Sjuk utomlands på resan – 10 tips på vad du måste göra

Det finns inget som är så surt som att bli sjuk när man är ute och reser. Du hade tänkt dig långa promenader på stranden, goda middagar och massor med solljus. Men istället ligger du med fördragna gardiner i hotellsängen med feber och halsont. Hur kunde det gå så fel? Och vad gör man när oturen är framme? Här kommer våra tips om du råkar bli sjuk utomlands.

1. Se till att ha en reseförsäkring!

Det kanske låter som ett väldigt banalt tips, men alla hemförsäkringar innehåller inte reseförsäkring och ofta så gäller den försäkringen enbart i 45 dagar. Kolla upp om du är försäkrad INNAN du åker, du kan oftast inte teckna en reseförsäkring när du är på resande fot.

Ta med ditt försäkringskort/försäkringsnummer på resan och läs på villkoren innan du åker – speciellt om du ska göra mer äventyrliga aktiviteter som dyka, golfa, klättra, åka skidor eller hoppa fallskärm.

2. Visa upp ditt Europeiska sjukförsäkringskort!

Inom EU/EES och Schweiz gäller ditt sjukförsäkringskort som ger dig rätt till nödvändig vård i landet. Läs mer och beställ kort på Försäkringskassan.

OBS: Alla medlemmar i familjen behöver ett eget kort.

3. Se till att ha ett kreditkort!

Även om du har en reseförsäkring som i slutändan betalar dina läkarkostnader, så behöver du betala vård och medicin på plats och det skiljer mycket mellan olika länders kostnader för sjukvård. Om du blir sjuk i Kanada (som vi har blivit) är deras sjukvårdsmodell liknande den i Sverige och att träffa en läkare i Québec var för oss till och med billigare än ett läkarbesök i Sverige. Blir du sjuk i USA kan du dock räkna med att kostnaderna snabbt sticker i höjden. Kreditkorten kan ha en övre gräns, se till att du känner till den och kan justera den vid behov.

4. Var inte en martyr – gå till läkare innan du blir alltför dålig!

Det är lätt att tänka ”det går snart över”, men om inte dina symptom försvinner och du istället blir sämre och sämre – är det då värt att vara en semestermartyr? Sök läkare om du inte känner dig frisk och inte blir bättre, de allra flesta länder har läkare som pratar åtminstone lite engelska. Om du dessutom vet med dig att du är på väg ut i nationalparker eller andra ställen långt ifrån vård, är det definitivt bättre att kolla upp hur du mår INNAN du sitter där på en bergstopp, 20 mil från närmsta läkare.  

Tänk på att du oftast inte får ersättning från försäkringsbolaget för de dagar du varit sjuk innan du gick till doktorn. Bara det är en orsak till att inte vänta för länge.

OBS: I USA är det vanligt att doktorer överbehandlar – se till att du går till en doktor som ditt försäkringsbolag godkänner.

5. Spara alla kvitton!

Utan kvitton blir det svårt att få ersättning från din reseförsäkring. Spara både läkarkvitton och kvitton för medicin. Även kvitton för skidhyra, liftkort eller liknande kan behövas för försäkringen. Allt sånt du betalat för men inte kan nyttja.

6. Se till att få ett läkarintyg på engelska!

Ett läkarintyg är både viktigt för ditt försäkringsbolag och för att du ska kunna fortsätta få rätt behandling när du väl kommit hem till i Sverige. Vilka prover har läkarna utomlands tagit?  Vilken medicin har du fått? Vad rekommenderar de för uppföljning? 

7. Använd ditt reseapotek!

Vissa saker kan du behandla själv på resan om du har med dig ett reseapotek. Här kan du läsa om vad vi packar ner i vårt Reseapotek!

8. Visa upp ditt vaccinationskort!

Se till att ditt gula vaccinationskort är med på resan, så att läkarna snabbt kan se vad du är vaccinerad mot och ge dig rätt behandling. 

9. Vila och mycket vätska!

Det kanske inte känns så kul, men shopping och sena kvällar botar tyvärr inte en rejäl influensa eller magsjuka. Det enda som funkar är vila och vätska. Bäst är om du kan bo på ett hotell där du kan få room service så att du slipper gå ut och äta. 

10. Är det riktigt akut?

Vänta inte! Kontakta SOS International och fråga om hjälp! De har öppet dygnet runt.

Vill du läsa på mer om vaccinationer och epidemier som pågår just nu runt om i världen?

  • WHO – Pågående utbrott av sjukdomar runt om i värden av Världshälsoorganisationen
  • Reseråd för olika länder på Vårdguiden

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Långflygning med barn – 23 tips för en härligare flygresa

Alla tips du behöver för att få långresan att bli ett rent nöje när man reser med barn!

Går det att få semestern att kännas längre?

Finns det något universellt knep som får känslan att stanna kvar längre? Svaret är JA.

När en hotellbokning inte blir exakt som förväntat

Kanske har vi tur med våra hotellbokningar, men vi har ALDRIG råkat ut för att bokningen inte stämt med det som levererats. Men någon gång ska vara den första...

10 misstag på resan även en smart resenär kan göra – tips på resan

Det finns åtskilliga misstag man kan göra som resenär vilka alla är lätta att undvika. Här kommer en praktisk lista med tio tips att checka av innan avfärd.

Köra bil i Australien – Hur gör man?

Australien är drömdestinationen som har allt för en härlig bilsemester. Men vad behöver du tänka på när du kör bil i Australien? Här kommer mina bästa tips för en bekymmersfri road trip Down Under!

Hur kan man undvika jetlag?

Kan man slippa jetlag vid långresor? Här kommer våra fyra bästa tips för att slippa plågan!

Ännu mer reseinspiration

Köra bil i Australien – Hur gör man?

Australien är drömdestinationen som har allt för en härlig bilsemester. Men vad behöver du tänka på när du kör bil i Australien? Här kommer mina bästa tips för en bekymmersfri road trip Down Under!

Köra bil i Italien – Hur gör man? 9 tips för en smidig bilsemester

Ska du köra bil i Italien? Vad kan vara bra att veta innan du ger dig ut på vägarna? Här kommer mina 9 bästa tips på saker att tänka på när du bilar i Italien - allt om vägtullar, vägskyltar, parkering och att hyra bil!

När en hotellbokning inte blir exakt som förväntat

Kanske har vi tur med våra hotellbokningar, men vi har ALDRIG råkat ut för att bokningen inte stämt med det som levererats. Men någon gång ska vara den första...