Meny
Blogg

-”Men mamma – det där är inte Mumbai, det är Dubai!”

Jag vet inte hur många gånger jag har fått frågan. Den där frågan som jag alltid svarar exakt samma svar på, men som jag egentligen inte alls förstår varför någon frågar överhuvudtaget. Oftast kommer frågan i en diskret bisats, ”Ja, men känns det inte lite onödigt att åka till <insert ”valfri ort i världen”> med dottern nu, är det inte bättre att vänta några år så att hon kan minnas resan?” Mitt svar är oftast detsamma. Jag reser främst för mig själv, för att uppleva saker med min familj, inte för att bocka av platser på en lista. Bara för att vi reser till ett ställe med dottern nu, betyder inte att vi inte kan åka tillbaka igen när hon blir äldre!

Visst, jag kan lätt erkänna att dottern inte har alltför mycket minnen från när vi var i Yosemite när hon var 10 månader, inte heller kan jag säga att hon kan skilja Prag från Budapest (som hon besökte när hon var 3 år). Men någonstans där började hon snappa upp saker. Det kunde vara maträtter, färger, flaggor, specifika händelser eller kläder, för vid varje resa fastnade något minne. Vissa händelser minns hon till och med bättre än vad jag gör. Som när hon kräktes på hotellrummet i Waikiki första natten på Hawaii – ett minne som hon starkt kommer ihåg, men jag visst har förträngt.

I helgen tog vi en riktig familjemyskväll och tittade på Mission Impossible 4. Soffkuddarna var fluffade, popcornskålen vad fylld till bredden och mysbyxorna var på. Jag och mannen hade sett filmen förut, men för dottern var detta första gången. De dödsföraktande scenerna där Tom Cruise klättrar utanpå Burj Al Arab ger mig fortfarande rysningar (HUR kan man klättra utanpå ett hus med klättervantar som går på batteri?) och efter några spännande möten med skurkarna behöver teamet snabbt förflytta sig till en fest i Indien för att få tag i koderna. Dottern har vid det här laget tagit popcornskålen i sitt knä och följer filmens snabba klipp med stort fokus. Lite snabba klipp från Indien och det extravaganta partyt i Mumbai börjar. Festen befinner sig i en otroligt vacker byggnad överfylld av guld, blommor, glamorösa gäster och marmor. Plötsligt säger dottern: ”Men mamma – det där är ju inte Mumbai, det är Dubai”.

Jag och mannen tittar på dottern. Hon fortsätter kolla på Mission Impossible och frenetiskt äta popcorn som om inget hade hänt. Jag och mannen tittar på varandra. Det kan väl inte stämma? Inte kan hon väl ha rätt? Vi rycker båda två upp mobilerna och surfar in på IMDb. Döm om vår förvåning när vi ser raden där det står att festen i Mumbai faktiskt var inspelad på hotellet Jumeirah Zabeel Saray i Dubai – hotellet som vi bodde på i juni. Nu när jag visste om var filmen spelats in, kände även jag igen mig. Den hoppande fontänen i receptionen, guldpelarna, vägen ute på Palmen. Det var klart att det var i Dubai! Men den enda av oss som såg igenom alla fejkade leenden, rekvisita och dekorationer – var vår dotter.

Jag hoppas och tror att upplevelser och erfarenheter som du får genom att resa, gör dig till en tryggare, öppnare och starkare människa. Att uppleva andra kulturer och religioner ger dig en förståelse för vår komplexa värld och öppnar upp för mer tolerans och kärlek. Att dottern kände igen ett hotell kanske inte räddar världen just nu, men hur mycket mer har hon inte upplevt och har minnen och förståelse för som vi inte har en aning om? Jag kanske faktiskt ska ändra mitt svar nästa gång någon frågar varför vi reser med vår dotter. Jag kanske faktiskt inte reser för min skull längre, jag reser för hennes.

 

 

 

 

Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

4 Kommentarer

 • Ann-Louise
  5 september, 2018 at 23:11

  Så bra skrivet! Barn är ju otroligt bra på att uppmärksamma saker, det är samma sak med min son.

  Svara
  • Eva på rucksack.se
   5 september, 2018 at 23:33

   Tack snälla Ann-Louise! 🙂 Barn verkar se världen från ett helt annat perspektiv än vi gör, vilket snarare känns som att det vidgar mina vyer. Vi vuxna fastnar ju så lätt i det självklara, medan barnen ifrågasätter allt och suger åt sig kunskap. Faktiskt helt underbart 🙂 🙂

 • Cathinka - På vift!
  6 september, 2018 at 9:50

  Håller så med dig! Älskar att resa med ungarna (fortfarande även om de nu är över 20). Dels för att vi ser och upplever olika vilket är så spännande. Men främst för alla gemensamma minnen som skapas. Så otroligt roligt att samlas kring.
  Superbra text!

  Svara
  • Eva på rucksack.se
   9 september, 2018 at 21:08

   Tack snälla du Cathinka!! 😀 😀 Jag håller helt med dig om de gemensamma minnena som man samlas kring, de blir definitivt fler nu för varje år som dottern blir större. Hoppas verkligen att hon kommer att vilja resa med oss när hon blir 20, måste vara otroligt mysigt att få rå om varandra och skapa nya gemensamma minnen även när de är vuxna!

Skriv en kommentar