Bloggportalen
Meny
Blogg / Nya Zeeland / Sydön

Nya Zeeland – Hiss eller diss?

Nyss hemkommen efter en roadtrip på Nya Zeelands sydö, tänkte jag summera mina tankar i en klassisk hiss-diss-lista. Finns det verkligen något att dissa på Nya Zeeland kanske du tänker?

Bäst

Hela världens landskap samlade på en liten ö!
Helt fantastiskt egentligen! Ena sekunden är du bland gröna kullar på Irland, nästa i klippiga bergen i Kanada för att en kurva senare rulla in på en vingård i Kalifornien. Variationen är lika snabb som oväntad.

Maten! Vi har nog aldrig ätit och druckit så gott – i stora som små byar – som vi har gjort på Nya Zeeland.

Djurlivet i havet! Kaskelotter, delfiner, sälar och pingviner har hållit oss underhållna hela resan.

Otroligt trevliga människor med mycket humor! Till och med att bli stoppad av polisen för rutinkontroll är trevligt.

Välskötta nationalparker med väl markerade vandringsleder. Det märks att Nya Zeeländare är stolta över sin natur och sitt land.

Kranvattnet! Det är alltid trevligt att resa i länder där man inte behöver köpa flaskvatten.

Utbudet av aktiviteter! Det finns verkligen allt mellan himmel och jord här att göra! Många aktiviteter kretsar kring båt/flyg (=dyra), men det finns så många knäppa saker att göra att man undrar hur man måste vara funtad för att komma på något sånt överhuvudtaget…

Lite mindre bra

Boendet! Utbudet är väldigt begränsat och under högsäsong är Queenstown är ofta helt fullbokat. Man får ta det man hittar, planera i god tid och inte vara kräsen (eller snål).

Djurlivet på land! Det är väldigt konstigt att vandra i skogar där det det inte finns några andra djur än i princip fåglar. Vi försökte under hela resan att se en myra, men vi lyckades inte.

Vägarna! Det är väldigt krokiga och långsamma vägar runt hela sydön. Det blir mer tid i bil på semestern än man tänkt sig. Lägg dessutom till att det är vänstertrafik, så vill du kanske ta det lite lugnare än vanligt.

Internet! Nya Zeeland ligger väldigt långt från alla stora kontinenter, vilket gör att internet är begränsat och dyrt. Gratis internet innebär alltid med en Mb-begränsning.

Jordbävningar! När man har varit i jordbävningsdrabbade Christchurch inser man verkligen omfattningen av jordbävningar på Nya Zeeland. Se till att du vet vad du ska göra om det händer dig, för det är kännbara jordbävningar dagligen här i skarven mellan kontinentalplattorna.

Vill du läsa mer från Nya Zeeland?
Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Inga kommentarer ännu

    Skriv en kommentar