Ska du verkligen resa bort över julen?

Det är få saker som är så heligt hos oss svenskar som julen. Sillen ska läggas in, man ska skriva det perfekta julrimmet på den väl genomtänkta julklappen, hinna träffa hela släkten och helst också åka runt på turné till alla kusiner i hela Sverige och säga God jul och ge bort julstjärnor med glitterspray och en Aladdin-ask. Men om man inte orkar det då? Om det enda man vill under julen är att ta det lugnt och slippa all stress? För hur man än försöker, så blir julen stressig. Man glömmer bort att beställa julkorten med bilder på barnen i tid, köper en förpackning pepparkaksdeg som du sedan hittar oöppnad längst in i kylskåpet någon gång efter nyår och köper en ny adventsljusstake för att du inte kommer ihåg i vilken kartong i källaren som ljusstaken packades ner i förra julen. Det sägs att det är storstadsbor och kvinnor som helst vill fly från allt och åka utomlands över julen. Jag förstår dem, varenda stressad storstadskvinna. För jag brukar själv hamna där. Hemmet ska vara välstädat, man ska hinna med alla aktiviteter med jobbet och stressa tidigare från jobbet till alla uppvisningar som barnen har och sedan hinna jobba in den tiden och såklart avsluta alla saker på jobbet som man tänkt att hinna klart under året, hinna handla alla perfekta julklappar och julstäda tills allt blänker och samtidigt vara kärleksfull och omtänksam mot sin respektive och barnen. Det är då det lätt brister. Det blir helt enkelt för mycket. Det som ska vara en tid för vila och kärlek blir en tid av stress och bråk.

Om du redan någon gång i oktober börjar känna tryck över bröstet och med gråten i halsen börjar fundera på hur många veckor det är kvar innan du behöver börja grava laxen är det nog dags att börja planera för en annorlunda jul. En jul långt från måsten, kanske på en strand i landet Långtlångtborta. Men det är lätt hänt att den resa som skulle få dig att slippa stressen skapar ännu mer krav och stress om du inte är beredd att kompromissa med traditioner, måsten och förväntningar.

I år har vi bestämt oss för att inte åka iväg någonstans över jul, utan vi sparar semesterdagarna och hoppas istället på en snörik helg här hemma i Sverige med färdigkokt skinka, långa sovmorgnar, friska promenader och kanske ett glas bubbel. I julklapp ger vi varandra flygbiljetter för en resa senare i vår. Något att se fram emot som varken behöver slås in i vackert papper eller som har fel storlek och behöver bytas. Tack vare att vi tidigare år har varit borta över julen och inte längre har varken några måsten eller traditioner, känns denna jul faktiskt rätt så lugn. Så oavsett om du ska resa bort över julen eller inte – ta ett djupt andetag och släpp ner axlarna. Julen kommer varje år vare sig du vill eller inte. Lova mig att det i år är dags för dig att bestämma hur du vill att DIN jul ska vara, oavsett vad alla andra tycker. Vill du åka bort? Då hoppas jag med hela mitt hjärta att du gör det! Men tänk på att det krävs lite mentala förberedelser om du ska resa bort över julen för första gången. Här kommer våra tips för att du ska kunna åka bort och verkligen hitta julefriden.

Tips #1: Bearbeta alla familjemedlemmar tidigt

Om du vill åka bort över julen i år, är det bra att börja bearbeta familjens alla närmsta medlemmar tidigt. Även om du är redo att släppa på Kalle Anka och farmors knäck, kanske inte dina barn är det. Eller din man. Var lyhörd och lyssna. Är ni beredda att dra ner på julklapparna? Vad är det barnen kommer att sakna? Är det julen eller är det något annat? Ge inte upp om du möter motstånd – kompromissa och sätt era gemensamma regler. Att åka bort tillsammans på äventyr är det bästa familjeklistret som finns och värt varenda diskussion.

