Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Kullabergs naturreservat – Skånes vildaste sida

Kullabergs naturreservat – Skånes vildaste sida

  • I nordvästra Skåne ligger vilda och vackra Kullaberg. Här i naturreservatet hittar du inte bara klippor som ser ut att ligga i Höga Kusten, utan även en och annan tumlare.

Skåne är inte känt för att vara ett bergigt landskap. Tvärtom. Min man påstår dock att Skåne inte alls är platt – han säger att man upptäcker det när man cyklar runt fälten utanför Malmö. Men i mina ögon böljar den gula rapsen på platta fält så långt ögat kan nå och där rapsen slutar tar havet vid. Kanske är det därför både lite oväntat och lite läckert att Skåne har ett berg som syns på håll i stora delar av Skåne. Kullaberg. Skånes vildaste sida.

Mölle - Skåne
Fina lilla Mölle

Kullaberg ligger utanför vackra lilla Mölle. Staden som för strax över 100 år sedan var en badort som lockade besökare från hela norra Europa. Badgästerna flockades inte här för varken paradisstränder eller varma källor. Hit kom man för Mölles så kallade ”gemensamhetsbad”. På den tiden något riktigt syndigt och som krävde lite hysch hysch. Idag är Mölle en av Skånes mysigaste städer, med riktigt bra restauranger och gott om båtgäster under sommarhalvåret.

Kullaberg är ett naturreservat som inte bara omfattar det 187 meter höga berget. Här går det naturskyddade området faktiskt en bra bit ner i havet och omfamnar hela udden. Dykning är populärt och under sommaren kan du faktiskt boka in dig på en snorkeltur (med våtdräkt), som tar dig med till hemliga grottor och spännande klippformationer. Förvänta dig inte att se Nemo, men har du tur kanske du möter en nyfiken tumlare eller en säl. Tumlaren ser ut som en delfin, men är egentligen en liten tandval. Ett rätt exotiskt inslag i den svenska naturen, om du frågar mig.

De allra flesta som åker ut till naturreservatet, besöker Kullens fyr längst ute på udden. Vägen hit kallas för Italienska vägen på grund av sina fina vyer och branter. Kanske inte riktigt lika dramatiskt som vägarna kring Cinque Terre, men definitivt en överraskande brant väg.

Kullaberg

Kullens fyr är Sveriges högst belägna fyr. Från bergets topp visar fyren fartyg genom en av världens mest trafikerade sund. Att inte se en båt här från uddens topp är nästan omöjligt. Mellan 35.000 och 40.000 fartyg passerar årligen här utanför. Och då pratar vi bara fartyg – inte alla mindre båtar. Trots all båttrafik är området fullt av fisk och andra marina djur. Om du tror att du ser en tumlare, kolla en gång till. Man har faktiskt fångat torsk som vägde över 30 kilo (!) här i Öresund. Här finns oväntat nog även hummer, även om hummern egentligen bara bor i riktigt salta hav.

Trots fyrens guidning av fartygen har Kullabergs klippor tagit sina offer. Mer än 200 skepp har gått på grund eller gått under här utanför udden. På 1200-talet fanns inte någon fyr här, utan fyrvaktmästaren – Kullamannen – tände varje kväll en eld här ute på udden. Kanske har du hört om Kullamannen från böcker eller TV? Under 1960-talets slut spelades den populära ungdomsthrillerserien in här.

Kvicklök?

Naturen ute på udden är riktigt dramatisk. Det känns inte alls som att vara i Skåne, utan snarare som att jag är i hemmatrakten runt Höga Kusten och vandrar. Höga klippor stupar brant ner i havet och vinden blåser rejält. Måsarna står nästan stilla i luften och fladdrar i uppåtvindarna vissa dagar. Trots den hårda vinden frodas kaprifol och någon slags vild lök klämmer in sig i bergsskrevorna. Under 1970-talet gjorde man inventeringar av floran i naturreservatet, vilket visade på att hela 70 % av den svenska floran växer inom området (om du räknar bort rena fjällevande arter).

Runt hela Kullaberg går Skåneleden. En populär sträcka att vandra är den del av leden som går runt udden mellan Mölle och Arild – en utmanande vandring på 16 km genom fiskelägen och klippor som jag gärna skulle prova på.

Längst ut på udden vid havet ligger en liten liten fyr – Kullaberg västra. Här nedanför berget kan du besöka Silvergrottan, en av många grottor som finns här i naturreservatet. Silvergrottans namn kommer av att danskarna en gång i tiden trodde att det fanns silver här, men det visade sig vara pegmatit – även kallat kråksilver. Att vandra hit ner rekommenderas, men tänk på att vandringsleden hit ner bitvis kan vara rätt brant.

Läs mer
Flicka tittar ut över havet och Nimis

Hur hittar jag till Kullabergs naturreservat?

Kullaberg ligger i nordvästra Skåne, alldeles vid staden Mölle. Hit tar du dig enklast med bil, men det går att vandra hit från Mölle eller ta buss 202 från Mölle busstation (under sommarhalvåret).

Kullabergs naturreservat kan besökas året om, vi har varit här både vår och sommar. Naturum har öppet alla dagar under sommaren, men begränsade öppettider under resten av året. Läs om öppettiderna här. Det går även att gå på fyrvandring och fika på fyrens café.

Där vägen slutar uppe på berget ligger en stor parkering (på en gräsmatta) som varit fylld av utländska bilar varje gång vi varit här. Kullaberg är inte varken Sveriges största eller vildaste naturreservat, men det är antagligen den första upplevelsen av svensk natur för många av de utländska husbilsturisterna.

Vill du läsa mer?

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
1
Varit här och älskade det!
1
Läs kommentarer (4)
  • Det här stället står som en av 10 svenska destinationer jag vill åka till SNART! Kan ha varit där som barn, men minns det i så fall inte. Ett annat någorlunda böljande landskap i Skåne är ju annars Stenshuvuds nationalpark, där den högsta punkten mäter SVINDLANDE 97 meter över havet… ;)

    Fint inlägg, tack för det!

    • Vad kul! Ser fram emot att kanske få läsa om några av ställena där som vi inte har besökt ännu – Nimis bland annat. Stenshuvud är en favorit, även om vi mest har varit på stränderna och inte bestigit ”toppen” ännu. ;)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.