Bloggportalen
Nu läser du artikeln
I väntan på vågen i Manly – New South Wales – Australien

I väntan på vågen i Manly – New South Wales – Australien

  • Vintervindar och vågor. Om detta varit någon annanstans än i Australien hade jag stått i dunjacka. Men inte i Manly, en av världens mest kända surfställen.
Manly - Australien

Vintervindar och vågor. Om detta hade varit någon annanstans än i Australien, så hade jag kanske stått i dunjacka. Nu står jag i vindjacka och shorts. Jag njuter lite av de ljumma vindarna. Solens strålar värmer till och med, även om det inte alls behövs några större mängder av solkräm i Sydneys vintersol. Vi är i Manly, en av Sydneys snygga förorter och en av världens mest kända ställen att surfa på.

Stranden i Manly är 1,3 kilometer lång och sträcker sig från Fairy Bower till södra delen av Queenscliff. Precis som på så många andra ställen i världen, så skapas vågorna här av en kombination av perfekt sand och perfekta strömmar som i sin tur skapar perfekta sandbankar som skapar vågor. Det är en hel vetenskap kring hur perfekta surfvågor skapas.

Manly-Australien

De största vågorna hittar du i de norra delarna av stranden, surfskolorna håller till på den södra stranden. Idag är det inte några jättehöga vågor, men ingen ser ut att tycka att det är ett problem. Som nybörjare har man respekt för vågorna, de flesta tycker att det är svårt nog att komma upp på brädan. Det ser nästan lite roligt ut med alla dessa surfare som ligger och väntar på den perfekta vågen och den perfekta tajmningen. Guppande omkring på sina brädor i sina våtdräkter,

Manly-Australien

Skummet från vågorna ligger kvar länge i den mjuka sanden. Skummet blåser till och med iväg i luften ibland, som såpbubblor i vinden. Under sommarmånaderna är stranden mer besökt än nu. Bikinifaktorn är hög. Idag ser jag inte en enda bikini.

Manly-Australien

Det är konstigt hur jag kan se vilka som är duktiga surfare, innan de ens har fångat en våg. Det är något med hur de står, går och placerar sina händer på brädan. Något med självförtroendet och lyckan när de paddlar ut mot vågorna. De bara ligger där och väntar och plötsligt när vågen kommer så bara står de där. Som de aldrig har gjort något annat i hela sitt liv.

Manly-Australien

Jag har ofta funderat på hur det är att surfa. Det ser ju inte lätt ut, men hur svårt kan det vara egentligen? Svårare än att lära sig att cykla? Svårare än att åka slalom? Svårare än att göra en piruett på ett par skridskor? Jag undrar om jag skulle våga surfa här, vattnen utanför New South Wales får besök av vithajar med jämna mellanrum. Även om både getingar och hästar statistiskt sett är farligare än vithajar, så känns de kalla vattnen här inte riktigt lockande. Hur perfekta vågorna än är. Jag googlar statistik. Manlys strand stänger ibland när man sett en haj i närheten, men det har inte hänt någon hajattack här sedan 1936. Med tanke på alla surfare som ligger och guppar i vattnet här utanför, så borde jag helt enkelt inte vara rädd för hajar. Statistiskt sett i alla fall.

Manly-Australien
Manly-Australien

Hur hittar jag till Manly?

Manly ligger nordöst om Sydney, en enkel båtfärd med pendlarbåt från centrala Sydney. Här finns gott om mysiga restauranger och ett trevligt bryggeri. I skymningen kan du (om du har tur) träffa på några av de små pingviner som bor på Manlys norra strand.

Läs mer
Flamingos i rosa sjö

Karta

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.