Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Reynisfjara – Den farliga svarta stranden – Island

Reynisfjara – Den farliga svarta stranden – Island

  • En av världens vackraste stränder enligt National Geographic, men definitivt inte en strand där du vill doppa tårna. Den svarta lavastranden Reynisfjara på Island bjuder inte bara på naturskönt drama, utan även riktigt läskiga vågor.
Reynisfjara-Island

Det är inte varje dag som vi hinner med tre årstider och tre olika väder på en timme, men här på Island känns det helt normalt. Lite regn, lite sol och lite snöfall. När allt annat på ön är så dramatiskt, är det väl bara rätt att vädret också kan vara en riktig drama queen.

Vi har tagit hyrbilen till den svarta lavastranden Reynisfjara, utefter Islands södra kust. Ett av de ställen som verkligen ger Island sin vilda stämpel. Vinden viner så det tjuter i öronen och vågorna piskar in över den svarta stenstranden. Stormfåglarna som ruvar i sina bon utefter klippkanten får hålla i sig. Men med tanke på namnet, lär de vara vana vid oväder. Men vad gör väl lite vind på en så här vacker plats?

Reynisfjara-Island

Stentrollen vid Reynisfjara

Det finns en isländsk saga som handlar om Reynisfjara. Det är en saga om stora elaka havstroll som träffas av soluppgångens strålar och förstenas till stenpelare. Även idag blickar stentrollen ut över stranden som stora basaltpelare i havet, i form av klipporna Reynisdrangar.

Stranden här vid Reynisfjara skapades efter ett vulkanutbrott under Islands sista istid. Genom årtusenden och åtskilliga stormar har strandens stenblock gnuggats och nötts ner till en strand. Men det är inte en strand av sand, utan av små stenar. Stenarna är egentligen inte ens svarta, utan de skiftar i alla färger från tegelrött till blåsvart. En regnbåge av lava, hopkokad till en strand. Jag plockar upp en näve sten från stranden och låter den rinna mellan mina fingrar. Det låter nästan som ljudet av små glasbitar när de faller till marken.

Reynisfjara-Island
Eva på Reynisfjara-Island

Men Reynisfjara är inte bara en svart strand. Vid den östra delen av Reynisfjara, där klipporna närmar sig havet, finns ett annat märkligt naturfenomen. Här reser sig kantiga basaltpelare mot skyn. Pelarna står tätt och är upp till 1 meter i diameter och upp till 20 meter höga. Tillsammans bildar den en vildare version av Manhattans skyline. Vissa av kolumnerna är femkantiga, andra är fyrkantiga. Naturligt skapade av lava, men onaturligt vackra.

Sneaker waves

Det är kanske svårt att förstå att ett så här vackert ställe kan vara farligt, men Reynisfjara är en av Islands farligaste platser. Här förolyckas eller skadas människor årligen. Orsaken är havet och så kallade ”sneaker waves”.

Reynisfjara-Island
Reynisfjara-Island

En ”sneaker wave” är en våg som på håll ser ut att komma in mot land som vilken våg som helst, men som har större energi och slår in med full kraft utan förvarning. Här vid Reynisfjara sägs upp till var tionde v¨åg vara en ”sneaker wave”. Även om jag alltid tar alla varningar seriöst och promenerar flera meter ovanför vattenkanten, lyckas jag ändå få skorna blöta av en oväntat hög våg. Att få blöta skor är dock det minsta problemet. Värre är att bli omkullslagen av en våg och utdragen till havs i iskallt vatten. Vad du än gör när du besöker stranden, gå inte för nära havet och vänd inte ryggen mot havet någonsin. Speciellt inte när det är högvatten.

En annan fara här vid klipporna är stenras och jordskred. Området kring Reynisfjell är instabilt och stenras inträffar med jämna mellanrum och stänger stranden. Det är svårt att veta om man borde titta på havet eller på klipporna för att se faran innan den inträffar. ”Expect the unexpected” känns som ett bra uttryck här. Ta med er ögon i nacken.

Reynisfjara-Island
Reynisfjara-Island

Inga lunnefåglar idag

Jag spanar upp längs klippkanten i förhoppning av att få se en av de fåglar som ligger på min bucket list. Den vackra lilla svartvita lunnefågeln med den regnbågsfärgade näbben och de känslosamma ögonen. Island är hem för 60% av världens lunnefåglar, men idag är inga lunnefåglar här och välkomnar mig. Det är för tidigt på säsongen, häckningen har inte börjat ännu.

Snön vräker ner. Alla bilder jag tar med kameran blir prickiga eller randiga av all snö. Det är dags att börja runda av vårt besök, men först får det bli en värmande soppa på strandcaféet Svarta Fjaran.

Reynisfjara-Island

Hur hittar jag till Reynisfjara?

Reynisfjara ligger utanför Vik på Islands södra kust, 19 mil öster om Reykjavik. Det tar ungefär 2,5 timme att köra hit, planera din dag och din resa efter dagens soltimmar så du slipper köra i mörkret.

Läs mer
Island -Blå lagunen

Karta (öppnas i Google maps)

21 Best Beaches in the World – National Geographic

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Reynisfjara-Island
Reynisfjara-Island
Reynisfjara-Island
Reynisfjara-Island
Reynisfjara-Island
Reynisfjara-Island
Reynisfjara-Island
Reynisfjara-Island
Reynisfjara-Island
Reynisfjara-Island
Reynisfjara-Island

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
1
Inte sugen alls på att åka hit!
1
Jag vill åka hit!
3
Varit här och älskade det!
3
Läs kommentarer (2)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.