Meny
Tjeckien

Smaka på Brno – 6 heta tips i Tjeckiens gastrostad

Besöket i Brno gjordes i samband med en pressresa tillsammans med Visit Czech Republic, men alla tankar och åsikter är (som vanligt) mina egna.

Brno må vara Tjeckiens näst största stad, men när det kommer till restauranger och innovativa gastronomiupplevelser är Brno allt annat än nummer två. Här i Brno möter du en skön och avslappnad atmosfär, långt ifrån turistmenyer och väntelistor. Brno är staden dit tjeckerna själva åker på en njutfylld weekendresa fylld med kultur och inspirerande restaurangbesök. Kanske är det tack vare att Brno är en blomstrande studentstad som gör att man vågar ta ut svängarna lite mer här. Man vågar satsa efter hjärtat och vågar prova något nytt, konstigt och kanske till och med lite knasigt. En restaurangstad med lite jävlar anamma helt enkelt. En stad helt i min smak.

Tillsammans med den tjeckiske skådespelaren och matskribenten Lukáš Hejlík får jag chansen att lära känna Brno och utforska några av stadens gastronomiska höjdpunkter. En matresa som kom att ta mig hela vägen från Japan till en fantasifull (och lite galen) cirkusbar.

Lukáš bok Gatromapa 365, med 365 tips på ställen i hela Tjeckien. Samla stämplar och klistermärken från de ställen du besökt. Genialt!
Vår gastroguide Lukáš Hejlík

Sorry – Pečeme jinak

Ledsen – men vi bakar annorlunda” skulle vi kunna översätta namnet på bageriet Sorry – pečeme jinak till. Och det här är verkligen inte ett vanligt konditori. Šárka Divácká är en självlärd konditor som har bakat sedan barnsben och som till och med varit med och skapat en tårtutmaning i tjeckiska Masterchef. På hennes konditori hittar du inga tråkiga prinsesstårtor, utan färgglada tårtor med krispiga syrsor(!), mörk öl, potatis eller varför inte tonkabönor? En tårtbit eller en pralin hos Šárka är en smakupplevelse utöver det vanliga. Och hur konstigt och knasigt det än låter, så smakar varje tugga som ett litet underverk.

Allt tillverkas från grunden i bageriet, till och med mascarpone och crème fraiche. Och kanske är det därför som alla fyllningar i tårtorna smakar lite mer och lite bättre. Lägg dessutom till att lokalerna är vackra som ett forntida palats, så får du en upplevelse för alla sinnen att minnas länge.

I taket vid ingången hänger en imponerande ljuskrona med små färgglada papperstranor i tusental. Ta en paus från ditt kaffedrickande och vik din egen trana för att hänga upp i lampan. I Japan betyder tranan lycka och välgång. Hänger du dessutom upp tranan så ”stannar lyckan kvar”. En fin tanke som jag gärna tar till mitt hjärta.

Karta

Ljuskrona med tranor
Gräddbulle med inspiration från Šárkas senaste besök i Köpenhamn.

Eggo truck

Tre gamla skolkamrater lämnade sina karriärer och startade en food truck tillsammans. Food trucken blev omåttligt populär och historien om Eggo truck tog sin början. Idag har de lagt hjulen på lagring och öppnat ett litet café istället, men så klart finns deras storsäljare ”BLT & Egg” kvar på menyn. Menyn har även utökats till fler brunchrätter och flera sorters öppna smörgåsar som svämmar över av tunt skivad rökt skinka eller rökt öring. Allt lokalt producerat av kompisars föräldrar och närliggande gårdar.

De tre små borden på caféet blir fort fulla och kön ringlar sig ut på gatan för Brnobor som vill ha sig en matig frukost med gott kaffe på väg till jobbet. Stämningen är hjärtlig, skrattfylld och varm. Jag beställer in deras klassiker BLT & Egg och får in en härligt hög ”hamburgare” med knaperstekt bacon och perfekt stekt ägg på ett ljummet och lite lättstekt bröd. Vilken tur att jag skippade hotellfrukosten! Ett ställe både för frukost och för en sen brunch efter en natt på stan.

Karta

Två BLT & Egg coming up!
Denna skinka… mm mm mm.

Ramen Brno

När Jan Minha och Jiří Pratcho Vyzourek jobbade tillsammans på en restaurang i Nya Zeeland, upptäckte de ett gemensamt intresse i kärleken till japanska ramen. En av orsakerna var att de i ramen hittade mycket av smakerna från hemlandet – i form av kryddor och vällagade buljonger. Jiří hann med en sväng till Toronto innan Jan hörde av sig och berättade att han skulle flytta tillbaka till Tjeckien. Idén till att öppna Ramen Brno skapades.

Vi besöker Ramen Brno vid lunchtid och får se ställets popularitet in action. Och det är inte svårt att förstå populariteten när jag får in min tallrik. Jag beställer in en ramen med biff, nudlar, ägg inlagda i te, senap, koriander, jordnötter och sesamfrön. En fantastisk japansk ramen, som nästan skulle kunna vara en tjeckisk soppa. Äggen smakar lite kanel och biffen lite senap, väldigt tjeckisk kryddning som garanterat även skulle gå hem i Japan.

