Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Golden circle – den klassiska dagsutflykten från Reykjavik – Island

Golden circle – den klassiska dagsutflykten från Reykjavik – Island

 • Golden Circle är ett måste för alla förstagångsbesökare på Island. Stora vattenfall, geysrar och dramatisk natur - denna dagsutflykt har helt enkelt allt på lagom långt avstånd från Reykjavik!

Den allra mest kända dagsutflykten från Reykjavik – Golden Circle – är ett måste för alla förstagångsbesökare på Island. Stora vattenfall, geysrar och den kargaste och mest dramatiska naturen möter dig längs vägen – denna dagsutflykt har allt på lagom långt avstånd från Reykjavik! Golden Circle har fått sitt namn av de tre stora sevärdheterna utefter vägen – Þingvellir nationalpark, det geotermiska området vid Geysir och vattenfallet Gullfoss – som ligger utefter en bekväm cirkel på strax över 20 mil.

Det går att ta arrangerade bussturer från Reykjavik, men jag rekommenderar att ha egen hyrbil. Delvis för att jag inte riktigt uppskattar påtvingade shoppingstopp, men även för att jag vill kunna stanna när och var jag vill och fotografera. Du vet ju aldrig när du nästa gång får en chans att ta bilder på islandshästar i solnedgång, eller hur? (Dock vill jag lägga till en brasklapp kring möjligheten att ”stanna överallt” på Island: I ett land utan vägrenar är det ofta rätt svårt att stanna bilen)

Island - Tingvalla nationalpark
Thingvellir

Att tänka på 1: Det är otroligt viktigt att vara förberedd på att det kommer att vara massor av folk överallt, speciellt om du reser under sommaren. Men om du har rätt inställning och kan ta ett djupt andetag när någon råkar sno den sista parkeringsplatsen framför ögonen på dig – då kommer du att ha en fantastisk dag!!

Att tänka på 2: Du behöver inte en 4-hjulsdriven bil för denna rutt, den är fin året om.

Att tänka på 3: Dessa platser har inte något inträde, men de har ofta parkeringsavgift. Missa inte att betala den!

Vi valde att åka Golden Circle moturs, så vi åkte mot Vik utefter ringvägen och svängde sedan av strax innan Selfoss. Sedan körde vi till Gullfoss, Geysir och Þingvellir (i den ordningen) och sedan tillbaka till Reykjavik. Vägen går över mossklädda lavalandskap med snöklädda fjäll i bakgrunden. Ibland åker vi förbi fält där het vattenånga sprutar ut ur marken med stor kraft. Ibland passerar vi en flock med Islandshästar som står helt stilla i vinden och tittar på bilarna som passerar. Ibland åker vi förbi en kyrka. Ibland kör vi förbi ett växthus som värms av underjordisk värme. Varje kurva är ett nytt äventyr.

Gullfoss

Rytande, blött och oftast rejält blåsigt – Gullfoss är Islands mest kända vattenfall. Det var ytterst nära att marken kring Gullfoss blev till ett vattenkraftverk för ungefär 100 år sedan, men idag är nog alla väldigt tacksamma för att köpet blev avbrutet efter många års kamp för att behålla vattenfallet. Här parkerar du nästan ända framme vid vattenfallets kant, men det finns möjligheter att promenera lite runt fallet för att se kraftpaketet från en annan vinkel. Ta med regntäta kläder (väldigt mycket vattendroppar i luften!), vantar och ett skydd för kameralinsen – det kommer du att behöva nästan året om.

Gullfoss

Geysir

Egentligen är Geysir bara namnet på en av det stora antalet geysrar och varma källor som finns i dalen Haukadalur. Verbet Geysa betyder på isländska ”kasta upp”, vilket är en rätt på bra beskrivning på en geyser. Här går du runt i den härliga doften av ruttna ägg och tittar förundrat på marken som kokar vid dina fötter. Ett tips – motstå frestelsen att känna på vattnet. Jag lovar – det är kokande hett!

Geysir - Island

Den här platsen är egentligen ett alldeles utmärkt exempel på turismens idioti. Under årens lopp har otåliga turister slängt stenar i den stora geisern Geysir, med syfte att snabba på utbrottet. Konsekvensen har istället blivit att geysern delvis täppts igen och numera varken är lika regelbunden eller skjuter vatten lika högt som innan. Som tur är, finns det en annan geyser – Strokkur – som nuförtiden troget ger oss turister en vattenkaskad på upp till 30 meters höjd var 5:e minut. Jag förstår dock inte folks fascination för att kasta ner saker i vatten! Vid en av de varma källorna i området står en stor skylt att man inte får kasta pengar i källan. Jag tror inte jag behöver berätta för er vad som glittrar på botten av det heta vattnet.

Läs mer

Vid Geysir finns även en stor souvenirbutik och några restauranger. Maten är varken bra eller billig här, men det finns inte så mycket annat att välja på i närheten. (Dock hade de ett stort utbud av fulmuggar, så det var ett plus!)

Þingvellir nationalpark

En av Islands världsarvsplatser – Thingvellir (Þingvellir) är den plats där vikingarna för snart 1000 år sedan skapade världens äldsta riksdag Alltinget. Det kanske låter lite konstigt att vikingarna skulle åka så långt in i landet för att hålla ting, men den dramatiska naturen och den naturliga amfiteatern gjorde platsen till en perfekt plats för stora beslut.

Thingvellir nationalpark - Island
Þingvellir

Idag är inte mycket kvar av Alltinget, men naturen består. Stora raviner har här skapats av krafterna när de två tektoniska plattor som Island vilar på dras ifrån varandra mer och mer för varje år. Här vandrar du i spåren av bland annat Game of Thrones inspelningar, även om de gjorde ravinen ännu lite mer dramatisk i TV-serien. Som om det skulle ha behövts i detta imponerande landskap?

Missa inte vattenfallet Oxarar, väldigt fint trots att det inte är så stort och svulstigt som Gullfoss!

Island - Tingvalla nationalpark
Island - Tingvalla nationalpark
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
2
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (2)
 • Hej,

  Hoppas att det är ok att ställa några frågor till dig.

  Vi ska åka till Island i slutet av oktober. Vad är viktigt att tänka på gälla de kläder?
  Vi tänkte hyra bil och köra mot Vik och Jökulsarlon. Hur är vägen dit? Går det att köra när det är mörkt?

  Tack på förhand

  David

  • Hej David!
   Självklart – fråga på :)
   Vad gäller kläder så behöver du alltid vara förberedd på alla årstider och alla väder samtidigt på Island. Det kan regna en sekund, snöa nästa och så kommer solen fram fem minuter senare. Lager på lager, goretex och mössa/vantar är alltid bra!
   Vägen mot Vik är helt ok, men smal och saknar vägren. Det finns ingen vägbelysning och det blir väldigt mörkt på natten. Jag skulle personligen försöka köra så mycket som möjligt i dagsljus.
   Jag har skrivit lite tips här förresten: https://www.rucksack.se/bra-saker-att-veta-om-island/
   Ha en fantastisk resa!
   Eva

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.