När sommaren kom i maj

Jag sitter här på balkongen och summerar helgen som gått och tittar på väderprognosen för kommande 10 dagar. Kan det verkligen stämma? Solen skiner i favoritappen och temperaturen ser ut att fortsätta hålla sig på medelhavsvärme i minst 10 dagar till. Vårt äppelträd har slagit ut i blom idag, små söta rosa klasar av väldoft. Det enda som stör i helgens idyll är de åtskilliga besöken av riktigt feta getingar. Först trodde jag att det var någon slags drottningar som sökte nya boplatser, men jag börjar tro att årets getingar helt enkelt bara har växt till sig lite extra i den tidiga sommarvärmen. Klart det ska finnas någon baksida med denna ljuvliga värme.

Helgen började med en grillkväll i solen på Boule & Berså vid kanalen vid Danviksbron. Vi brukar försöka hinna med att gå hit minst en gång per år, men jag tycker nästan att årets meny var en av de bästa vi provat. Jag käkade vegetariska sojagrillspett med feta/basilikakräm, rostad potatis och coleslaw. Riktigt bra! Fetaostkrämen var så bra att jag även råkade äta upp dotterns. Dottern däremot var dock lite missnöjd att kanalburgaren inte kom med bröd, men aptiten var det trots brödbesvikelsen inget fel på. Mannens ribs gick också ner.

Lördagen blev lite praktiska fix och trix, innan vi på eftermiddagen åkte ut till Erstaviken för en skogspromenad med sockerspetsad fika på stranden. Tur vi tog med boule-kloten, för annars hade vi nog alla somnat i solen och vaknat upp som illröda tomater. Det är verkligen inte ofta som man uppskattat att havet kyler vinden i maj, men idag var det verkligen behövligt. Att bada var det inte tal om, havet håller än så länge knappt tå-doppar-temperatur. Jag kan bara hoppas att denna rivstart av sommar dock ger lite varmare havstemperaturer i sommar än vi vanligtvis brukar bjudas på här i Erstaviken.

Erstaviken
Erstavikens badplats

Idag bjöd på årets första frukost utomhus. Alltså, hur härligt är det inte att skriva den meningen! Årets första frukost utomhus – det är nästan som poesi. 17 grader klockan 8, det var bara att slänga på en Houdini på pyjamasen och mossa sig ut med kaffekoppen. Vindstilla. Väldoftande. Jag tror inte att sommarlängtan just nu kan bli större.

För att inte fastna i praktiskt fixande och trixande gjorde vi en kort utflykt till Sigtuna för en lunch i solen på Plåt-Pelles café och en glasspaus i skuggan vid Strandvillans café. Mycket turister redan, härligt att höra tyska och hindu om vartannat i gränderna. Plåt-Pelles café var förresten väldigt trevligt, har ni vägarna förbi och vill äta en fräsch lunch hade de både sallader, pajer och grilltallrikar med fräscha ingredienser och en riktigt fin trädgård med många bord i gräset. Ett stort plus var den otroligt söta tofféefärgade lilla hushunden som gick varv efter varv och hälsade på gästerna. Sigtuna är förresten alltid en mysig dagsutflykt från Stockholm, sommar som vinter. Bara promenera längs den bilfria huvudgatans pastellfärgade små trähus och all storstadsstress bara rinner av dig.

Sigtuna

Nu är det nog dags att ta en kopp kaffe till på balkongen innan kvällen blir för kall. Hoppas ni haft en lika underbart somrig helg som vi, nu håller vi alla tummarna att glassvädret och shortstemperaturerna klänger sig kvar till långt långt in i september.

Lite fler bilder: Först från promenaden till Erstavikens badplats och sedan från Sigtuna

ErstavikenErstaviken ErstavikenSigtuna Sigtuna Sigtuna Sigtuna Sigtuna

Sigtuna Sigtuna

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Sommarsummering – långa resor, kortare resor och besöksrekord

Det är alltid lite vemodigt att summera en sommar, men nu börjar jag bli redo! Här kommer en summering av långa resor, korta resor, tävlingar och statistik!

En Stockholmskväll + en Letto

Några sommartankar från en nybliven Lettoägare som i 32-gradig värme har hängt på vinbarer i Stockholm och insett att jag skriver alldeles för lite om Stockholm!

Reseplanering pågår: Fem resmål som lockar lite extra just nu

Den här tiden av året är min stora reseplanerarperiod. Här kommer de fem resmål som just nu ligger och gnager lite i min hjärnstam och som får min "boka-resa-nerv" att rycka lite extra!

Europas 5 mest romantiska städer

Söker du en långweekend i kärlekens tecken? Titta inte bara på Rom och Paris - Europa har många romantiska städer!

Pisa – Eller ett inlägg om överturism och resebesvikelse – Italien

Att resa ska vara spännande, inspirerande och ge minnen för livet, men om ditt resmål istället blir till en motbjudande soppa av överturism och det enda du vill är att åka därifrån? Det var vad som hände mig i Pisa.

Note to self – nästa resa skriver jag packlista!

Har du öppnat väskan och insett att du glömt att packa något som du inte klarar dig utan? Här kommer historien om min senaste packningskris och varför jag aldrig mer ska slarva med min packlista!

Ännu mer reseinspiration

Året i resor 2020

Reseåret 2020. Året som blev något annat än någon av oss någonsin kunnat tro. Året som för mig började i Vilnius och slutade med covid-19.

10 saker jag aldrig trodde jag skulle sakna med att resa

Under covid-åren saknade jag resande så det gjorde ont. Det gick så långt att jag till och med saknar det som irriterar mig när jag reser. Här är 10 saker som jag aldrig trodde att jag skulle sakna med att resa - men som jag nästan längtade efter.

Höstlov på Österlen – Skåne

En sista-minuten till Österlen? Ja, det blev faktiskt ett härligt (men oplanerat) höstlov i Sveriges Provence!