Shark Bay – Korallkustens marina underverk – Australien

85 mil norr om Perth, i det västraste av västra Australien, ligger ett av världens marina världsarv. Det är nästan så att jag skulle kunna kalla Shark Bay för ett av världens marina underverk. Omgivet av öknar, långt från stora städer och med stora ängar av sjögräs under ytan. Shark Bay ger unika förutsättningar åt liv för mängder av både stora och små marina invånare. Allt från hajar, valar och delfiner till dugonger och stromatoliter.

Soluppgång i Shark Bay
Stranden i Monkey Mia

Shark Bay är egentligen inte en bukt, utan två. Format som ett ”W” med två landtungor och skyddat av smala öar mot Indiska Oceanens vilda väder och vågor. Kanske kan man tro att en bukt utefter Korallkusten borde har sprakande korallrev, men så är inte fallet. Här i Shark Bay är botten täckt av sjögräs. När du tittar ut över havet och ser alla mörka fläckar, så är det inte koraller – utan mil efter mil av ängar med frodigt sjögräs. Faktiskt hittar du världens största havsäng här i Shark Bay. Och med gräs, så kommer kor. Sjökor alltså, så kallade dugonger. I Shark Bay bor idag över 10.000 dugonger, den största populationen i världen.

Shark Bay har ett namn som förpliktigar och självklart finns här även hajar. Vi är ju ändå i Australien. Hela 28 arter av hajar kallar bukten för sitt hem. Farligast är tigerhajen, den största anledningen till att buktens delfiner ofta har ärr och skadade fenor efter blodiga slagsmål. Sannolikheten att du träffar på en haj? Väldigt låg. Det är nog större sannolikhet att du under våren träffar på någon av de många knölvalar som passerar förbi här på sin migrering tillbaka till sommarvattnen vid Antarktis.

Board walk vid Eagle Bluff
Utsikt från Eagle Bluff Lookout

Även om 70% av Shark Bays skyddade yta ligger under havsytan, finns mycket att upptäcka från land. Området har inte mindre än två nationalparker – Dirk Hartog Island och Francois Peron – som dock endast kan besökas med fyrhjulsdriven bil. Vägarna är gjorda av mjuk sand och känsliga för regn, vilket gjorde att vägen till Francois Peron tyvärr var stängd den dagen vi tänkte besöka nationalparken. Som tur var ligger väldigt många av Shark Bays sevärdheter utanför nationalparkerna utefter den asfalterade World Heritage Drive. Vi tillbringade tre dagar vid Shark Bay och hade inte haft några problem att stanna tre dagar till. Det här var utan tvekan höjdpunkten på vår Western Australia-resa.

Glad delfin i Shark Bay
Nyfiken delfin i Monkey Mia

Monkey Mias delfiner

Monkey Mia (uttalas [månnki maja]) är ett av världens pålitligaste ställen för att få träffa vilda flasknosdelfiner. I över 40 år har tre generationer av delfiner kommit hit till stranden för att få sig en liten fisk varje dag. Delfinerna kommer in till Monkey Mia av egen fri vilja och matningen sker under kontrollerade former av parkvakter. Delfinerna får bara några få fiskar varje dag, max 10% av dagsbehovet, så delfinerna kan inte leva enbart på att bli matade. De måste jaga mat själva. Ett hållbart sätt för att de vilda djuren ska få fortsätta vara vilda.

Delfinerna är nyfikna och närvarande varje dag. Jag gick på promenad på stranden i soluppgången en morgon och fick inte bara sällskap av en pelikan, utan även av en delfinmamma med sin unge. Delfinerna simmade förbi med ögonen ovanför vattenytan och tittade på mig. Jag undrar vem som tyckte att det var mest spännande – jag eller delfinerna?

Delfiner i Shark Bay
Delfiner vid strandkanten i Monkey Mia
Stranden i Monkey Mia
Fantastiska stranden i Monkey Mia

Shell Beach

En strand utan sand, men med miljarder av snäckor. Shell beach är en strand som är helt uppbyggd av lager på lager av hjärtmusslor. 60 kilometer bred och med ett 10 meter djupt snäcklager är detta en unik plats. Det finns stränder med mycket snäckor runt om i världen, men det finns bara två stränder som enbart består av snäckor.

