Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Sjuk utomlands på resan – 10 tips på vad du måste göra

Sjuk utomlands på resan – 10 tips på vad du måste göra

  • Om du blir sjuk utomlands behöver du hålla koll på både kvitton och läkarbesök. Här är 10 tips för att spara både tid och pengar.
Kaktus i New Mexico

Det finns inget som är så surt som att bli sjuk när man är ute och reser. Du hade tänkt dig långa promenader på stranden, goda middagar och massor med solljus. Men istället ligger du med fördragna gardiner i hotellsängen med feber och halsont. Hur kunde det gå så fel? Och vad gör man när oturen är framme? Här kommer våra tips om du råkar bli sjuk utomlands.

1. Se till att ha en reseförsäkring!

Det kanske låter som ett väldigt banalt tips, men alla hemförsäkringar innehåller inte reseförsäkring och ofta så gäller den försäkringen enbart i 45 dagar. Kolla upp om du är försäkrad INNAN du åker, du kan oftast inte teckna en reseförsäkring när du är på resande fot.

Ta med ditt försäkringskort/försäkringsnummer på resan och läs på villkoren innan du åker – speciellt om du ska göra mer äventyrliga aktiviteter som dyka, golfa, klättra, åka skidor eller hoppa fallskärm.

2. Visa upp ditt Europeiska sjukförsäkringskort!

Inom EU/EES och Schweiz gäller ditt sjukförsäkringskort som ger dig rätt till nödvändig vård i landet. Läs mer och beställ kort på Försäkringskassan.

OBS: Alla medlemmar i familjen behöver ett eget kort.

3. Se till att ha ett kreditkort!

Även om du har en reseförsäkring som i slutändan betalar dina läkarkostnader, så behöver du betala vård och medicin på plats och det skiljer mycket mellan olika länders kostnader för sjukvård. Om du blir sjuk i Kanada (som vi har blivit) är deras sjukvårdsmodell liknande den i Sverige och att träffa en läkare i Québec var för oss till och med billigare än ett läkarbesök i Sverige. Blir du sjuk i USA kan du dock räkna med att kostnaderna snabbt sticker i höjden. Kreditkorten kan ha en övre gräns, se till att du känner till den och kan justera den vid behov.

4. Var inte en martyr – gå till läkare innan du blir alltför dålig!

Det är lätt att tänka ”det går snart över”, men om inte dina symptom försvinner och du istället blir sämre och sämre – är det då värt att vara en semestermartyr? Sök läkare om du inte känner dig frisk och inte blir bättre, de allra flesta länder har läkare som pratar åtminstone lite engelska. Om du dessutom vet med dig att du är på väg ut i nationalparker eller andra ställen långt ifrån vård, är det definitivt bättre att kolla upp hur du mår INNAN du sitter där på en bergstopp, 20 mil från närmsta läkare.  

Tänk på att du oftast inte får ersättning från försäkringsbolaget för de dagar du varit sjuk innan du gick till doktorn. Bara det är en orsak till att inte vänta för länge.

OBS: I USA är det vanligt att doktorer överbehandlar – se till att du går till en doktor som ditt försäkringsbolag godkänner.

5. Spara alla kvitton!

Utan kvitton blir det svårt att få ersättning från din reseförsäkring. Spara både läkarkvitton och kvitton för medicin. Även kvitton för skidhyra, liftkort eller liknande kan behövas för försäkringen. Allt sånt du betalat för men inte kan nyttja.

Läs mer

6. Se till att få ett läkarintyg på engelska!

Ett läkarintyg är både viktigt för ditt försäkringsbolag och för att du ska kunna fortsätta få rätt behandling när du väl kommit hem till i Sverige. Vilka prover har läkarna utomlands tagit?  Vilken medicin har du fått? Vad rekommenderar de för uppföljning? 

7. Använd ditt reseapotek!

Vissa saker kan du behandla själv på resan om du har med dig ett reseapotek. Här kan du läsa om vad vi packar ner i vårt Reseapotek!

8. Visa upp ditt vaccinationskort!

Se till att ditt gula vaccinationskort är med på resan, så att läkarna snabbt kan se vad du är vaccinerad mot och ge dig rätt behandling. 

9. Vila och mycket vätska!

Det kanske inte känns så kul, men shopping och sena kvällar botar tyvärr inte en rejäl influensa eller magsjuka. Det enda som funkar är vila och vätska. Bäst är om du kan bo på ett hotell där du kan få room service så att du slipper gå ut och äta. 

10. Är det riktigt akut?

Vänta inte! Kontakta SOS International och fråga om hjälp! De har öppet dygnet runt.

Vill du läsa på mer om vaccinationer och epidemier som pågår just nu runt om i världen?

  • WHO – Pågående utbrott av sjukdomar runt om i värden av Världshälsoorganisationen
  • Reseråd för olika länder på Vårdguiden
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
2
Inte sugen alls på att åka hit!
1
Jag vill åka hit!
1
Varit här och älskade det!
1
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.