Ölspa i Tjeckien – Ett besök på bryggeriet Purkmistr i Plzen

Besöket på ölspa gjordes på en pressresa tillsammans med Visit Plzen, men alla tankar och åsikter är som vanligt mina egna.

Jag smyger försiktigt längs träpanelen i den tysta korridoren med ett vitt lakan hårt virat runt min kropp. Badkläder visade sig inte vara tillåtna, så jag fick lämna baddräkten i skåpet i omklädesrummet. Vanliga spa-anläggningar med väldoft och massage har jag varit på åtskilliga gånger, främst för att slappna av och kanske till och med bada lite bubbelbad. Men den här spa-upplevelsen skulle visa sig vara något helt annat än jag varit med om tidigare. Men låt oss börja från början.

Gyllene ölkranar på Purkmistr

Bryggeriet Purkmistr ligger 6 kilometer söder om Plzen (Pilsen) i nordvästra Tjeckien. Plzen är kanske mest känt för att vara platsen där ölsorten pilsner skapades och idag är Pilsner Urquells bryggeri en av stadens största turistattraktioner. Men pilsner är inte bara Pilsner Urquell, utan här finns en mängd mindre bryggerier också. Bryggeriet Purkmistr har sina rötter i Böhmens äldsta bryggeri Domažlice, men efter en omstart och flytt till utkanten av Plzen har bryggeriet fullkomligt blomstrat. Idag är Purkmistr det näst största bryggeriet i Plzen och här bjuds inte bara på öl, utan även på en skön restaurang och ett ölspa.

Porten in till Purkmistr ölspa
Purkmistrs restaurang med trästolar och tegelväggar och många restaurangbesökare

Att gå på spa kanske inte låter som en jobbig aktivitet, men att gå på spa hungrig – det vill åtminstone inte jag. Purkmistrs restaurang serverar klassisk tjeckisk mat ackompanjerad av bryggeriets eget öl, en värdig uppladdning inför en eftermiddag fylld av avkoppling och avslappning. Det är väldigt tidig lunch, men restaurangen är redan rätt full med gäster. Stora familjer och kompisgäng möts i en gemytlig stämning och skratten ekar mellan kopparfaten. Väggarna pryds av bryggeriets diplom och pokaler och lampor med färgat glas i Tiffanystil sprider sitt varma sken över lokalen. Längst in i lokalen står två stora kopparfat och glänser. All öl tillverkas fortfarande här i huset, en del faktiskt till och med i restaurangen. Det här är småskalig hantverksöl när den är som bäst.

Det är inte svårt att hitta något på en tjeckisk meny som tilltalar mig. När det finns smazenµ syr – panerad ost med potatissallad – då behöver jag inte tänka länge. Dessutom är det en av de maträtter som kanske passar som allra bäst tillsammans med en öl.

Provbrickor med 5 små öl
Skyltar med de olika öl som Purkmistr har på tapp idag

I baren hänger skyltar med detaljer om de olika öl som serveras just nu på bryggeriet. Det är omöjligt att välja endast en öl, så jag bestämmer mig för en smakbricka med miniatyrer av bryggeriets mest populära drycker – allt från en klassisk ljus pilsner till en riktigt mörk, tjock och brödig öl. All öl från Purkmistr är ofiltrerad och opastöriserad – vilket sägs få ölen att behålla mer näringsämnen och vitaminer och ger ölen en fräschare smak.

Min bokade tid för spabesöket närmar sig alldeles för snabbt. Men det är väl så det brukar vara när det är trevligt och gott – tiden går fort när man har roligt.

Den tjeckiska specialiteten friterad ost med potatissallad
Servitris med öl på Purkmistr bryggeri
Ölkrus på rad

En kort stund senare står jag där i den träklädda korridoren i mitt vita lakan och öppnar den frostade glasdörren in till mitt ölbad. Ett stort träbadkar står framför mig, passande nog med utseende som en välspänd öltunna. Badkaret är förberett med ett aromatiskt bad av vatten, öl, malt och utvalda humlesorter. Jag kan se både humle och malt virvla runt mina ben när jag tillslut lyckas sänka ner min kropp i det väldigt varma vattnet. Framför badkaret rinner porlande vatten på en stenvägg och trots att örterna fastnar mellan både tår och fingrar, är det otroligt skönt att långsamt glida ner i värmen och bara slappna av.

Purkmistr ölspa med vackra träväggar
Badkar i trä fyllda med hälsosamt öl-vatten

Men att gå på ölspa på Purkmistr är inte bara ett väldoftande bad, vi befinner ju oss trots allt på ett bryggeri. På en armlängds avstånd från badkaret står en ölglas med en ölkran med fri tillgång till iskall öl direkt från källan. En klunk kall öl i ett varmt bad. Jag kan tänkt mig att många gäster låter kranen gå varm.

