Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Flyga Vueling Stockholm-Paris: Hur var det?

Flyga Vueling Stockholm-Paris: Hur var det?

  • Vi har flugit det spanska lågprisbolaget Vueling till Paris över en weekend. Vad tyckte vi om service, punktlighet och bagagehantering?
Vueling vinge och motor

När man åker på weekendresa vill man inte att något ska gå fel. Men vill ha bekväma flygtider, inte bli ombokad och inte få problem med varken bagage eller förseningar. För vår weekend i Paris (september 2022) sökte jag runt efter det bästa alternativet och det slutade med att jag bokade det spanska lågprisbolaget Vueling, som numera också flyger direktflyg mellan Stockholm och Paris. So far so good. Men efter att jag hade bokat så läste jag en hel del negativa recensioner på nätet och fick nästan lite kalla fötter över bokningen. Kunde Vueling verkligen vara så dåligt? Efter att ha flugit fram och tillbaka till Paris kan jag dock konstatera att min upplevelse med Vueling var riktigt bra och jag vågar nästan säga att Vueling håller minst lika bra klass som både Norwegian och SAS!

Vueling vann Skytrax-titeln ”Europe’s Best Low-Cost Airline” 2021 och kom tvåa 2022.

Om Vueling

Vueling (uttalas ”voelling”) är ett spanskt lågprisbolag som ägs av samma flygallians som Iberia och British Airways. Vueling har funnits sedan 2004 och har idag 125 flygplan, alla av Airbus. Den vanligaste modellen är A320, men vi flög deras A321 både till och från Paris.

Biljetter

När du bokar biljett med Vueling behöver du direkt bestämma dig för vilken typ av resa du vill betala för. Vueling har fyra klasser av biljetter:

  • Basic
  • Optima
  • Family
  • Timeflex

Bokar du Basic-biljett är det som att åka buss. Du har du bara rätt att ta med en (1) liten liten väska (40*20*30 cm) att ha under stolen framför dig. Ingen kabinväska, ingen incheckad väska och biljetten går inte att boka om. Det är här jag hittar mest klagomål på nätet, då många resenärer inte har förstått att de inte får ha med sig en kabinväska i detta pris om de inte betalar extra.

Vi bokade Timeflex-biljetter, vilket innebär att man får ha både en liten väska och en kabinväska på 10 kg. Det innebär också att man får priority boarding (vilket är väldigt bra, då det säkrar en plats i hatthyllan för din kabinväska!), fri avbokning/ombokning, fast track i säkerhetskollen (på valda flygplatser – tyvärr ej på Arlanda) och gratis val av sittplatser ombord. Vi bokade inget incheckat bagage för att slippa kladdet med försvunna väskor och väntan vid bagagebandet, en kabinväska och en liten ryggsäck räckte gott och väl för en helg.

En sak som kan vara bra att tänka på, är att Vueling låter passagerare gå av planet fem rader i taget och börjar med rad 1-5. Alla andra rader får sitta ner och vänta, vilket jag tyckte var en väldigt bra rutin. Trevligt att slippa trängseln och hetsen att komma av först. Både i Paris (på Orly) och i Stockholm går passagerarna av fram i planet. Om du vet att du har bråttom av planet, så boka platser långt fram.

Benutrymme Vueling

Incheckning

Incheckning online i Vuelings app (direkt efter köpet av biljetten om man så skulle vilja) och boardingkort i mobilen. Det var bara att gå direkt till säkerhetskontrollen. Smidigt och enkelt.

Flygplatser

Vueling flyger från terminal 2 på Arlanda, vilket är lite smidigare men samtidigt med lite sämre utbud av service än terminal 5. Vi kunde inte besöka loungen, då den inte öppnar förrän klockan 08:30 (!) men på plussidan var att säkerhetskontrollen gick fort.

Vueling flyger till flygplatsen Orly i södra Paris, vilket var en ny flygplatsupplevelse för mig. Jag har tidigare enbart flugit till Charles de Gaulle, vilket alltid har varit en kaotisk upplevelse med katastrofalt dåligt matutbud. Orly kan inte skryta med något bättre utbud på varken service eller mat, men det är en relativt liten flygplats vilket gör att allt går snabbt. Lite som Bromma versus Arlanda. Från att vi landat till taxin tog det 5 minuter och sedan tog taxin 20 minuter in till hotellet. Mycket smidigare än CdG helt enkelt.

