Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Reseminnen i julgranen

Reseminnen i julgranen

Julkulor med resetema

Ända sedan jag köpte en träjulgran med små hängande träfigurer i Bratislava för några år sedan, har jag börjat köpa julgransprydnader när vi reser. Absolut inte i samma utsträckning som mitt samlande av fulmuggar, men det har definitivt blivit mer pynt med åren. Det ska inte vara kulor med stadens namn i skrivstil och små glasänglar, utan snarare lite kitschiga figurer med mycket färg. Då vår gran är en riktigt fläskig Disneygran med mängder av snö, passar det att fylla granen med mängder av julgransprydnader. Egentligen vill jag att granen ska blinka lite mer, men det får räcka med de hundra små lamporna som får snön att glittra istället.

Jag har valt ut fem favoriter ur granen, som får mig att drömma mig tillbaka till tidigare års julresor.  Hur ser din gran ut? Har du också fyllt granen med minnen? Marias memoarer har gjort en flaggirlang med flaggor från de länder hon besökt. Himla trevligt tycker jag! Kanske vore något för mig att pyssla med till nästa jul?

 

Favoritminne 1: London, England

Från London har jag två juldekorationer från Harrods. Ett glittrande guldigt Big Ben och en glittrande röd dubbeldäckare. De är otroligt tunga dock, lite knepigt att placera dem i granen utan att kvistarna böjer sig lite. Men vad gör man inte för så snygga prydnader?

 

Favoritminne 2: Tallinn, Estland

I Estland hittade vi dessa härliga träsoldater. Två stycken blev det, i olika färger och med olika vapen. Det kostade bara tio kronor styck, så jag borde nog ha köpt fler.

Julkulor med resetema

Favoritminne 3: Krakow, Polen

Ingen som besökt Polen kan ha undgått detta folklore mönster. Det finns verkligen överallt. Nästan lite kurbits, eller hur? Jag köpte bara en kula med mig från Polen, både för att handbagaget började bli fullt och för att jag inte riktigt var säker på att kulan skulle passa i granen. Lite för mycket rosa och ljusblått och lite för lite rött och guld.

Julkulor med resetema

Läs mer
Skanör

Favoritminne 4: Tallinn, Estland

Ännu fler kulor från Estland tänker nu nu? Ja, det blev en hel del inköpt i Tallinn. Denna lilla röda och guldiga snögubbe tillhör ett set med åtta olika figurer. Superfina små träfigurer handmålade med blommor och mönster. Julgranar, matrjosjkas, torn med lökkupoler och gubbar med hatt.

Julkulor med resetema

 

Favoritminne 5: Great Ocean Road, Australien

Det roliga med vår koalakula är att ingen av oss kommer ihåg när vi köpt den. Vi kan inte minnas att vi köpte den i Australien, så antagligen är den köpt i Sverige. Men det spelar egentligen ingen roll alls, för när jag ser den så längtar jag ändå tillbaka till de vilda koalorna vi mötte vid Great Ocean Road i Victoria. Dessa underbara små pälsbollar! Älskar koalor!

Julkulor med resetema

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (7)
 • Tack så mycket för länkningen! ? Och koalan var ju hur söt som helst! Jag har faktiskt bara köpt en julgransprydnad utomlands, ett guldigt ölstop med glittrande skum från Bayern ?

  • Ha ha, underbart! Men varför har inte vi också ett guldigt ölstop från Bayern? Vill också ha! Min mans släkt är ju därifrån, men att vi bara har varit där på sommaren kan ju vara en orsak till att vi inte köpt något julpynt därifrån… ?

 • Vilka fina julgransprydnader! Koalan är ju otroligt söt. Efter helgens snabbvisit i Dublin har jag ju numera en julgranskula med irländska får :-) Jag har väldigt mycket julpynt som är köpt i USA men eftersom vi har katt så får det ligga gömt i kartonger och blir inte upphängt i granen tyvärr. Gjorde det misstaget en gång hemma hos mina föräldrar och deras katt lyckades välta granen så några av mina finaste Hallmark-julgransprydnader gick i kras. (Som tur var lyckades jag hitta likadana på ebay senare.)

  • Kan du inte hänga pyntet högt uppe i granen? Så tråkigt att ha det i en låda på vinden! Såg en skämtbild av en plastjulgran för kattägare, där man inte sätter i de nedre grenarna i granen, kanske vore något för er? ?
   Tur du fick tag på Hallmark-prydnaderna igen!!! Men jag antar att det inte blev billigt… ?

 • Vilka fina prylar du tagit hem! :) Jag är dålig på prylar och dessutom dålig på julgran … När jag var liten hade vi däremot alltid flaggor i julgranen. De härstammade från min farmor och farfar, så supergamla :)

  • Tack snälla du! ❤️ Jag må ha ett minimalistiskt hem, men när det gäller julgranen och julbelysningen på balkongen så går jag all in!
   Finns flaggorna kvar i släkten? Hade varit fantastiskt att ha en sånt minne i granen!

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.