I 20 minuter ligger jag i det varma ölbadet och låter min kropp suga åt sig av alla nyttigheter i badvattnet. Öl innehåller B-vitaminer och mineraler och det sägs att det gör underverk för hyn att bada i öl. Helst ska man även låta sitt hår och ansikte doppas i badvattnet för bästa resultat, men med ett fullspäckat program under eftermiddagen kände jag mig inte helt bekväm med ett öldoftande hår.

Ölkran vid varja badkar på spaet
En öl som dricks under tiden du badar på ölspa

Temperaturen på badvattnet börjar så smått att kylas ner och när de utlovade 20 minuterna har nått sitt slut töms badet automatiskt på badvattnet. Jag sträcker lite långsamt på mig och virar in mig i lakanet igen. Efter en sådan här behandling ska man helst inte duscha, så jag lägger mig en stund i relaxrummet och torkar upp och låter nyttigheterna verka. Även här finns tillgång till nybryggd öl för den som önskar, även om jag är så varm efter badet att jag mycket hellre slukar några glas vatten.

På väg ut genom grindarna på Purkmistr kan jag inte låta bli att tänka på tjeckernas kärlek till öl. Kanske är kärleken lite extra stark här i pilsnerns födelsestad, men i hela Tjeckien är öl inte bara en dryck utan en nationell stolthet. Jag stryker med handen över mina lena armar som fortfarande doftar ljuvligt av spabehandlingen. Det finns många sätt att använda öl, men att bada i öl måste definitivt vara ett av de trevligaste.

Purkmistr ölspa med rum på rad

Var kan jag gå på ölspa i Tjeckien?

Bryggeri/Spa/Restaurang/Hotell Purkmistr ligger i en 1600-talsbyggnad strax utanför Plzen i Tjeckien. Boka ditt besök i förväg – oavsett om det är för hotellet, restaurangen eller spaet. Det finns även ölspa i andra städer i Tjeckien, exempelvis i Prag och Karlovy Vary.
Läs mer på Visit Czech Republic eller på Visit Plzen.

Karta (öppnas i Google maps)

Julgran täckt med snö utanför ett bryggeri med uteservering

2 KOMMENTARER

  1. Jag är själv inte speciellt förtjust i att dricka öl, men när vi besökte Prague så hittade vi även ett öl-spa. Superkul upplevelse, som jag rekommenderar alla :)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Grandezza Palace – Trevligt hotell i Brno – Tjeckien

Söker du efter ett hotell i Brno, Tjeckien? Grandezza Palace är ett trevligt hotell som både ligger centralt och har en skön atmosfär!

Sköna Brno – Sevärdheter och historia i Tjeckiens näst största stad

I sydöstra Tjeckien ligger landets näst största stad Brno. Här hittar du en ungdomlig och sprudlande universitetsstad, fylld av nytänkande idéer som samtidigt bevarar regionen Mährens rika arv, kultur och historia. En riktigt härlig stad, som verkligen gav mig mersmak!

Sevärdheter i Prag – Mina 10 favoriter – Tjeckien

Vad gör man i Prag under en weekend? Här kommer mina 10 bästa tips på sevärdheter, aktiviteter och stadsdelar!

Plzen (Pilsen) – 10 sevärdheter i ölets huvudstad – Tjeckien

Plzen är utan tvekan ölets huvudstad, men staden bjuder på så mycket mer än bara öl. Den 700 år gamla stadskärnan är fylld av vackra byggnader, underjordiska äventyr och mängder av restauranger och barer. En prisvärd och härlig weekendstad - dessutom med det mesta inom gångavstånd!

Fika i Plzen (Pilsen) – 4 härliga caféer – Tjeckien

Tjeckien har en lång tradition av kaffedrickande och även om Plzen är en ölstad finns här massor av bra caféer. Häng med till fyra av stadens skönaste caféer - ett rosa, ett mingelvänligt, ett hälsosamt och ett pyttelitet!

Smaka på Brno – 6 restauranger och caféer i Tjeckiens gastrostad

Gastronomiscenen i Brno bubblar och frodas. Överraskar och tillfredsställer. Häng med på en riktig matresa till några av stadens hetaste restauranger, caféer och barer.

Ännu mer reseinspiration

Plzen (Pilsen) – 10 sevärdheter i ölets huvudstad – Tjeckien

Plzen är utan tvekan ölets huvudstad, men staden bjuder på så mycket mer än bara öl. Den 700 år gamla stadskärnan är fylld av vackra byggnader, underjordiska äventyr och mängder av restauranger och barer. En prisvärd och härlig weekendstad - dessutom med det mesta inom gångavstånd!

Julmarknad i Plzen – En familjefest med tradition – Tjeckien

Julmarknader i Tjeckien är upptakten till julfirandet och ett ypperligt tillfälle att passa på att börja handla inför julen. Jag har besökt julmarknaden i Plzen och hittade inte bara en massa gott, utan även en otroligt skön julstämning.

Öl i Tjeckien – En tusenårig kärlekshistoria

Hur kommer det sig att Tjeckien blivit en sådan ölnation och hur hittar jag till Prags bästa ölställen? Låt mig ta dig med på en historisk resa till ölets förlovade land - via skum, Plato och en guidad tur!