The road to Hana – Mauis vackraste väg – Hawaii – USA

Att åka på bilsemester har varit lite av vår grej de senaste åren, det ultimata sättet att kunna åka dit man vill och slippa ta hänsyn till vare sig tidtabeller eller andra resenärer. Därför var det svårt att inte jubla lite inombords när fick möjligheten att rulla ut hyrbilen på Mauis ”the road to Hana” – vägen till Hana. Vägen som år efter år är med på listor över världens vackraste vägar. 

Road to Hana - Maui - Hawaii

Vägen till staden Hana på östra Maui byggdes för snart hundra år sedan för att sammanlänka byarna i den tjocka regnskogen med resten av Maui. Att bygga en 10 mil lång väg, det kanske inte låter som någon bedrift? Men för att förstå utmaningen i detta vägbygge, behöver man ha inblick i Mauis topografi. Maui består av två stora vulkaner som smält samman till en ö, vars bergväggar brant sluttar ner i havet. Det finns helt enkelt inte så mycket utrymme att bygga en väg på för att komma runt ön. Så vägen behövde grävas och sprängas in i klippkanten, vilket resulterade i en naturskön (men dock asfalterad) väg med över 50 broar, mycket grönska, över 500 kurvor och vackra vyer. 

Road to Hana - Maui - Hawaii

Google maps är oftast ett väldigt tillförlitligt verktyg när man är på bilsemester, men när det gäller vägen till Hana så är tidsangivelsen av det mer optimistiska slaget. Google tycker att det ska ta 2 timmar att nå Hana från starten i Kahului. Jag skulle säga att det är mer realistiskt med 5 timmar till Hana och (med lite tur) 2 timmar tillbaka. För även om Maui inte alls är lika fyllt av turister som Oahu, så är det här en stor del av öns turister hänger. Och som turist har man inte bråttom, utan man glider långsamt fram med gestikulerande armar i sin hyrda Mustang cabriolet. När det dessutom finns mer än en handfull intressanta stopp på vägen och det tar det tid att hitta både parkeringsplatser och matställen, så blir vägen till Hana snabbt en lång heldagsutflykt. Det är dock helt klart värt att offra en stranddag på Hawaii för en dag i bilen, men det behövs lite förberedelse för att få ut det mesta av dagen. Vi hittade några favoritstopp efter vägen, vid vattenfall och vilda stränder, genom djungel och bambu. 

Road to Hana - Maui - Hawaii

Egentligen körde vi inte ”vägen till Hana”, utan vi körde ”vägen till Hana och lite till” innan vi vände, så vår tur varade snarare i 6+2 timmar. Det går att köra vidare förbi Hana och slippa vända om, men vägen blir väldigt smal och fylld med hål och ojämnheter, så jag rekommenderar att man vänder vid Palapala Ho‘omau Church om du inte har en stor 4WD och hyrbilsbolaget godkänner att du åker runt hela vägen.

Stopp 1 – Fyll bilen med snacks

Det finns inte alltför mycket matställen efter vägen, men ni kommer att köra förbi massor av ”road shacks” med snacks. Passa på att fylla på bilen med smoothies, nypressad juice, nyskördad mango och ananas, kokoschips och bananbröd så ni slipper vara hungriga. Om ni gillar frukt i bröd kommer ni att älska bananbröd! För min del så var de salta kokoschipsen ett bättre val, bananbröd klassificerar jag snarare som en ”nice to have tried” än en godsak jag köper igen. Smoothie med sockerrörsjuice, äppelbanan och ananas var däremot en riktig hit!

Road to Hana - Maui - Hawaii
Kokoschip Road to Hana

Stopp 2 – Twin falls

Ett av de första vattenfallen du passerar på vägen är Twin falls, med en liten parkering och en kortare vandring till flera vattenfall. Om det är mycket bilar på parkeringen – strunta i att stanna. Det här fallen är varken speciellt höga eller speciellt unika. Det kommer finare vattenfall längre fram – faktiskt så många att jag inte ens har koll på namnet på alla vattenfall vi såg… 

Twin falls - Road-to-Hana-Maui-Hawaii
Ett av fallen vid Twin falls

Stopp 3 – Utsiktsplats över Wailuaki bay

Det finns gott om snabba stopp för utsiksplatser efter vägen. Då de flesta stoppen är på ”havssidan” av vägen, så är det egentligen enklast att stanna här på vägen tillbaka från Hana. Ett av de finaste utsikterna bjuder Wailuaki bay på, så värt att stanna här om det finns ledig parkering.

Road-to-Hana-Maui-Hawaii (4)

Stopp 4- Upper Waikani Falls 

Alla turister verkar älska att bada i vattenfall, men för att hinna bada utefter vägen behöver du GOTT om tid och ha koll på regnet så att du inte hamnar i trubbel med stigande vattennivåer och flygande stockar. Vi nöjde oss med att vandra till vattenfallen och njuta av dem på torra land. Ett av de finare fallen är de tre strömmarna i Upper Waikani falls.

Road-to-Hana-Maui-Hawaii

Stopp 5 – Wai’anapanapa State Park

Vid Wai’anapanapa State Park blev det ett rätt långt stopp för oss och ett besök vid Mauis vackraste strand Pai’iloa Beach– en kolsvart lavastrand fylld med små mjuka svarta stenar och klart vatten. Här kan du vandra runt till stora sjöfågelkolonier, lava tubes, blåshål, naturliga stenbågar och grottor. Ibland går det att bada här, men ofta är det varning för maneter och strömmar. Bästa stoppet utefter Road to Hana!

