Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Sevärdheter i Prag – Mina 10 favoriter – Tjeckien

Sevärdheter i Prag – Mina 10 favoriter – Tjeckien

  • Vad gör man i Prag under en weekend? Här kommer mina 10 bästa tips på sevärdheter, aktiviteter och stadsdelar!

Prag har blivit ett av svenskarnas favoritresmål för en billig weekendresa. Många direktflyg, billig (och väldigt god) öl och mycket historia är tre faktorer som bidrar till populariteten. Men vad hinner man se och göra i Prag under en weekend? Svaret är: Väldigt mycket! Det mesta av Prags historiska delar ligger inom några kvarter från varandra och även om det är mycket turister så är det flesta sevärdheter i Prag inte sådana som man köar till.

Tjeckien-Prag
Hus vid rådhustorget i gamla stan

1. Karlsbron (Karluv Most)

Karlsbron är utan tvekan Prags största sevärdhet. Nästan 700 år gammal och kantad med 32 stora statyer knyter Kungsbron samman stadens två delar Gamla staden och Lilla sidan (lillsidan). På var sin sida av gångbron vakar två stora torn över brons alla kungar och helgon. Gå långsamt, njut av musiken från gatumusikanterna och insup de historiska vindarna. Den 500 meter långa promenaden över bron är en av Prags härligaste sevärdheter.

Karlsbron i Prag - Tjeckien
Karlsbron (Karluv Most)
Karlsbron - Prag
Karlsbron i Prag - Tjeckien
Karlsbron i solnedgång

2. Gamla stans torg med astronomiska uret

Gamla stans torg vid rådhuset är där du hittar Prags historiska centrum. Stanna upp och se det astronomiska uret från 1400-talet spela sitt spel med rörliga miniatyrfigurer varje heltimme, besök den kända kyrkan Tyn (till höger på bilden nedan), ät en riktigt gräddig glass eller klättra upp i rådhustornet för en fin utsikt över Prag. På kvällen kan man slå sig ned vid någon av de många uteserveringarna och titta på de upplysta byggnaderna.

Astronomiska uret i Prag
Astronimiska uret i Prag

3. Karlín

Vill du se Prag bortom turisterna? Besök trendiga stadsdelen Karlín! Efter att stadsdelen översvämmades och delvis förstördes år 2002 har området helt bytt karaktär och lockar med nybyggda bostäder och massor med restauranger. Här hittar du inga superkända kyrkor eller byggnader, men väl massor av konstprojekt, spännande bryggerier och häftiga matupplevelser. Dessutom till lite lägre prisnivåer än i de turisttäta delarna av stan. Ett hett tips om du vill uppleva Prag som Pragborna själva.

PS: Snart kommer ett matreportage med restaurangtips från Karlín. Stay tuned! :)

Kasárna Karlín
Restaurang Kro
Restaurang Kro i Karlín

4. Judiska kvarteret

Det judiska kvarteret Josefov, är en av Prags trevligaste stadsdelar att promenera i. Under hundratals år var området ett av Prags slumkvarter, men under sent 1800-tal sanerades området och nya bostadshus byggdes. Några av de gamla platserna bevarades dock, bland annat synagogor och den gamla judiska kyrkogården. Den gamla judiska kyrkogården ser inte så stor ut vid första anblick, men tittar man närmre så inser man att det är trångt bland gravplatserna. Det finns faktiskt hela 12.000 gravstenar på området och eftersom att det var trångt om utrymme, begravde man människor i upp till tio lager. Vill du veta mer om områdets spännande historia? Besök det judiska museet, som också ligger här på området.

Judiska kvarteret i Prag
Judiska kvarteret i Prag

5. Vaclavplatsen

Bilder från Vaclavplatsen kablades ut i världen 1989, då de historiska demonstrationerna mot kommunismen skedde här. Besök nationalmuseet, titta på momentet över kommunismens offer, shoppa och studera folklivet.

(Här ligger förresten Primark om någon skulle undra…)

Vaclavplatsen

6. Pragborgen

Pragborgen med anor från 800-talet har genom åren varit bostad åt åtskilliga kungar. Även idag är slottet bebott, numera av Tjeckiens president. Samla flåset och promenera uppför de branta backarna till det vackra området innanför slottsmuren och besök några av Prags mest populära sevärdheter – Vituskatedralen, de söta husen på Gyllene gatan och det gamla palatset. Och glöm för guds skull inte att njuta av utsikten över Moldau.

Läs mer
Hur man häller upp en öl perfekt

Pragborgen i Prag
Pragborgen på kullen
Vituskatedralen

7. Wallensteinträdgården

Stort, lite pråligt och nästan lite skrytigt – det måste ha varit lite skandal över bygget av Wallensteinpalatset. Albrecht von Wallenstein var en av Europas rikaste män under början av 1600-talet. Och som alla rika män på 1600-talet, så byggde han ett gigantiskt slott. Slottets stora barockträdgård är väldigt vacker och har inte bara en lite udda konstgjord grottvägg, utan även en stor mängd statyer. Det kan vara så att du eventuellt känner igen några av statyerna. Det här är nämligen inte originalen – originalen står på Drottningholm slott. Under trettioåriga kriget stal svenskarna med sig statyerna hem till Sverige, men under 1900-talet lät man gjuta upp kopior för att ersätta de som stals.

Wallensteinträdgården - Prag
Wallensteinträdgården

8. Shoppa på Palladium

Prag är en billig shoppingstad, så Palladiums shoppingcentrum med över 200 butiker och restauranger är ett bra stopp för lite tjeckiskt mode. Satsa på butikerna du aldrig har hört talas om och skippa de internationella märkena så kan du hitta riktiga fynd.

Shopping Palladium Prag

9. Statyn ”Man hanging out”

En av Prags mest intressanta konstverk är en man som hänger i en arm över gatorna i Gamla Stan. Mannen är inte vem som helst, utan Sigmund Freud. Om du inte är beredd och solen ligger i rätt vinkel får man nästan en chock vid första anblick. Är det en riktig man som hänger där? Kallas också för Seven Foot Sigmund Freud.

Statyn "Man hanging out" i Prag

10. Kampa island

Kampa ligger avskild från Prags Lilla sida genom en kanal. Området kallas ofta för Prags Venedig och har fina hus, mycket vatten och till och med en liten kvarn.  Här på ön får du fin utsikt över Karlsbron och Moldau och kan strosa runt utan alltför mycket turister. En lite mer udda sevärdhet på ön är John Lennon-muren med graffiti från Beatles sånger.

Kampa island
Kampa island - Prag
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
2
Varit här och älskade det!
2
Läs kommentarer (1)
  • Googlade på Prag och hittade hit. Väldigt informativ och trevlig sida. Älskar Prag och har varit där 6 gånger men får aldrig nog. Tackar för tipset om Karlin där jag inte varit, konstigt nog… Rekommenderar Prag till alla som älskar historia, kultur, god mat, vänliga människor, vackra parker, god öl med mera med mera… Prag har så mycket…..

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.