Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Saguaro national park – Gigantiska kaktusar i Arizonas öken – USA

Saguaro national park – Gigantiska kaktusar i Arizonas öken – USA

  • Utanför Tucson i Arizona ligger nationalparken Saguaro, den perfekta platsen för att få se öknens drottning - den gigantiska saguarokaktusen.
Saguaro National Park utanför Tucson, Arizona

Sonoraöknen sträcker sig som ett torrt täcke över södra Kalifornien, södra Arizona och nordvästra Mexiko. Det är enbart här du hittar de stora saguarokaktusarna – kanske den mest ikoniska symbolen för sydvästra USA och ”vilda västern”.

Saguaro National Park utanför Tucson hittar du ett stort, skyddat och välmående område med imponerande saguarokaktusar. Här finns några av de största kända levande kaktusarna och det finns gott om både vandringsleder och bilvägar.

Hög och ståtlig Saguaro i öknen

Gamla och långsamt växande kaktusar

Saguarokaktusen är Arizonas delstatsblomma och USAs största kaktus. Det finns nog inte någon mer klassisk amerikansk cowboybakgrund än en kaktus med stora armar som sträcker sig upp mot skyn. Saguaros växer långsamt och kan bli mycket gamla, vissa av de största exemplaren som lever idag uppskattas vara över 200 år gamla. Men långsamt växande betyder också att de stora exemplaren av kaktusen blir färre och färre.

Amerikansk flagga och stora saguaro

Den största kända saguarokaktusen var hela 23,8 meter hög när den knäcktes i en storm 1986.

WIKIPEDIA
Saguaro-kaktusar i solnedgång

Klimat

I Sonoraöknen är vintrarna svala och somrarna heta. Sommarmånaderna i Arizona kan bli extremt varma, med temperaturer över 40 grader dagtid. Vintrarna kan bjuda på 20 grader på dagen, men ner mot 0 grader på natten. Det händer till och med att Sonoraöknen får snö, även om det snabbt brukar tina bort när solen tittar fram. Under vinterhalvåret och sommarmonsunen regnar det en hel del, vilket ger stora kontraster mellan torka och regn. Ett utmanande klimat inte bara för växter, utan även för djur.

Då vi besökte parken under juli månad, blev de aktiviteter vi kunde göra begränsade. Med klarblå himmel, 43 gradig värme och gassande sol beger man sig inte ut i öknen och vandrar. Som tur är kan man upptäcka stora delar av parken till bil.

Det blommar i öknen

Cactus Forest Loop Drive

Saguaro national park är uppdelad i två områden öster och väster om staden Tucson. Vi besökte enbart den östra delen – Rincon Mountain District.

En bra plats att börja sitt besök i Saguaro är i Rincon visitor center. Här får du information om alla aktuella varningar som finns i parken och om några områden är tillfälligt stängda. Det är inte ovanligt att områden stängs av med kort framförhållning pga översvämningar eller förvaltningsarbeten.

Från Rincon visitor center utgår bilvägen Cactus Forest Loop Drive, en enkelriktad bilväg som tar dig till några av de största sevärdheterna i parken. Ett mycket bra sätt att få se och lära sig mycket även under heta dagar. Vägen är 12,9 km lång och stänger för biltrafik vid solnedgången. Utefter denna väg börjar många av vandringslederna och det finns en hel del parkeringsmöjligheter om du vill stanna till och gå kortare sträckor.

Vägen i Saguaro national park

En saguarokaktus kan bli upp emot 200 år gammal och väga flera ton.

Klimatförändringar och olagliga kaktusar

När man tittar på bilder från 1930-talet över Saguaro National Park, ser landskapet väldigt annorlunda ut. Då var parken täckt med stora saguarokaktusar och så långt man kunde se stack stora taggiga armar upp mot skyn. Idag står kaktusarna betydligt glesare. Orsaken är främst tre. Städerna som breder ut sig, efterfrågan av stora kaktusar till trädgårdar och klimatförändringar. Men vad är det i klimatförändringarna som påverkar en kaktus i en öken?

Om man tittar noggrannare på bilderna från nästan 100 år sedan, så fanns det många fler små träd i parken. Träden och buskarna fyller ett mycket viktigt syfte, att skydda de små kaktusarna tills de blir tillräckligt stora för att klara sig själv i den karga miljön. För en saguarokaktus växer inte fort. De första tio åren blir kaktusen bara ungefär 5 centimeter. En liten liten planta i en stor öken. Om trädens skugga försvinner, försvinner även möjligheten för babykaktusarna att överleva.

Ökenlandskap i Saguaro

Det är olagligt att flytta, skada, gräva upp eller hugga ner en saguarokaktus i Arizona. Men det är inte olagligt att sälja dem.

NATIONAL PARK SERVICE
Taggig kaktus med frukter

Djuren i öknen

Saguarokaktusen är inte bara en ståtlig kaktus, utan den är livsviktig för många av Arizonas djur. Ormar, hackspettar, fladdermöss, duvor och ugglor både bor och äter av kaktusen och dess frukter. Vi såg bara fåglar vid kaktusarna när vi besökte parken under dagtid. Det var nog lite för varmt även för djuren denna dag.

Förutom att ge skydd åt djuren, är kaktusen även öknens vattenreservoar. När det regnar samlar kaktusen på sig vatten, faktiskt så mycket att de kan svälla till sin dubbla storlek när det regnat mycket.

Kaktus som blommar i toppen

En saguarokaktus blommar inte förrän den är 35 år gammal. Då blommar den en gång per år, i mindre än 24 timmar.

Läs mer
Randiga berg i Petrified Forest

Saguaro National Park utanför Tucson, Arizona
Saguaru med många armar

Populära vandringsleder

Om du besöker nationalparken under de lite svalare månaderna, finns flertalet intressanta vandringsleder att utforska i östra nationalparken. Vi gick bara kortare sträckor på Mica View och Loma Verde Loop, men fick definitivt mersmak.

  • Mica View – Cactus Forest Loop – 3 km
  • Loma Verde Loop – 6 km
  • Tanque Verde Ridge Trail – 14 km enkel väg till toppen av berget och en milsvid utsikt.

Taggar och kaktusar

Hur hittar jag till Saguaro National Park?

Nationalparken Saguaro ligger utanför Tucson i Arizona. Bästa tiden att besöka parken är under våren, när öknen blommar och temperaturerna är behagliga.

Inträdet till parken gäller i sju dagar för både östra och västra sidan. En bil (med passagerare) kostar $20, en enskild vuxen/cykel $10. Har du America the Beautiful National Park Pass är inträdet gratis.

Karta

Var ska jag bo någonstans?

Jag rekommenderar att du bor några nätter på Tanque Verde Ranch och tar chansen att leva ranchliv och rida ut i ökenlandskapet och uppleva saguaros på nära håll. Det är inte billigt, men det är en upplevelse!

Stor kaktus med kaktusbollar

Var kan jag läsa mer?

Titta in på min Arizona-sida för mer inspiration, eller läs mer om nationalparken här:

Visitor center i Saguaro national park

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
2
Läs kommentarer (3)
    • Tack snälla! Ja, visst kliar det lite i USA-nerven när man läser att de ska öppna upp igen!!
      Alltså, kaktusarna är inte lätta att få bra på bild – har väldigt många dåliga bilder från parken också…

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.