Tips #2: Var tydlig med släkten

Var tidigt tydlig med släkten att ni tänkt att åka bort och inte kommer att fira jul tillsammans med dem. Visst, om ni blir hembjudna på ”lilla julafton” till släkten innan jul – där du inte behöver göra något – tacka och ta emot! Det är ju bara trevligt! Men låt inte någon familjemedlem ge dig så dåligt samvete över att ni ska åka bort, så att du i panik bjuder hem hela släkten till er på lilla julafton mitt i packningen dagen innan ni ska åka iväg! Då har du inte vunnit något utan bara ökat på din stress.

Tips #3: Det finns inga måsten

Det finns inga måsten när det gäller julen. Jag säger det igen: Det finns inga måsten när det gäller julen. Alla måsten är något du själv skapar. De flesta måsten är precis som lutfisken till jul. Ingen gillar den, men ”någon” tror att ”någon” vill ha den. Så skippa alla måsten bara. Gör det ni känner att ni vill göra. Vill ni dansa runt en gran/palm på julafton – gör det. Vill du äta medhavd sill i en solstol på julafton – gör det! Men gör det för att ni själva vill det, inte för att någon annan förväntar sig det.

Tips #4: Den enda som har krav på dig – är du själv

Om du ska åka bort måste du allvarligt tänka över vad som är viktigt för dig i december. Är det verkligen viktigt att huset är julstädat och skinande rent om ni inte ska vara hemma, eller är det bara du som tycker att det är viktigt? Behöver du verkligen byta till julgardiner om ni ska åka bort? Behöver du köpa en riktig gran som bara kommer att stå och barra tills ni kommer hem igen, eller är det faktiskt bäst att ha en plastgran när man åker bort? Eller behöver du någon gran överhuvudtaget? Ska du verkligen köpa sköra julstjärnor som behöver vattnas varje dag eller räcker det med en amaryllis som i princip sköter sig själv? Sätt rätt förväntansnivå på dig själv, minska stressen och må mycket bättre. Det är ingen annan än du själv som sätter krav på att ditt hem ska se ut som ett julreportage från Sköna Hem. Oavsett om du ska resa bort eller inte.

Tips #5: Är det säkert att tomten hittar till Thailand?

Är du verkligen säker på att tomten hittar till Thailand och att alla julklapparna får plats i tomtens handbagage på flyget? Eller kan ni kanske ge varandra en upplevelse på plats istället. En lyxig middag, en spännande utflykt eller en heldag på nöjespark är minnen som håller långt mycket längre än ännu en plastleksak.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

God jul med året i resor 2019

2019 är snart slut och det är dags att sammanfatta reseåret! Var har jag varit i år?

Julklappstips för den som gillar att resa

Ingen aning vad du ska köpa i julklapp till din reseälskande släkting? Lugn, här kommer fem julklappar alla resenärer borde vill ha.

Note to self – nästa resa skriver jag packlista!

Har du öppnat väskan och insett att du glömt att packa något som du inte klarar dig utan? Här kommer historien om min senaste packningskris och varför jag aldrig mer ska slarva med min packlista!

Höstlov på Österlen – Skåne

En sista-minuten till Österlen? Ja, det blev faktiskt ett härligt (men oplanerat) höstlov i Sveriges Provence!

En ny resenär i familjen Rucksack!

Året då världen krympte började ett tankefrö att gro i familjen. Ett frö som blev till ett helt underbart litet fyrbent yrväder i familjen Rucksack!

5 unika hotell – som är destinationer i sig själva

Ibland är boendet lika mycket en destination som själva resmålet. Här hittar du fem unika hotell som är värda en omväg!

Ännu mer reseinspiration

Året i resor 2020

Reseåret 2020. Året som blev något annat än någon av oss någonsin kunnat tro. Året som för mig började i Vilnius och slutade med covid-19.

10 saker jag aldrig trodde jag skulle sakna med att resa

Under covid-åren saknade jag resande så det gjorde ont. Det gick så långt att jag till och med saknar det som irriterar mig när jag reser. Här är 10 saker som jag aldrig trodde att jag skulle sakna med att resa - men som jag nästan längtade efter.

Höstlov på Österlen – Skåne

En sista-minuten till Österlen? Ja, det blev faktiskt ett härligt (men oplanerat) höstlov i Sveriges Provence!