Att äta ramen är inte bara en smakupplevelse, att välja rätt soppskål är även det en konst. I fönstret står en stor mängd handgjorda ramenskålar med en rundad botten, men skålen som jag fick min ramen i är plattbottnad. Varför undrar jag? Orsaken är att i Japan så håller man i den runda skålen med vänster hand och äter med den andra. I Tjeckien äter man ramen med tallriken stående på bordet. Då var det mer praktiskt med stabilare plattbottnade ramenskålar. Funktionellt, men ändå väldigt visuellt tilltalande. En bra kombo för en snabb lunch utan spill helt enkelt!

Ramen Brno gör inte bara sina egna nudlar, utan de gör även sina egna syrade grönsaker och kimchi. Jag provade deras heta kimchi och blev inte besviken. Syrlig, stark och smakrik. Så komplext som bara något som legat och mognat i en månad kan smaka.

Karta

Monogram Espresso Bar

Adam Neubauer har inte bara blivit årets barista två gånger i Tjeckien, utan han har även kommit på tionde plats i World Barista Championship. Som du förstår som pratar vi här om en passionerad barista som lever för sitt kaffe. När tjeckiska och utländska matexperter och skribenter i den årliga Gourmet Brno 2019 röstade fram sina favoritcaféer, var Monogram Espresso Bar vinnaren i kategorin café.

Monogram är ett litet ställe, skandinaviskt inrett med raka linjer och vackert trä. Hit kommer du för gott kaffe och något litet sött. Inga mastiga tårtor. Inga smörgåsar. Bara kaffe med kaka. Slå dig ner vid bardisken eller mys in dig i en av fönsternischerna. Och ta morgonens första kaffe. Eller tredje. Och du – här serveras även väldigt gott bryggkaffe om du vill ha något ”enklare”.

Karta

Manya

Tjeckisk mat är smakrik, såsrik och potatisrik och ska definitivt ätas ofta och mycket när man är i Tjeckien. Men efter några dagar kan det kännas gott att bryta av med något helt annat. Manya är en japansk izakaya i Brno, eller enklare sagt – en japansk bar. En izakaya är ett ställe att glida in på efter jobbet för ett mättande mål för en billig peng. Mitt bästa minne från en izakaya i Japan är när jag hungrig försökte tyda den japanska menyn och i mitt enfald trodde att jag beställt in tre kycklingspett. Vilket jag hade gjort, men varav ett spett bestod enbart av sladdriga kycklingskinn, och ett annat enbart av kycklinglever. Jag får nog jobba lite på min japanska. Menyn på Manya är dock betydligt mer lättförstådd, och restaurangens storhet ligger just i deras japanska smårätter.

Manya drivs av paret Martin Rous och Margita Havliková, som lärt sig laga japansk mat från en japansk kock i Singapore. Lokalen än härligt japansk, med tapeter med animekänsla samtidigt som inredningen annars är mer traditionell och minimalistisk. Beställ in en karaage, en gyoza och en donburi så är kvällen räddad.

Karta

Super Panda Circus

Förvänta dig det oförväntade. Redan när vi glider in genom den anonyma dörren på Super Panda Circus och trycker på ringklockan för att bli insläppta, förstår vi att det här inte är en vanlig bar. Med det tygklädda taket, de bisarra figurerna, de sprakande färgerna, konstiga drinkarna och den pulserande musiken. Utan att avslöja för mycket, så bjuds du in till ett rollspel där du baserat på din karaktär och på de val du väljer blir serverad en drink. Som de säger själva – ”You have to get lost to find what you need”.

Jan Vlachynský och Andrej Vališ startade under studietiden den populära baren Bar, který neexistuje (”Baren som inte existerar”) i Brno, en bar med New York-vibbar och jazzmusik i högtalarna. Nu har deras krogimperium hunnit bli fem barer och ett hotell – allt inom några kilometers avstånd i Brno centrum. Super Panda Circus är deras mest kända bar, som är ett måste att besöka om du är i Brno.

Om du undrar vad jag fick för drink? Det blev en Milky Way med Cuvée Leonard, Chartreuse Jeaune och avrunnen Sahlep. Något jag definitivt aldrig smakat tidigare och antagligen aldrig med kommer att dricka igen. Men det är väl lite det som är grejen med Super Panda Circus. Förvänta dig den oförväntade.

Har du varit i Brno? Vilka var dina favoritrestauranger?

Vill du läsa mer om Tjeckien?
NYX Hotel i Prag

Söker du hotell i Prag med fräsch design och centralt läge? NYX Hotel har…

Tjeckien

17 oktober, 2021
Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

2 Kommentarer

  • FREEDOMtravel
    4 november, 2021 at 11:19

    Oj vad mycket spännande godsaker! Och fina bilder 🙂

    Svara
    • Eva Gyllenberg
      8 november, 2021 at 14:58

      Visst är Brno en riktig pärla? Så glad att jag fått uppleva denna del av Tjeckien också, har bara varit i Prag tidigare.
      Och så kul att du gillade bilderna! 🙂

Skriv en kommentar