Orsaken till den ofattbara mängden snäckor är den höga salthalten längst här inne i Shark Bay. Havet är så salt och varmt att det nästan är helt livlöst, vilket har gjort att snäckorna inte har några naturliga fiender och kan frodas fritt. Förr i tiden använde man snäckorna som byggnadsmaterial, några av de gamla husen i Denham står fortfarande kvar med sina snäckväggar. Om du aldrig har simmat i Döda havet, kan du testa att simma här. Vattnet är inte fullt så salt, men det är definitivt tillräckligt salt för att du ska flyta bättre!

Miljoner snäckor vid Shell Beach
Miljoner snäckor på Shell beach
Snäckor vid Shell beach

Hamelin pool & stromatoliterna

Stromatoliter är inga vanliga organismer. Dessa koralliknande kolonier av cyanobakterier är några av de äldsta och enklaste livsformerna på jorden. Varför prata om dinosaurier, när stromatoliterna har funnits i 3,5 miljarder år? Dock finns det inte många stromatoliter kvar på jorden, de flesta vi ser är fossiler. Hamelin Pool är ett av endast fyra ställen på jorden där organismerna fortfarande lever och växer. Orsaken till att stomatoliterna trivs här i Shark Bay är samma historia som för hjärtmusslorna. Det extremt salta vattnet där inget levande borde trivas. Förutom hjärtmusslor och stromatoliter då.

Stromatoliter vid Hamelin Pool
Stromatoliter i lågvatten
Stromatoliter i grunt vatten
Stromatoliter

Eagle Bluff

Eagle bluff’s utsiktspunkt över Denham Sound ligger enkelt nåbar med 2WD efter en kort grusväg. Här i det klara vattnet kan du (om du har tur) se rockor som flyger fram under vågorna, dugonger som glider fram i långsam takt och sköldpaddor som vilar på ytan. Ta med en kikare – då ser du mycket lättare om det stora mörka området är en sten eller en dugong.

Spanar efter dugonger i Eagle Bluff
Shark bay's klara vatten

Little lagoon

En gång i tiden en havsvik, nu en alldeles rund liten isolerad lagun. Little Lagoon är perfekt för en strandpromenad för att titta på fåglar och ta sig ett dopp i det lugna och klara vattnet. Ett mysigt stopp en solig dag!

Little Lagoon i Shark Bay
LIttle Lagoon vid Shark Bay
Little Lagoon

Peron Peninsula

Shark Bay är inte bara ett marint världsarv, utan stora delar av parken ligger också på land. Utefter vägarna finns inte bara ”vanliga” kängurus och wallabies, utan även en hel del andra lite mer ovanliga djur.

Emus är en vanlig syn i Shark Bay. Du ska inte bli förvånad om du öppnar dörren till ditt boende och möts av en stor fågel som förvånat stirrar på dig. De emus som bor här är verkligen överallt. På vägarna, badandes i havet och nyfiket rotande på din terrass. Emun är förresten en rätt stor fågel som kan bli 2 meter hög, inget man vill reta upp i onödan. Visste du förresten att emuhanarna både ruvar och tar hand om sina ungar i 18 månader efter att de kläckts? Så ser du en vuxen emu med ungar, så är det garanterat en pappa med sina barn.

Echidna är ett äggläggande däggdjur som ser ut som ett mellanting mellan en igelkott och en myrslok. Vi såg vår första vilda echidna i Shark Bay, mufflandes runt i den röda jorden efter ett regnoväder. Väldigt söt och oväntat snabb på att gräva ner sig i jorden när den såg oss!

Ett djur som jag verkligen ville se, men inte lyckades, är en bilby. På svenska kallad ”kaninpunggrävling”. Ni hör ju, klart man vill se en kaninpunggrävling, eller hur? En bilby ser ut som en ljusgrå liten mus med jättestora rosa öron som ser påklistrade ut. Du behöver googla fram en bild för att förstå vad jag menar. I vår familj kallas bilbyn för ”lilla musen”, även om vi aldrig såg den annat än på vägskyltar. Bilbyn är väldigt skygg och rätt sällsynt, så du ska ha tur om du möter en.

