Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Resa till Tjeckien – Hur funkade det i pandemitider?

Resa till Tjeckien – Hur funkade det i pandemitider?

Tjeckien-Prag

Resan till Tjeckien var en pressresa tillsammans med Visit Czech Republic, men mina åsikter och tankar är (som alltid) mina egna.

Igår kväll kom jag hem till Sverige igen efter en 5 dagar lång resa till Tjeckien. En härlig resa som började i Tjeckiens näst största stad Brno och slutade i vackra Prag. Det här är faktiskt min första resa utomlands sedan förra våren och ”you know what” började.

Under resan har jag fått en hel del frågor på Instagram, så jag tänkte att jag summerar ihop frågorna i ett inlägg. Hur var det att resa i Tjeckien just nu? Var det svårt? Något att tänka på? Hur funkade det med vaccinationspass och munskydd? Här kommer mina tips, trix och tankar!

OBS: Detta inlägg är skrivet den 18:e oktober 2021 och informationen i inlägget är färskvara! Jag skriver utifrån mina upplevelser – se alltid till att läsa officiell information från Tjeckien innan du bokar och reser!

Går det att resa till Tjeckien just nu?

Ett rungande enkelt svar – JA! Tjeckien välkomnar vaccinerade EU-turister och det är väldigt enkelt att resa både till och runt i Tjeckien. Även om turismen har börjat komma igång igen lite smått i Prag, så är det fortfarande inte alls samma tryck på sevärdheterna som förut. Jag lyckades i princip få rå om astronomiska uret alldeles för mig själv en morgon. En helt ofattbar upplevelse som jag aldrig trott att jag någonsin skulle få uppleva.

Vilka regler gällde vid min resa till Tjeckien?

Tjeckien klassificerar länder med ett trafikljussystem, vilket styr reglerna för inresa för världens alla länder. Just nu (2021-10-18) är Sverige klassificerat som orange – vilket betyder att jag kunde resa till Tjeckien i princip som som vanligt, då jag är från EU och:

  • är fullt vaccinerad
  • har ett vaccinationspass
  • har fyllt i ett obligatoriskt ”Passenger Locator Form” på nätet innan ankomst.

Är du inte vaccinerad? Reser du med barn? Reser du från något annat land än Sverige/EU? Har du haft covid-19? PCR-test och karantän tillämpas fortfarande i vissa fall. Läs ALLTID på de senaste reglerna vad som gäller för just din inresa i Tjeckien i god tid innan du åker!

Hur fungerade det med munskydd under resan?

Det är just nu krav på att använda FFP2-munskydd inomhus i Tjeckien. Det räcker alltså inte med de blå-vita vanliga munskydden, utan det ska vara de lite tjockare munskydden. Personligen föredrar jag att använda FFP2-munskydden före de tunna och sladdriga blå-vita. FFP2 både sitter bättre och ger mer utrymme för att andas i masken.

Munskydden ska i princip alltid användas när du är inomhus på offentliga platser om du inte äter. Så munskyddet ska vara på när du åker kollektivtrafik eller är i shoppingcentrum, museum, flygplats, hotellreceptionen etc. Men när du äter och dricker på en restaurang behöver du inte ha munskyddet på. Och du behöver inte heller ha på dig masken utomhus om du håller avstånd. Om det var jobbigt med munskydd? Egentligen inte. Det enda störiga var att mina glasögon immade igen ibland, men det var det helt klart värt för att kunna resa igen!

Tjeckien-Prag-Eva
Munskydd behövs inte när du äter och dricker

När behövdes vaccinationspasset?

För att (enkelt) kunna besöka restauranger, bo på hotell, besöka konserter eller liknande evenemang så behövde jag vara vaccinerad och ha ett vaccinationspass. Jag behövde aldrig visa upp vaccinationspasset, men jag hade alltid det med mig. En enkel sak att ladda ner i Kivra och ha i mobilen om någon skulle vilja se det.

Läs mer
Nyx Hotel-Tjeckien-Prag-

Inte vaccinerad och vill bo på hotell och äta på restaurang eller större evenemang? Då krävs i de flesta fall ett färskt PCR-test eller bevis på nyligen genomgången infektion.

Så, vad blev summan av kardemumman?

Om jag skulle få chansen att åka till Tjeckien imorgon, så skulle jag göra det direkt utan att tveka en sekund! Är du fullt vaccinerad, har vaccinationspass och tycker det är helt OK att ha munskydd ibland, så har du alla möjligheter i världen att få upptäcka vackra Tjeckien just nu.

Men som sagt och tåls att upprepas –se alltid till att läsa den senaste officiella informationen om vad som gäller i Tjeckien innan du bokar och reser, för reglerna kan ändras snabbt!

Och du, en sak till! I år är planen att julmarknaderna i Tjeckien ska köras som vanligt igen! Finns det något juligare, mysigare eller vackrare än julmarknader i Centraleuropa? Jag tror inte det?

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.