Meny
Blogg

När sommaren kom i maj

Jag sitter här på balkongen och summerar helgen som gått och tittar på väderprognosen för kommande 10 dagar. Kan det verkligen stämma? Solen skiner i favoritappen och temperaturen ser ut att fortsätta hålla sig på medelhavsvärme i minst 10 dagar till. Vårt äppelträd har slagit ut i blom idag, små söta rosa klasar av väldoft. Det enda som stör i helgens idyll är de åtskilliga besöken av riktigt feta getingar. Först trodde jag att det var någon slags drottningar som sökte nya boplatser, men jag börjar tro att årets getingar helt enkelt bara har växt till sig lite extra i den tidiga sommarvärmen. Klart det ska finnas någon baksida med denna ljuvliga värme.

Helgen började med en grillkväll i solen på Boule & Berså vid kanalen vid Danviksbron. Vi brukar försöka hinna med att gå hit minst en gång per år, men jag tycker nästan att årets meny var en av de bästa vi provat. Jag käkade vegetariska sojagrillspett med feta/basilikakräm, rostad potatis och coleslaw. Riktigt bra! Fetaostkrämen var så bra att jag även råkade äta upp dotterns. Dottern däremot var dock lite missnöjd att kanalburgaren inte kom med bröd, men aptiten var det trots brödbesvikelsen inget fel på. Mannens ribs gick också ner.

Lördagen blev lite praktiska fix och trix, innan vi på eftermiddagen åkte ut till Erstaviken för en skogspromenad med sockerspetsad fika på stranden. Tur vi tog med boule-kloten, för annars hade vi nog alla somnat i solen och vaknat upp som illröda tomater. Det är verkligen inte ofta som man uppskattat att havet kyler vinden i maj, men idag var det verkligen behövligt. Att bada var det inte tal om, havet håller än så länge knappt tå-doppar-temperatur. Jag kan bara hoppas att denna rivstart av sommar dock ger lite varmare havstemperaturer i sommar än vi vanligtvis brukar bjudas på här i Erstaviken.

Erstaviken

Erstavikens badplats

Idag bjöd på årets första frukost utomhus. Alltså, hur härligt är det inte att skriva den meningen! Årets första frukost utomhus – det är nästan som poesi. 17 grader klockan 8, det var bara att slänga på en Houdini på pyjamasen och mossa sig ut med kaffekoppen. Vindstilla. Väldoftande. Jag tror inte att sommarlängtan just nu kan bli större.

För att inte fastna i praktiskt fixande och trixande gjorde vi en kort utflykt till Sigtuna för en lunch i solen på Plåt-Pelles café och en glasspaus i skuggan vid Strandvillans café. Mycket turister redan, härligt att höra tyska och hindu om vartannat i gränderna. Plåt-Pelles café var förresten väldigt trevligt, har ni vägarna förbi och vill äta en fräsch lunch hade de både sallader, pajer och grilltallrikar med fräscha ingredienser och en riktigt fin trädgård med många bord i gräset. Ett stort plus var den otroligt söta tofféefärgade lilla hushunden som gick varv efter varv och hälsade på gästerna. Sigtuna är förresten alltid en mysig dagsutflykt från Stockholm, sommar som vinter. Bara promenera längs den bilfria huvudgatans pastellfärgade små trähus och all storstadsstress bara rinner av dig.

Sigtuna

Nu är det nog dags att ta en kopp kaffe till på balkongen innan kvällen blir för kall. Hoppas ni haft en lika underbart somrig helg som vi, nu håller vi alla tummarna att glassvädret och shortstemperaturerna klänger sig kvar till långt långt in i september.

Lite fler bilder: Först från promenaden till Erstavikens badplats och sedan från Sigtuna

ErstavikenErstaviken ErstavikenSigtuna Sigtuna Sigtuna Sigtuna Sigtuna

Sigtuna Sigtuna

Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Inga kommentarer ännu

    Skriv en kommentar