Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Fika i Kalmar – 5 härliga caféer för en vinterweekend – Småland

Fika i Kalmar – 5 härliga caféer för en vinterweekend – Småland

  • När vi besökte Kalmar under årets första adventshelg möttes vi av ett stort antal härliga ställen att fika på - både i och utanför stan. Häng med till mina favoriter!

Inlägget presenteras i betalt samarbete med Destination Kalmar, men alla tankar och åsikter är som vanligt mina egna.

När man besöker europeiska städer under vintern finns det en ingrediens som är lite extra viktig. Tillgången till en varm kopp kaffe. Ibland för att njutas av tillsammans med en gyllene lussebulle och ibland för att värma frusna händer. En kopp kaffe fyller många funktioner i kylan. Vi besökte Kalmar under årets första adventshelg och möttes av ett stort antal härliga ställen att fika på – både på Kvarnholmen och utanför stan. Häng med till mina fem favoriter för en fika i Kalmar!

Hamncaféet

Nere i Kalmars hamnkvarter ligger Hamncaféet i en liten gul stuga med mossbeklätt tegeltak. Caféet har legat här i samma stuga sedan 1930-talet och mycket av den charmiga inredningen känns som att den har hängt med sedan dess. Här brinner och sprakar brasan i den värmande eldstaden under kalla dagar och det finns ett överflöd av mackor med olika pålägg och hembakta kakor. Vi bestämmer oss för en lussebulle och rykande hett kaffe – ett bra val skulle det visa sig.

Det är tidig lördagsmorgon, men det är redan rätt så fullt här med stammisar som verkar ses här och äta mackor i den arla morgonstunden. Att be om extra pepparrot verkar vara den hemliga ingrediensen för en bra macka, om man tjuvlyssnar på stammisarna i alla fall.

Hamncaféet
Skeppsbron 2
Karta

Gammeldags inredning med mycket mys på Hamncaféet

Lotsutkiken

Det är en rätt så lång promenad till Lotsutkiken, men då får du också den bästa utsikten över Kalmar slott och havet på vägen. Café Lotsutkiken ligger i en gammal gul trävilla med utsikt över Grimskär skans och fyren. Här har varit en lotsutkik ända fram till 1955 och det är inte svårt att förstå varför. Här har du hela havet framför dig i panoramaläge. Vi kommer hit för lunch precis när de öppnar en söndag och det finns ett stort utbud av kakor och mackor att välja mellan. Det fick bli en räkmacka på rågbröd till huvudrätt med en snickerskaka och chokladboll med polkaströssel till efterrätt. Gott kaffe och påtår och vackra vyer ingår.

Lotsutkiken
Tjärhovsgatan 8
Karta

Chokladboll med polkaströssel och en snickersbakelse på ett bord med en kaffekopp

Johannas choklad

När jag får höra talas om ett ställe som gör sin alldeles egna choklad från kakaobönor, då kan jag inte låta bli att åka dit! Johannas choklad har funnits i över 10 år och tillverkar praliner, chokladkakor och en himla massa bakverk. Här serveras lokalrostat och hållbart kaffe av Balck Coffee och på somrarna tillverkas här även glass.

Då vi främst var ute efter chokladen och inte efter att fika, så fick det bli en take-away-kaffe och lite god kola som färdgotta på Parkpromenaden runt Gamla stan. Jag måste verkligen slå ett slag för viol & lakritskolan. Den är segare än segast, gräddigare än gräddigast och med gudomligt god choklad och smak!

Johannas choklad
Kaggensgatan 1
Karta

Kassa med personal i en chokladbutik
Massor med tårtor och kakor med choklad på Johannas choklad

OAS

För att få lite känsla av tropiska Balivindar, gott kaffe och vällagade plantbaserade rätter begav vi oss till OAS. OAS startade 2016 och har sedan 2017 serverat enbart egenrostat kaffe under namnet rOAStery (ser du mönstret?). Vi åt en smarrig Peanut Tofu Salad Bowl, men jag blev otroligt sugen på att prova deras Smoothie bowls eller deras otroligt vackra raw cakes nästa gång. Kaffet var riktigt gott och jordnötssåsen fick mig ännu mer att tänka på Bali. En ljuvlig liten mental lunchresa till varmare breddgrader med gott kaffe – vad mer kan man önska?

OAS har även en webbshop om du vill prova deras kaffe men inte har vägarna förbi.

OAS Kalmar
Storgatan 26
Karta

Vegansk lunch med en kaffe

Tjorven café och museum

Har du hört talas om bilen Tjorven? Jag hade inte gjort det innan jag åkte till Kalmar, men när jag såg en bild på bilen så dök det upp några gamla minnen från 80-talet. Allt började med att Postverket på 60-talet behövde en specialbyggd brevbärarbil. Kalmar Verkstad fick uppdraget att ta fram och producera den perfekta bilen och resultatet av detta projekt var bilen Tjorven. Efter en hel del problem med kvalitet och garantiärenden och klagomål på sittställningen av brevbärarna lades produktionen ner 1972. Då hade 2000 bilar producerats. På Tjorven café och museum i Rockneby 2 mil norr om Kalmar kan du se några av dessa unika små bilar, men även fika med ett stort utbud av klassiska kakor (det fanns bland annat hallongrottor och jitterbugg!), bullar och mat. Har du tur finns det till och med kroppkakor till lunch.

Läs mer
Yasuragi Kids

En härlig detalj är att du får välja din kaffekopp själv på en hylla med ett hundratal olika kaffekoppar från olika epoker. Jag valde en kopp med bruna blad som dekor som såg ut att komma från Tjorvens era. En passande kopp för en väldigt speciell bil.

Vid caféet finns även en liten butik som säljer delikatesser, så passa på att köpa med några småländska godbitar hem.

Tjorven café och museum
Bölevägen 1
Rockneby
Karta

Tjorvenbilar i gult och rosa

Vill du ha några bonustips?

Tyvärr hann vi inte fika på alla härliga ställen som Kalmar kan erbjuda, så vi sparar dessa två godbitar tills vi åker hit nästa gång!

  • Krusenstiernska gårdens café är ett säsongsöppet café i Gamla stan. Här hittar du en välbevarad stadsgård från 1700-talet där även trädgården finns kvar som den såg ut förr i tiden. Här slår du dig ner för en kaffe bland blommande rabatter och fruktträd. Stora Dammgatan 9-11
  • På ovanvåningen i ett hus från 1771 inrett med gamla möbler i 1800-talsstil ligger Kullzénska caféet. Mest kända är Kullzénska för sin bärpaj, men sortimentet är klassiskt med fina småkakor och matiga mackor. Se till att ha gott om tid om ni vill fika här, för köerna på helgerna kan vara långa! Kaggensgatan 26

Det var mina cafétips från Kalmar! Har jag missat någon av dina favoriter?

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (1)
  • Så många mysiga caféer! Till sommaren måste det definitivt bli en liten dagstur till Kalmar. Gillar ställen där man får välja vilken kopp man ska dricka sitt kaffe i så det blir nog första stoppet. :-) ☕

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.