Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Oahu – 11 sevärdheter och aktiviteter – Hawaii – USA

Oahu – 11 sevärdheter och aktiviteter – Hawaii – USA

  • Oahu må vara den mest turistiga av Hawaiis öar, men det finns trots det gott om sevärdheter! Häng med till mina 11 favoriter!
Oahu-Hawaii-Waikiki

Ön Oahu på Hawaii är amerikanernas lekstuga, att jämföra med svenskarnas favoritresmål Mallorca eller Gran Canaria. Från att ha varit ett exotiskt resmål för 20 år sedan, flyger nu lågprisflygbolag i parti och minut över studenter på spring break, grabbgäng på svensexor och asiater på bröllopsresa till öarna.

Hawaii tillhör Polynesien, men är det söderhavsvackra öde stränder och lugn som du är ute efter är inte Oahu svaret. Hit åker du snarare för en strand- och shoppingsemester med amerikansk service, kända restaurangkedjor, stora shoppingcentrum och minimal risk för magsjuka. Men Oahu har fortfarande en del sevärdheter att upptäcka även för kräsna turister. Häng med på mina topp 10 favoriter bland Oahus sevärdheter och attraktioner.

1. Waikiki beach

Waikiki är en av världens mest kända stränder och den plats där de flesta turister stannar upp i några dagar för att anpassa sig till tidsskillnaden. Waikiki kan kallas för mycket, men ”mysigt” är inte ett ord som så många skulle beskriva den populära stranden med. Här bland höghushotellen på Waikiki finner du det mesta du behöver för en bekväm semester – allt från Cheesecake Factory till uthyrning av solstolar. Men det kostar att hänga på Waikiki. Två solstolar med parasoll går på mellan 30-50 USD för en dag och du kommer definitivt inte att vara ensam på stranden.

Men Waikiki är trots trängseln ett måste – du kan inte säga att du varit på Hawaii utan att ha upplevt myllret här. Det är ju inte många platser på jorden där du kan få se surfarna trängas i havet för att fånga den perfekta vågen, men vågorna vid Waikiki bjuder på det nöjet. Med surf kommer dock vågor, har du barn med dig rekommenderar jag att du hänger på den södra delen av stranden (den delen som har vågbrytare).

2. Waimea

En lugn och rofylld ort under de svenska sommarmånaderna, men med några av världens största vågor och tuffaste surftävlingar under vintern. Hoppa från The Rock vid Waimea bay i solnedgången eller promenera till det lilla söta vattenfallet Waimea falls. Här vid Waimea är det fortfarande mer camping än lyxhotell.

Oahu-Hawaii

3. Diamond Head

Vulkankratern Diamond Head syns över hela Waikiki och en dagsutflykt hit är ett måste för förstagångsbesökaren på Hawaii. En brant vandring genom gamla militärlämningar och trappor tar dig upp till en utsikt över hela Honolulu som inte går av för hackor. Ta lokalbussen hit och drick massor av vatten, för det är torrt och hett i kratern!

4. Polynesian Cultural Center

Hawaiis ”Disneyland” serverar lättsmält polynesisk kultur – här hänger man en blomsterkrans runt din hals och det blir dans, mat och kultur från alla de Polynesiska öarna. En heldagsutflykt från Waikiki som bör avslutas med en Luau med helstekt gris och hula.

Oahu-Hawaii

5. Käka räkor från en räkbil

Utanför Hale‘iwa och Kahuku vid Oahus norra kust, finns flertalet räkfarmar och vad passar då bättre än att äta pinfärska vitlöksfrästa räkor direkt ur en food truck? På gränsen till en turistfälla, men trots mängden besökare är det helt klart värt att stanna här och äta en tallrik med härligt smöriga räkor med fingrarna. Gött är väl alltid gött, eller hur?

6. Byodo-in

Vid de veckade vulkanklipporna ligger vackra Byodo-in-templet. En replika av ett 900 år gammalt tempel i Kyoto, är templet byggt till minne av de första japanska migranterna på Hawaii. Väl värt ett besök för den vackra trädgården och koi-dammarna.

Byodo-In templet i Valley of the temples

7. Östkustens stränder

Strax utanför Honolulu, på Oahus östra kust, finns många breda stränder som är mycket mindre besökta än Waikiki. Makapu’u beach är en av dem. Mindre folk, men mer vågor och starkare strömmar gör att dessa stränder passar bäst för större barn och body boarding.

Läs mer

8. Shave Ice

Shave ice – ”rakad isgegga med smak” – är en favorit på Hawaii. Storsäljaren är Rainbow, med smakessenser i regnbågens alla färger. Sliskigt sött och isande kallt, men läskar bra under varma stranddagar.

9. Gå på surfskola

På Waikiki beach ligger surfskolorna på rad. Du behöver i princip bara gå förbi en instruktör och säga att du vill ha en lektion, vågorna här är alltid perfekta för nybörjare. Boka in dig på en privatlektion, så kanske du kan skryta för barnbarnen om att du fångade din första surfvåg på Hawaii.

10. Pearl Harbor

En av de mest besökta platserna på Hawaii, är USS Arizona Memorial, eller Pearl Harbor. Fullproppad med historia och med smärtsamma minnen för många besökare, är Pearl Harbor värt ett besök även om du egentligen inte är intresserad av militärhistoria. Förboka om du kan, för man släpper bara in 4000 besökare per dag.

Pearl Harbour - Oahu - Hawaii

11. Ta ett varv runt Oahu med hyrbil

Oahu upptäcks bäst med hyrbil och det är ett stenkast från ena sidan av ön till den andra. Besök sevärdheter som ananasplantage, hemliga små vikar med bedårande stränder, konstgjort perfekta Ko Olinas lyxhotell och oklanderliga strand eller slå er ner vid norra kusten på ett laid back café långt ifrån Starbucks. Det finns fortfarande pärlor kvar på Hawaii, men du behöver hyrbil för att hitta dem.

Det här var mina favoriter på Oahu! Vilka är dina favoritplatser?

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
1
Varit här och älskade det!
2
Läs kommentarer (1)
  • Hawaii har aldrig varit den ö som lockat mig allra mest, men jag måste erkänna att jag blir mer och mer sugenn på att åka dit. Det här inlägget gjorde inte det sugen mindre direkt.

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.