Arlanda-terminal-2
Lugnare än lugnast på terminal 2 på Arlanda

Personal ombord

Under båda flygningarna var det fransk personal på planen. Trevlig, hjälpsam och upplevdes inte som stressade.

Benutrymme och bagageutrymme

Vi bokade en standardplats i planet, vilket på denna A321 visade sig skulle ha gott om utrymme för mina ben. Jag hade nog nästan 10 centimeter fram till stolsryggen framför mig. Dessutom var det inga problem att få plats med en ryggsäck under stolen. Det går att betala någon hundralapp extra om du vill sitta vid nödutgångarna.

Vi hade priority boarding och gick ombord först på planet och kunde lägga in våra kabinväskor i tomma hatthyllor. Men det var inte något problem med utrymme för väskor i kabinen varken på vägen ned eller hem trots fullbokade plan. På vägen hem så erbjöd flygbolaget dock alla resenärer att checka in sitt handbagage gratis i gaten för att minska risken för trängsel och många nappade på det erbjudandet.

Flyga Vueling - Gula säten

Boarding

Boardingen var snabb och smidig både på Arlanda och på Orly. De med priority boarding får boarding grupp 1 och släpps ombord först och alla andra delas upp i senare boardinggrupper. Det var fullbokade plan både till och från Paris, men vi var ombord på planet snabbt och kom iväg i tid under båda flygningarna.

Service ombord

Till skillnad från många andra flygbolag så var det en prisvärd meny som serverades ombord. Personalen gick två gånger under flygningen ut med vagnen med försäljning av lättare mat och dricka. En öl kostade 3,15 euro, en läsk 3 euro, en quinoasallad med kikärtor 4,75 euro.

Det fanns internet på flyget att köpa för den som behövde. Jag gjorde inte det. Men jag passade på och köpte en vattenflaska i aluminium för 8 euro, då ingick även en dricka.

Läs mer

Tidtabell och punktlighet

Vi landade före tidtabell under båda våra flygningar. Vi hade kunnat landa nästan 30 minuter innan tidtabell i Paris, men vi fick cirkulera ett varv runt stan istället för att landa.

Summan av kardemumman

Resan med Vueling fungerade helt utan mankemang! Smidigt, trevligt och framför allt – i tid. När jag så här i efterhand har läst de negativa kommentarerna på nätet har det i många fall rört borttappat bagage, förseningar och problem med ombokningar – sådant som de flesta flygbolag haft stora problem med sedan pandemin började. Jag har själv inte haft någon kontakt med deras kundtjänst, så jag har inte någon erfarenhet av varken dess tillgänglighet eller problemlösningsförmåga.

Men vad är det resenärerna klagar på då? En del klagar på att andra resenärer på planet fick ta med sig mer bagage än vad de själva fick (några som inte förstått att man måste boka bagage?) eller att gaten ändrats på flygplatsen (snarare flygplatsens problem?) eller att de blivit av med sina platser på grund av överbokning (då de hade inte hade checkat in online). Överbokning är generellt sett ett gissel som jag hoppas att flygbolagen hittar ett bättre sätt att hantera, men det är förståeligt att de vill fylla planen igen efter två år med inställda plan och återbetalningar.

Skulle jag boka Vueling igen?

Jajamensan! Bra flyg, bra pris och glad kund! Nästa gång jag flyger med dem kommer jag dock att boka samma biljettklass som denna gång och enbart resa med handbagage – bara för säkerhets skull.

En bra sak att notera om du vill flyga med din hund är att Vueling tillåter 10 kg husdjur i kabinen. Mycket generösare än de flesta andra bolag!

Har du flugit Vueling? Vad var din erfarenhet av flygningen?

Vill du läsa mer om Frankrike? Titta in på min Frankrike-sida!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
1
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (1)
  • Bra att få veta mer om ett lågprisbolag. Jag överväger dom alltid och har flugit med ett antal men inte detta. Fast ibland tycker jag det är värt några hundralappar extra till ett stabilt bolag, för att få bättre förutsättningar. Men kort flygtid som tex till Paris kan man ju leva med om det inte är så jättebra. Gillade specifikt dina förklaringar till att många var så missnöjda. Bra också med tips att välja plats längst fram för att komma av fort. Förutsatt att man valt den typen av biljett förstås.

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.