Bloggportalen
Nu läser du artikeln
5 coolaste äventyren i grottor och lavatunnlar

5 coolaste äventyren i grottor och lavatunnlar

  • Häng med på härligt mörka äventyr djupt nere i grottor och lavatunnlar som hela familjen älskade!

Det är inte alltid helt lätt att gå på upptäcktsfärd i underjorden med familjens yngsta medlemmar. Det är mörkt, kallt och fuktigt och det finns garanterat spindlar och i värsta fall även ett och annat stort och elakt troll! Vi har dock hittat några härligt mörka äventyr djupt nere i grottor och lavatunnlar som hela familjen älskade – ställen som är garanterat säkra från troll (men inte från spindlar)!

Att tänka på när det gäller alla besök i underjorden, är att temperaturen är mellan 5-13 grader året om och att stigarna ofta är branta. Så en fleecejacka och bra vandringsskor är ett måste.

1. Carlsbad Caverns National Park – New Mexico, USA

Djupt under Chihuahuan-öknen i New Mexico ligger världens bästa familjevänliga grottäventyr – det GIGANTISKA grottsystemet i Carlsbad Caverns. Vandra 250 meter rakt ner i underjorden på den branta 2 km långa Natural Entrance trail, ta sedan den 2 kilometer långa rundturen i underjorden genom ”Big Room” och beundra de upplysta stalagmiterna och stalagtiterna innan du tar hissen upp till ytan igen.

Barnvagnar och käppar är förbjudna, så bara familjemedlemmar som kan gå själva och som har starka knän bör ge sig ner i grottan. Det går att vandra upp ur grottan också och skippa hissen, men för de yngre familjemedlemmarna är det ofta fullt tillräckligt att vandra enbart i en riktning.

Carlsbad Caverns

Efter att ni har vandrat klart, väntar kvällens äventyr på er. I kvällssolen samlas parkens besökare i en stor amfiteater vid grottans ingång för att vänta på solnedgången. Knappt hinner det skymma förrän den första fladdermusen snabbt flyger ut ur grottan för att bege sig ut för nattens jakt efter insekter. Efter att den första vågat sig ut, börjar showen. Tusentals och åter tusentals fladdermöss virvlar upp i kvällshimlen som ett stort svart moln. Upp till en miljon fladdermöss kan bo i grottan, så det kan ta några timmar innan den siste fladdermusen vågat sig ut. En bättre show än detta kan inte ens Broadway sätta upp.

(Se även stor bild ovan – kan ni se människorna?)

2. Saltgruvan i Hallstatt, Österrike

Världens äldsta saltgruva ligger i bergen vid vackra Hallstatt, strax söder om Saltzburg. Enda sättet att besöka gruvan är via en populär 1,5 timme lång guidad tur, som genom interaktiva utställningar tar dig tillbaka 7000 år i tiden och lär dig om hur man började utvinna salt ur berget.

Vandra rakt in i berget, åk på 60 meter långa rutschkanor i trä mellan de olika gruvschakten, besök en underjordisk sjö och åk sedan ut ur gruvan i full fart på det gamla gruvtåget. 1,5 timmes action helt enkelt. Finns inte en unge som inte kommer att älska detta äventyr! Att man dessutom lär sig något på kuppen om geologi och arkeologi är en bonus.

Saltgruvan i Hallstatt

Under sommaren är det helt nödvändigt att boka turen i förväg. Den är lämplig för alla barn över 4 år med rejäla skor och tillräckligt med mod för att våga åka rutschkana i 30km/h.

3. Grottes de Vallorbe, Schweiz

Ibland snubblar man över riktiga guldkorn enbart genom tur. Grottes de Vallorbe i Jurabergen är en av våra lyckosamma bananskal. Vi hade ingen aning om detta ställe, men hur man man motstå en skylt om en grotta? Och vilken grotta det visade sig vara!

Grottans vandringsled är väl utmärkt och du får uppleva kalkstensgrottan både genom vackra ljussättningar och musik. Ingen guidad tur behövs, du kan själv gå igen grottan på cirka en timme. Grottan passar för alla i familjen som kan gå själv, men man måste orka med en stor mängd trappor. Barnvagnar är inte tillåtna.

Grottes de Vallorbe

Höjdpunkten på vandringen är den underjordiska floden längst ner i grottan och den interaktiva ljud/ljusshowen som man gärna ser flera gånger. Väl uppe vid jordytan igen så finns en intressant utställning om mineraler och ädla stenar som de flesta barn som gillar glitter kommer att uppskatta.

Läs mer

4. Mount St. Helens Ape Cave Lava Tube, Washington state, USA

För ungefär 2000 år sedan strömmade lava från Mount St Helens. När ytan på lavan allt eftersom började svalna, bildades en tunnel där lavan fortsatte att rinna inuti. När vulkanutbrottet till slut avtog, stod tunnelväggarna kvar. Totalt kvarstår idag över 4 kilometer av lavatunnlar här i Ape Cave.

Under sommarhalvåret finns guidade turer i de nedre tunnlarna. Även om man kan ge sig ut på äventyr själv, är grottorna inte belysta och du behöver ha med dig minst tre ljuskällor för att få gå ner i grottan. Med tanke på att ”Ape caves” sägs ha fått sitt namn efter Bigfoot som ska ha setts flera gånger i trakten, är det nog bäst att både ha med sig tillräckligt med ljuskällor och bra springskor ner i tunneln…

Ape Cave

De nedre lavatunnlarna är inte så ansträngande och passar därför bra för hela familjen, men det går inte att ta med barnvagnar. De övre lavatunnlarna är mycket mer kuperade och du behöver klättra över stora stenar för att komma fram, så spara den turen till tonåringarna. Lanternor går att hyra under sommarhalvåret. Tunnlarna passar inte för barn som är rädda för mörkret, för det är VÄLDIGT svart nere i tunnlarna.

5. Chillagoe caves, Queensland, Australien

Grottan i Chillagoe skulle ha kunnat stå modell för fantomens dödskallegrotta. Här i kalkstensgrottan i den Australiensiska outbacken finner du inte bara stalagmiter och stalaktiter, utan även mängder av spännande djur. Fladdermöss, pytonormar och stora spindlar visar sig vart du än lyser. Med tanke på att Australien skämtsamt brukar kallas för ”det enda landet i världen där alla djur vill döda dig”, så ökar pulsen lite extra när du nästan råkar peta på en stor spindel.

Chillagoe Caves

Det finns flera olika vandringsturer för den som vill utforska grottorna själv, men vi rekommenderar att ni bokar en tur med en parkvakt. Turerna är dock inte för de allra minsta, då de innehåller över 400 trappsteg och flera stegar. Dessutom är det inte bra att ha klaustrofobi, då vissa passager av turerna innefattar att krypa/huka sig igenom smala springor.

Passa även på att titta på de historiska klippmålningarna av aborigins och ”den balanserande stenen” innan ni åker härifrån.

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (1)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.