Fika i Plzen (Pilsen) – 4 härliga caféer – Tjeckien

Caféer har en speciell plats i tjeckernas hjärtan. Här har man genom åren samlats för att diskutera litteratur, politik, musik, jobb eller kärlek. Ett café i Tjeckien är inte bara ett ställe att slänga i sig en snabb kaffe, utan här kan du ofta även beställa in ett glas vin, en cocktail eller en öl och göra besöket till en helkväll.

I Tjeckien står det stora espressomaskiner överallt där det serveras kaffe och på menyn hittar du internationella favoriter som espresso, flat white och cappuccino. Om du vill prova något mer lokalt ska du beställa in en Turecká káva – ”turkiskt kaffe” som inte har något med Turkiet att göra, utan mer påminner om klassiskt kokkaffe.

Under min långhelg i Plzen i juletid passade jag på att ta en paus och värma mig med en kaffe på fyra härliga caféer. Ett litet, ett pastellfärgat, ett klassiskt och ett hälsosamt!

1. Le Frenchie

Rosa, mintgrönt och fyllt med blommor. Le Frenchie är en oas i pastell precis vid stadstorget (Náměstí Republiky). Här är det alltid mycket folk och kaffemaskinens ånga pyser konstant. Bakverken är stora och har alltid ett överflöd av kräm, fluff och godsaker. Cocktails, öl och vin serveras också.

Le Frenchie Náměstí
Pražská 2
301 00 Plzeň
Karta

Rosa och torkost café med runda lampor i taket - ett mysigt café för en fika i Plzen

2. Café Regner

I fåtöljer som andas tidigt 1900-tal, poeter och rökrum bjuder klassiska Café Regner på en helkväll. Publiken är rätt ung och trendig och priserna är relativt låga. Låna en bok, beställ in en stor kanna te och slå dig ner i den livliga lokalen. På sommaren kan du sitta ute på deras balkong, men nu på vintern är myset maximalt inomhus. Vin, öl och drinkar serveras också. Här skulle jag lätt kunna sitta en hel kväll med en spännande bok och trevligt sällskap!

Café Regner
Bezručova 152
301 00 Plzeň 3
Karta

Café med mysiga fåtöljer
En öl, en meny och en sockerskål på ett bord

3. The Fresh Bar

Vid stadstorget ligger även The Fresh Bar, enda stället på listan som ”bara” serverar kaffe, kakor, smörgåsar och smoothies. Slå dig ner bland stora gröna växter och mängder av frukt och känn dig som att du är på Bali. Det som serveras här ska vara lite mer hälsosamt och passar dig som är ute efter ett härligt mellanmål eller lätt lunch. På sommaren finns gott om bord utomhus där du har utsikt över torget.

The Fresh Bar
nám. Republiky 202/28
301 00 Plzeň 3-Vnitřní Město
Karta

Café i Plzen sett från gatan genom fönstret
Cafébord och stolar utanför café i Plzen
Jordgubbstartelletter i kaksdisk

4. Pappa Coffee

Sist och faktiskt också minst – Pappa Coffee är en fantastiskt litet kaffehak med en separat lounge för den som inte bara vill ta en snabb kaffe. Caféet ägs av far och son och allt kaffe rostar de själva. Här finns inte så mycket kakor, men däremot drinkar och vin. Om du gillar kaffet (vilket du kommer att göra) kan du köpa hem påsar med deras egna kaffebönor.

Pappa Coffee
Veleslavínova 8
301 00 Plzeň 3
Karta

Det godaste kaffet för en fika i Plzen
Barista i liten kaffeaffär
Disk med kakor i ett café

Har du varit i Plzen? Har du några andra tips för en fika i Plzen?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Grandezza Palace – Trevligt hotell i Brno – Tjeckien

Söker du efter ett hotell i Brno, Tjeckien? Grandezza Palace är ett trevligt hotell som både ligger centralt och har en skön atmosfär!

Prag – 8 heta restauranger och caféer – Tjeckien

Prags restaurangscen har exploderat de senaste åren och idag är Prag en matdestination med fullt av trendiga, trendsättande och traditionella restauranger. Inte bara en fullkomligt underbar historisk sagostad alltså, utan även en gastrostad! Vilken vinnande kombo!

Åka tåg i Tjeckien – Så funkar det

Avstånden i Tjeckien är inte stora och med ett väl utbyggt järnvägsnät och fräscha tåg är det nöje att resa runt med tåg. Jag har testat att åka tåg i Tjeckien från Brno till Prag och kan bara säga en sak - jag gör det gärna igen!

Tjeckisk mat, smaker och en matlagningskurs

Vad tänker du på för maträtter när jag säger Tjeckien? Med hjälp av två tjeckiska kockar har jag tagits med på en resa i den tjeckiska kokkonstens historia.

Smaka på Brno – 6 restauranger och caféer i Tjeckiens gastrostad

Gastronomiscenen i Brno bubblar och frodas. Överraskar och tillfredsställer. Häng med på en riktig matresa till några av stadens hetaste restauranger, caféer och barer.

Plzen (Pilsen) – 10 sevärdheter i ölets huvudstad – Tjeckien

Plzen är utan tvekan ölets huvudstad, men staden bjuder på så mycket mer än bara öl. Den 700 år gamla stadskärnan är fylld av vackra byggnader, underjordiska äventyr och mängder av restauranger och barer. En prisvärd och härlig weekendstad - dessutom med det mesta inom gångavstånd!

Ännu mer reseinspiration

Ölspa i Tjeckien – Ett besök på bryggeriet Purkmistr i Plzen

Att gå på spa brukar betyda aromatiska bad och plinkande musik. Det brukar inte betyda att bada i öl. Välkommen till ölspa i Tjeckien - en unik och riktigt avkopplande upplevelse!

Julmarknad i Plzen – En familjefest med tradition – Tjeckien

Julmarknader i Tjeckien är upptakten till julfirandet och ett ypperligt tillfälle att passa på att börja handla inför julen. Jag har besökt julmarknaden i Plzen och hittade inte bara en massa gott, utan även en otroligt skön julstämning.

Öl i Tjeckien – En tusenårig kärlekshistoria

Hur kommer det sig att Tjeckien blivit en sådan ölnation och hur hittar jag till Prags bästa ölställen? Låt mig ta dig med på en historisk resa till ölets förlovade land - via skum, Plato och en guidad tur!