Road-to-Hana-Maui-Hawaii (12)
Road to Hana - Maui - Hawaii
Road to Hana - Maui - Hawaii
Road to Hana - Maui - Hawaii

Stopp 6 – Hana

En riktig sovstad trots mängden turister som passerar förbi här. Har du tur kan du hitta en OK lunch här, annars är det bara att åka förbi. Zzzzzzzzzz……

Road to Hana

Stopp 7 – Wailua Fall

Strax efter Hana kommer du till Wailua fall, ett riktigt fint och högt fall alldeles vid vägen. Mycket populärt att stanna vid, men med få parkeringsplatser.

Wailua Falls - Rpad to Hana - Maui - Hawaii
Wailua Falls

Stopp 8 – Pools of O’heo

Pools of O’heo är en del av Haleakala nationalpark, så du behöver betala inträde om du inte varit på Haleakala de senaste 3 dagarna (inträdet gäller i 3 dagar). Dock har detta område varit stängt under perioder, då större jordskred har inträffat i området under perioder vid mycket regn. Definitivt de vackraste vattenfallen efter vägen, både vandringen hit och vattenfallen under bron är riktiga pärlor.

Pools of `Ohe`o - Road to Hana - Maui - Hawaii
Pools of `Ohe`o

Stopp 9 – Palapala Ho‘omau Church – dags att vända om

En av 1920-talets mest kända män, Charles Lindbergh, sägs ha sagt att han ”hellre lever en dag på Maui än en månad i New York”. Kanske var det därför som han valde att bosätta sig här vid Hana och även valde att begrava sig här i lugnet vid Palapala Ho´omau kyrka. Nu har du kommit till vändpunkten – det är verkligen dags att vända om, speciellt om du bor i någon av resortorterna på västra Maui. 

 Road to Hana
Solnedgång palmer - Road-to-Hana-Maui-Hawaii

Summering av Vägen till Hana

Så, vad tyckte vi? Är det en av världens vackraste vägar? Ja, den kvalar definitivt in någonstans i nedre delen av vår topp tio! Kanske snarare som en härlig körupplevelse än som vacker väg, även om den har sina höjdpunkter. Men har du inte gjort en vacker djungelkörning tidigare, är detta ett måste om du är på Maui.

Road to Hana - Maui - Hawaii

Tips om du ska köra Road to Hana

  • Börja tidigare på morgonen än du tänkt dig, för allt tar längre tid än du tänkt dig! Speciellt om du bor på västra Maui, då behöver du lägga till 2+2 timmar på färdplanen. Det finns en bra app att ladda ner till din mobil så ni kan hålla koll på var ni är och tiden, annars är en bra karta och GPS ett måste. Det är inte kul att köra tillbaka från Hana i mörker…
  • Ta med lunchmatsäck! Speciellt om du har kräsna barn med dig, det kan bli en väldigt tråkig (och gnällig) dag med hungriga magar annars. Maten efter vägen är inte fantastisk.
  • Var beredd på att någon i familjen kommer att bli åksjuk! Det är väldigt kurvigt, så alla måste titta på vägen. Inga paddor och mobiler får petas på under körning. Ibland är det skönt att köra med öppet fönster för att få in lite extra frisk luft.
  • Området på östra Maui får stora mängder av regn varje år, vilket är orsaken till att det är så grönt här jämfört med resten av ön. Ta med en regnjacka så blir du inte besviken om det regnar konstant efter vägen.
  • Att bada i sötvattenkällor vid vattenfall i tropikerna har sina risker. Du bör vara medveten om att Leptospirosis finns på Hawaii och att du kan bli allvarligt sjuk om du råkar smittas. 
Road to Hana - Maui - Hawaii

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Recept: Amerikanska pannkakor

Det finns ingen bättre frukost än ett stort lass med amerikanska pannkakor, överstrukna med smör och dränkta i lönnsirap så har du laddat med energi för en dags upptäcksfärd.

Topp 5 naturupplevelser i Arizona – USA

Arizona har ett unikt landskap och många minnesvärda naturupplevelser. Här är mina fem favoriter.

Columbia State Historic Park – High Chaparral på riktigt – Kalifornien – USA

En av Kaliforniens bästa historiska sevärdheter är Columbia State Historic Park, som tar dig tillbaka till guldrushens spännande tidevarv.

Petrified Forest – Den förstenade skogen i den randiga öknen – Arizona

Petrified forest är ett ökenlandskap i USA som inte liknar något annat. För 200 miljoner år sedan täcktes tropiska skogar i Arizona av vulkanisk lava. Träden blev med tiden en förstenad skog omgiven av en randig öken.

Florida – Reseguide till USAs solskensstat

Florida är ett perfekt resmål för alla som önskar en aktiv semester. Vi hyrde bil och gled runt Florida för att se vad "the sunshine state" hade att ge.

Fotoalbum från Everglades National Park – Florida

Everglades national park är USAs största subtropiska vildmark, med massor av spännande djur och upplevelser i träskmarkerna.

Ännu mer reseinspiration

Petrified Forest – Den förstenade skogen i den randiga öknen – Arizona

Petrified forest är ett ökenlandskap i USA som inte liknar något annat. För 200 miljoner år sedan täcktes tropiska skogar i Arizona av vulkanisk lava. Träden blev med tiden en förstenad skog omgiven av en randig öken.

Bildsemester del 1 – Kalifornien i bilder

När man inte kan åka på bilsemester i Kalifornien, får man väl åka på BILDsemester! Häng med till Kaliforniens landsbygds alla sidor - långt ifrån storstädernas motorvägar, höghus och Hollywood-wannabies.

Monument Valley – Ikoniskt landskap i Navajo Nation

Långt ifrån städer och civilisation ligger ikoniska Monument Valley. Platsen som är så speciell att vi har besökt den inte bara en, utan två gånger.