Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Gårdsbutiker i Kullabygden – 11 favoriter kring Höganäs – Skåne

Gårdsbutiker i Kullabygden – 11 favoriter kring Höganäs – Skåne

  • I Kullabygden i nordvästra Skåne finns gott om gårdsbutiker som säljer lokalodlade grönsaker, frukt och dess produkter. Här hittar du mina favoriter bland äppelmust, havtorn, sparris och mycket mycket mer.

Det finns en sak som jag försöker att göra så ofta som möjligt. Oavsett om jag är i Sverige eller utomlands, på resande fot eller bara planerar en härlig helgmiddag. Jag besöker gårdsbutiker. Ett köpa produkter direkt från källan – lokalodlat, ekologiskt och solvarmt – det är ren och skär lycka.

På Kullahalvön i nordvästra Skåne finns gott om gårdsbutiker, här har jag samlat några av mina favoriter. Äpplen, potatis, havtorn, sparris, kött – här finns det mesta du behöver för en riktigt god måltid. Hoppas du hittar många nya favoriter i listan så att vi tillsammans kan fortsätta att stödja det småskaliga och lokala och få vår bygd att fortsätta frodas.

OBS: Sortimentet och öppettiderna varierar över året – kolla in gårdsbutikernas sidor på Facebook för den senaste informationen. Se även till att du har Swish så du kan betala i de obemannade butikerna.

1. Vikentomater

Gårdsbutik Vikentomater - en av många gårdsbutiker i Kullabygden

På Vikentomater utanför Viken odlas över 100 (!) olika sorters tomater, men här odlas även jordgubbar, gurka och bönor. I den välsorterade gårdsbutiken hittar du delikatesser från andra lokala odlare och annat gott från Medelhavet. Köp med dig en blandad påse med tomater som lördagsgodis. Så gott!

Här finns även ett café och bistro med bland annat härliga tomaträtter.

Vikentomater
Rågången 41
263 65 Viken
Karta (öppnas i nytt fönster)

2. Kullamust

Kullamust gårdsbutik med must i lådor

Sedan 1929 har det mustats äpplen på Kullamust i Mjöhult. Här köper du must i glasflaska helt utan tillsatser och med många goda smaker. Min favorit är ofiltrerade ”cloudy apple”, men äpple-rabarber och äpple-hallon är inte dumma de heller. Här finns även ett café med massor av goda kakor.

Kullamust
Mjöhultsvägen 354
263 93 Höganäs
Karta

3. Larsviken

Larsviken gårdsbutik

Larsviken utanför Viken är en släktgård som funnits i familjen i många generationer. Här hittar du en stor gårdsbutik som inte bara säljer egna produkter (främst potatis, rotfrukter och nötkött), utan även andra hållbart producerade och/eller lokalt odlade produkter. Missa inte deras fina inredningsprylar och böcker!

Larsviken
Lars Bengts väg 84-3
263 65 Viken
Karta

4. Engelbrekts

Engelbrekts äpplen

Engelbrekts i Södåkra utanför Svanshall odlar riktigt goda äpplen. Här odlas många olika sorters äpplen och i gårdsbutiken kan du året om köpa must, äpplen på lösvikt och honung. En bonus är att du får smaka på de olika äppelsorterna innan du handlar, så det är inte omöjligt att du hittar en ny favoritsort när du är här!

Engelbrekts Äpple
Gamla Södåkravägen 233
263 92 Jonstorp
Karta

5. Baggers gårdsbutik

Baggers gårdsbutik utanför Höganäs

I Baggers Gårdsbutik utanför Höganäs hittar du det som gården odlar – mycket potatis, men även sparris och andra grönsaker. Då det är en obemannad gårdsbutik är öppettiderna dessutom generösa, så det finns alltid tid att åka förbi och handla lite gott!

Baggers Gårdsbutik
Måarpsvägen 30
263 91 Höganäs
Karta

6. Trädgården på Skäret

Gårdsbutiken Trädgården på Skäret

Trädgården på Skäret är det ställe som jag alltid återkommer till – om så för att köpa perfekt renfilé, möllekräftor eller deras egna grönsaker. Eller varför inte slå dig ned i solen och slurpa i dig ett färskt ostron med ett glas bubbel? Här finns så mycket gott att det är svårt att slita sig. De lagar dessutom otroligt god mat och deras färdiglagade paket för julbordet eller påskmiddagen rekommenderas varmt!

Trädgården på Skäret
Norra Kustvägen 866
263 72 Nyhamnsläge
Karta

7. Växthusen i Brunnby

Gårdsbutiken vid Brunnby

Jag har faktiskt ingen aning om vad gården heter, men vi brukar säga att vi åker till ”växthusen i Brunnby” när vi ska handla grönsaker. Här säljs mycket tomater, men även andra grönsaker, honung och blommor under säsong. Generösa öppettider och ”nästan alltid öppet”.

Bränneslyckevägen 77
260 41 Nyhamnsläge
Karta

8. Ornakärrs havtorn

Ornakärrs havtorn

Havtorn är riktiga små vitaminbomber och om du vill veta allt om havtorn ska du bege dig till Ornakärrs havtorn mellan Höganäs och Jonstorp. Här hittar du en ekologisk odling på över 1000 buskar och produkter som juice, marmelad, pulver och frysta bär.

Läs mer

Ornakärrs havtorn
Ornakärrsvägen 28-31
263 91 Höganäs
Karta

9. Kullagourmet

I Mjöhult hittar du Kullagourmet, en liten delikatessbutik med fokus på italienska delikatesser, men som också har en del produkter från lokala odlare. Parmigiano Reggiano, risotto, olivolja och balsamico är bara några av de godbitar som du hittar här.

Kullagourmet
Rälsvägen 3
263 94 Höganäs
Karta

10. Varalövs gårdsbutik

I utkanten av Kullabygden, hittar du Varalövs gårdsbutik. I den stora butiken hittar du gårdens egna grönsaker, men också en hel del marmelad, inläggningar och växter.

Varalövs gårdsbutik
Helsingborgsvägen 434
262 96 Ängelholm
Karta

11. Kullasparris

Under helgerna i maj och juni ska du passa på att åka till Kullasparris utanför Jonstorp om du vill få tag i riktigt nyskördad sparris! Under resten av året hittar du även majs, ägg och grönsaker här och det hålls gårdsvandringar.

Kullasparris
Hässlebovägen 12-22
263 92 Jonstorp
Karta

Har jag missat någon av dina favoritbutiker på Kullahalvön? Tipsa gärna om fler härliga gårdsbutiker jag kan besöka!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (3)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.