha ett minimalistiskt hem, men när det gäller julgranen och julbelysningen på balkongen så går jag all in!
   Finns flaggorna kvar i släkten? Hade varit fantastiskt att ha en sånt minne i granen!

Skriv en kommentar