Meny
Blogg

Drömresmål (och planer) för nästa år

Eva-Gyllenberg-Rucksack-Bästa resebloggen

Vissa dagar behöver jag bara sitta och drömma mig bort. Vara tacksam över allt jag upplevt och tänka på vad jag egentligen uppskattar när jag reser. Oftast kommer jag tillbaka till en lista med samma punkter. Jag uppskattar resmål med vacker natur och nationalparker, friheten att kunna röra mig fritt och säkert, god mat och historiska platser. En lista med egenskaper som stått sig stabil de senaste tio åren. När jag var yngre lockade solsemestrar, men nuförtiden känner jag inte längre någon dragning till stränder och bad. En solbränna varar i max två veckor – även om den är från Västindien. Minnena av en vandringssemester? De varar livet ut.

Så, i riktning sneglar jag för nästa års resor?

Redan bokat

Vilnius – Litauen

Jag har upplevt alldeles för lite av våra tre grannländer Estland, Lettland och Litauen, så det är helt enkelt dags att åka till Litauen. Ingen av oss i familjen har varit där tidigare, vilket gör det lite extra härligt att tillsammans få uppleva vinter i Vilnius vackra gamla stad. Jag hoppas på många cafébesök med varm choklad, härliga restauranger och spännande museum.

Malta

Egentligen skulle vi ha åkt till Malta redan i augusti, men på grund av jobb så fick vi tyvärr ställa in denna resa. Nu åker vi till Malta i vår istället, förhoppningsvis till en ö täckt i pastellfärgad vårblom och till shortsvänlig försommarvärme. Planen är att bila runt och uppleva alla historiska platser på ön, men det kan nog bli en och annan picknick på en strand också.

Drömresmål för nästa år

Det är lustigt hur man kan ändra sig från år till år. Ifjol drömde jag om Texas och Costa Rica, i år drömmer jag inte alls om dessa resmål. Politik och den höga dollarkursen har dämpat min längtan. Men vem vet hur läget ser ut nästa år?

Australien – Darwin / Tasmanien / Queensland

Australien är (som ni vet) min stora favorit. Tasmanien och nationalparkerna runt Darwin ligger högt på listan, men jag längtar även så det gör ont till norra Queensland.

Sydkorea

En het kandidat för nästa års semester är Sydkorea, även om jag tror att sannolikheten är större att vi åker tillbaka till Japan istället. Båda resmålen är dock bra val nu när vår dotter är större och uppskattar lite mer vågad mat. Jag sneglar på Jeju och funderar på om det är så fint som det ser ut på alla bilder.

Azorerna

Madeira var en riktigt favorit och Portugal generellt är ett favoritland. Jag kan bara tänka mig hur vackert det måste vara på Azorerna. Vulkaner, perfekt klimat, massor med vandringsleder och varma källor. Det känns som ett resmål som skulle passa mig perfekt.

Nya Zeelands nordö

Längtan tillbaka till Nya Zeeland finns alltid där, men det är inte helt lätt att åka på långsemester under det svenska vinterhalvåret längre. Jag sitter varje år och tittar på regntabeller över Auckland och velar över om det är värt att åka till Nya Zeeland under svensk sommar. Kanske slutar jag vela i år?

Skottland

Skottland ligger alltid högt upp på listan över sommarresmål, men även här så får mängden regn mig att tveka varje år. Jag vet hur tråkig stämning det kan bli i familjen när semestern regnar bort. Kan någon lova mig lite sol? Då bokar jag direkt! 🙂

Nya Kaledonien

Även om jag inte drömmer om stränder, så drömmer jag om Nya Kaledonien. Vilka vyer, vilket hav, vilken natur! Lite besvärligt att ta sig hit, men inte alltför långt från Australien. Inte helt orimligt?

Kanada – Nova Scotia / Newfoundland

Resmålet som varit på min lista i 10 års tid. Snart är det nog dags ändå att åka till de vackra vindpinade öarna utanför Kanadas östra kust. Jag ser framför mig vacker bilkörning, söta fyrar, ödslig natur och hummerluncher.


Vad har du för drömresor nästa år? Har du någon favoritplats som jag borde ha med på min drömlista?
PS: Bilden är förresten från området kring Mount Cook på Nya Zeeland.

Om bloggaren

Resebloggare, fotograf och familjeäventyrare med över 50 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.