Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Petrified Forest – Den förstenade skogen i den randiga öknen – Arizona

Petrified Forest – Den förstenade skogen i den randiga öknen – Arizona

  • Petrified forest är ett ökenlandskap i USA som inte liknar något annat. För 200 miljoner år sedan täcktes tropiska skogar i Arizona av vulkanisk lava. Träden blev med tiden en förstenad skog omgiven av en randig öken.
Randiga berg i Petrified Forest

Det finns platser som är så speciella att det är svårt att föreställa sig dem förrän man varit där. I ett ökenlandskap som genom miljoner år har formats av stora översvämningar, vulkanutbrott och ett hårt klimat hittar du nationalparken Petrified Forest. En ganska okänd nationalpark i Arizona som inte är speciellt välbesökt, trots att den gömmer landskap och upplevelser som är snudd på utomjordiska.

För över 200 miljoner år sedan täcktes Arizona av tropiska skogar och aktiva vulkaner. Genom miljontals år skedde våldsamma vulkanutbrott i området och tillslut låg skogarna täckta av ett tjockt lager av vulkanisk lava och aska. De gigantiska träden gömdes och glömdes i den stelnade lavan i miljoner år, innan vind och vatten en dag tog fram skogen till ytan igen. Träden hade då genom åren förstenats och blivit till färgsprakande kvarts. Som regnbågar av historia, fångade i sten. En Petrified Forest – en förstenad skog.

Vita och randiga kullar i Petrified Forest
Vackra trädmönster i Petrified Forest
Förstenat träd

Över det karga landskapet flyger några kraxande kolsvarta korpar, men några andra djur ser vi inte till under vårt besök. Sommarens hetta är svår att trivas i för de flesta djur. Annat var det på tiden då dinosaurier vandrade i den bördiga regnskogen, över det som nu är gräsbeklädd öken. Här i området har man hittat mängder av fossiler av allt från utdöda blommor till flygande dinosaurier. Den största samlingen av fossiler hittar du i området kring Jasper Forest i södra delen av parken. Här finns mängder av fossila träd, med stockar som är så stora att det är svårt att ta till sig deras storlek från ovan. Du behöver vandra ner i dalen för att riktigt förstå hur stora träd som växte här förr.

Kullar i Petrified Forest
Förstenad trästock i Petrified Forest

Stockarna är utslängda över landskapet som gigantiska strössel i en strut med regnbågsglass. Det finns egentligen inget kvar av det ursprungliga träet i fossilerna, varenda del av trä har genom åren bytts ut mot sten och bevarat stocken exakt som den såg ut en gång i tiden. Olika år och olika väder har sedan fört med sig olika mineraler i processen. Den svarta färgen kommer exempelvis från kol. Rosa kommer från magnesium. Grönt kommer från koppar. Det brunröda kommer från järnoxid. En regnbåge av färger i den förstenade skogen.

Det är dock inte bara de vackra fossilerna som lockar besökare, utan även den randiga öknen i Painted Desert. Genom åren har erosion och vatten skapat lager i berggrunden som varierar i allt från gult till rostrött och svagt lila. Färgerna varierar även från dag till dag, beroende på vädret. Vissa dagar är färgerna starkare än andra. Vid Blue Mesa finns en kort (2 km) rundvandring som tar dig ner till foten av de randiga kullarna, mitt in i en kittel av hetta och färger. En intensiv vandring som inte ska missas. Det här landskapet är så unikt. Så speciellt. Kanske är det här ett av de vackraste landskapen jag någonsin sett?

Gammal bil i Petrified Forest
Studebaker
Trädstockar i sten i Petrified Forest
Gigantiska stenstockar

Men nationalparken är inte bara förstenade träd och randig öken. Här finns också ruinerna efter Puerco Pueblo, en 800 år gammal bostad med över 100 rum (!) där det bodde över 200 personer som mest. Här odlades majs och utefter Puercofloden fraktades människor och gods mellan byarna. Vid Newspaper Rock hittar du hällristningar som är ännu äldre. Över 650 bilder av människor, djur och symboler är karvade in i stenarna. Vissa bilder är berättande och lätta att förstå – som en tidning – andra är lite mer fantasifulla.

Ett annat stopp i parken som inte ska missas är The Tepees. Här står en samling av toppiga kullar på rad och öknens färger och jordens lager visar sig från sin bästa sida. Kullarna ligger alldeles bredvid parkens huvudled, så det går inte att missa dem.

För dig som även gillar modern historia bör du stanna till vid platsen där Route 66 en gång i tiden korsade nationalparken. Här står en stolt Studebaker från 1932 och rostar i solskenet. En modern fossil, även om den nuförtiden också är från en svunnen tid.

Vägen genom Petrified Forest

Hur hittar jag till Petrified Forest?

Petrified Forest är en nationalpark i östra Arizona, 35 mil nordöst om Phoenix. Den närmaste mindre staden är Holbrook. För att besöka nationalparken behöver du planera dina dagar väl och bo på motell i närheten, då avstånden är långa. Bara att köra hit från Grand Canyon är 35 mil.

Räkna med att du behöver en dag i parken, för sevärdheterna är många och det är många platser där du kan stanna och ta korta vandringar.

Läs mer

Det finns fler förstenade skogar i USA och i världen (bland annat i Australien), men Petrified Forest i Arizona är den största.

Karta (öppnas i Google Maps)

Var kan jag läsa mer om nationalparken?

Vill du läsa mer om USA? Titta in på min USA-sida eller min Arizona-sida!

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook.

Bilväg i Arizona
Hus i Petrified Forest
Kruttorrt landskap i Petrified Forest
Randigt landskap i Petrified Forest
Telefonstolpar i Petrified Forest
Randiga berg i Petrified Forest
Vida landskapet i Petrified Forest
Ranger i Petrified Forest
Förstelnat träd i Petrified Forest
Ristningar i Petrified Forest
Hällristningar vid Newspaper Rock
Kullar med trädlämningar i Petrified Forest
Förstenade träd i Petrified Forest
Gammal bil i Petrified Forest
Randiga klippor i Petrified Forest
Färgade kullar i Petrified Forest
Utslängda trästockar i Petrified Forest
Berggrund i Petrified Forest
Bilskelett i Petrified Forest
Landskap i Petrified Forest
Lämningar i Petrified Forest
Förstelnat träd i Petrified Forest
Vandringsled i Petrified Forest
Förstelnat trä i Petrified Forest
Så torrt i Petrified Forest
Hus i Petrified Forest
Randigt berg i Petrified Forest
Förstelnat trä i Petrified Forest
Vandringsled i Petrified Forest
Vandringsled vid Blue Mesa
Randiga berg i Petrified Forest
The Tepees
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (5)
    • Tack snälla du Cathinka! Landskapet är helt crazy – som en marängtårta med massor av lager av olikfärgad sylt och toppat med strössel. Konstigt att denna plats inte är mer känd, eller hur?

  • Arizona flyttades helt plötsligt upp på bucketlistan. Jösses vilket vackert landskap. Ännu finare än vad jag trodde genom dina bilder. Helt otroliga. G har ju en vän som bor där och varit där två gånger. Nu vet jag ännu mindre varför jag inte varit med :D.

  • Vackert! Mycket fina bilder. Bodde själv i södra Arizona en period men reste runt alldeles för lite.

    Jag tycker du använder en väldigt snygg font på den här hemsidan, som används både i den här rutan där man skriver sin kommentar, men också i header samt i rubriker på inlägg. Vad heter den fonten? ? Skulle vilja använda samma font i ett eget projekt som här helt orelaterat till detta!

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.