Emu-Australien-Outback
Emu
Echidna

Hur hittar jag till Shark Bay?

Shark Bay ligger 85 mil norr om Perth, en körning på minst 9 timmar. Det mesta boendet och servicen finns i Denham, men vi bodde på resorten i Monkey Mia.

När är bäst tid på året att besöka Shark Bay?

Solen skiner i Shark Bay nästan varje dag, året om. Somrarna vid Shark Bay är blåsiga och heta, med mellan 30-35 grader mitt på dagen. Vintrarna håller svensk sommartemperatur (runt 20 grader) och bjuder på vackra vårblommor. På våren passerar knölvalarna förbi.

Cotton Candy Skies i Monkey Mia
Vägar i nationalparken Shark Bay
Strand i Shark Bay
Fotspår i sanden i Shark Bay
Levande stromatoliter vid Hamelin Pool, Shark Bay
Stromatoliterna vid Hamelin Pool
Flasknosdelfin i Shark Bay
Delfin vid Monkey Mia
Havet vid Eagle bluff
Eagle Bluff
Soluppgång i Monkey Mia
Monkey Mia
Pelikan i Shark Bay
Delfin vid piren i Monkey Mia
Monkey Mia
Shell beach vita strand i Shark Bay
Shell beach
Snäckor vid Little Lagoon
Spegelblankt hav i Shark Bay
Så mycket snäckor!
Shell beach i motljus
Shell beach
Hamelin Pool board walk
Hamelin Pool

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

2 KOMMENTARER

  1. Så många fina bilder, och flera välbekanta platser där :) Synd att ni inte hade möjlighet att se Francois Peron, det var verkligen en fantastisk plats och det var där vi hade vårt häftigaste delfinmöte, ännu coolare än Monkey Mia :) Kanske du redan har läst det blogginlägget.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Undara – Äventyr i Queenslands outback – Australien

De mörkröda termitstackarna utefter vår väg blir större och större ju längre från kusten vi åker. När jag tror att vi nått världens ände så passerar vi plötsligt förbi ett hus. Någon bor här ute. Långt från allt. Vi är på väg mot lavatunnlarna i Undara National Park, i norra Queenslands outback.

Mossman gorge – I världens äldsta regnskog – Australien

Vi befinner oss i Mossman Gorge i Kuku Yalanji-folkets land. I mer än 50.000 år har de bott här i norra Queensland, i världens äldsta regnskog.

Cairns – 10 sevärdheter du inte ska missa – Queensland – Australien

Queensland är en stor delstat och det finns massor att se och göra! Här är vår favoritlista med sevärdheter kring Cairns för alla åldrar.

Campingstugor – Prisvärt familjeboende i Australien

Ett riktigt bra boendealternativ för prismedvetna familjer på resa i Australien är campingstugor - vi har testat och älskade det!

Hemma igen från ett äventyr i Västra Australien (och på Bali)!

Efter nästan en månad på resande fot, är vi nu hemma igen! Årets äventyr blev en roadtrip bland nationalparker och natur i Western Australia som avslutades med lata dagar på Bali. Så vad var bäst, sämst och hur var vädret? Och viktigast av allt - hittade jag någon ny fulmugg?

Rottnest Island – Quokkas, cyklar och bländande stränder – Australien

Rottnest Island utanför Perth har länge legat på min bucket list. Här finns några av världens finaste stränder och "världens lyckligaste djur" - quokkas.

Ännu mer reseinspiration

Western Australia – En liten film – Australien

Dags att summera vår bilsemester i Western Australia från Perth till Monkey Mia - denna gång i en liten film.

Fraser Island – världens största sandö – Queensland – Australien

Fraser Island i Queensland är en nationalpark, ett världsarv och världens största sandö.  Även om ön består av sand, finns här även regnskog, sötvattenssjöar och ett rikt djurliv med bland annat dingos.

Pinnacles desert – Öknen med de mystiska kalkstenspelarna – Western Australia – Australien

Vissa öknar gömmer inte bara skönhet och tystnad, utan även mysterier. Som kalkstenspelarna i Pinnacles desert i Nambung National Park i Australien, som ingen riktigt förstår hur de har skapats.