Rucksack
En svensk reseblogg för äventyrliga familjer
Blogg Recept USA

Recept: Amerikanska pannkakor

Det finns ingen bättre frukost än en semesterfrukost på en riktig amerikansk sylta i sydväst, serverad av en överpositiv servitris med standardrepliken “Whatcha havin love?”. Ett stort lass med amerikanska pannkakor, överstrukna med smör och dränkta i lönnsirap så har du laddat med energi för en dags upptäcksfärd.

En riktig amerikansk pannkaka ska vara riktigt tjock och fluffig! Så där tjock och fluffig att man bara kan lägga 3 stycken på höjden innan pannkakshögen ser ut som lutande tornet i Pisa. De allra flesta recept jag hittat har bokstavligt talat slutat i pannkaka – för platta, för kompakta eller för rinniga. Men efter många års pannkakslagande varje helgmorgon har jag hittat ett recept och har några knep som ger perfekta pannkakor varje gång.

INGREDIENSER (4 personer)
1 st ägg
2,5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
0,5 tsk salt
2 msk flytande smör/margarin
Vanilj –  en skvätt “flytande äkta vanilj” från USA, eller 0,5 tsk vaniljpulver.
Lönnsirap och smör till servering

1) Blanda ihop de torra ingredienserna noggrannt. Häll sedan i mjölk, smör och ägg och vispa till en slät, lite seg, smet. Var noggrann med mängden ingredienser! Har du ett stort ägg kan det göra smetkonsistensen alldeles för rinnig. Smeten ska vara så tjock att den inte rinner ut av sig själv i pannan, utan du måste forma pannkakan själv med skeden.

2) Stek små pannkakor i en riktigt bra teflonpanna! (Jag har aldrig lyckats laga amerikanska pannkakor i en gjutjärnspanna.) Klicka ut smet i pannan och forma en cirka 10 centimeter stor cirkel. Det ska vara ett ganska så tjockt lager med smet, försök inte få det för tunnt! Stek inte i för hög värme (jag steker på 6/10) och med väldigt väldigt lite (om ens något) smör.

3) Stek varje pannkaka tills luftbubblor kommer ut på ovansidan av pannkakan och vänd sedan på den. Det tar några minuter per sida, men vänder du för snabbt så kommer pannkakan att vara degig inuti.

4) Servera med smör (som du brer på pannkakan när den är varm), rikligt med lönnsirap och alla goda saker du kan komma på – frukt, kokos, nötter.

Enjoy!

Du kanske också gillar...

No Comments

    Gör mig glad och skriv en kommentar