Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Går det att få semestern att kännas längre?

Går det att få semestern att kännas längre?

  • Finns det något knep som får känslan att stanna kvar längre? Svaret är JA.

Vi har nog alla någon gång tänkt tanken. Speciellt den där sista dagen på semestern. Det spelar ingen roll hur bra semestern har varit, hur långt bort du har rest eller hur många veckor du har haft ledigt. Hur kunde semestern gå så fort? Det var ju alldeles nyss som vi åkte hemifrån? Finns det något universellt knep som får känslan att stanna kvar längre? Det har faktiskt visat sig att det finns ett knep. Ett knep som jag nog omedvetet upptäckte för många år sedan, men som jag sällan har reflekterat över. Känslan av att upptäcka nya platser får tiden att kännas längre.

Vad menar jag med det? Behöver man resa bort för att få tiden att kännas längre? Nej, inte alls. Psykologen Mark Wittman har skrivit en bok i ämnet: Felt Time: The Psychology of How We Perceive Time. I boken hävdar Wittman att tid känns längre om man upplever minnesvärda tillfällen och ju fler nya minnen man kan spara, desto längre känns tiden.  Genom att åka tillbaka till platser du har varit på tidigare, skapar du färre nya minnen och semestern känns kortare. Ett bra exempel på detta är en weekend i en storstad du inte har varit i tidigare. Man stressar iväg på fredag kväll, går på museum, äter på restaurang, shoppar lite och bor på hotell och åker tillbaka på söndagen med en känsla av att man varit borta jättelänge! Jämför den känslan med en helg när du bara suttit hemma i soffan lite småhängig och tittat på TV-serier. Skillnaden är enorm.

Men hur kan man få tiden att kännas längre UTAN att behöva åka bort varje helg? Jo, genom att bestämma dig för att upptäcka något nytt varje helg. Är det inte dags att testa en ny mataffär? Boka in en oprövad restaurang? Eller kanske ta en promenad i ett område du inte brukar promenera i? Det är lätt att fastna i samma mönster, vilket inte skapar nya minnen. Men det gör inte något, kanske du tänker nu? Det är ju ganska så mysigt och tryggt att alltid handla på samma affär? Jag håller med. Det ÄR mysigt. Men det finns en sak som jag ofta tänker på. Man kan ha gott om mycket, men tid brukar inte vara det som de flesta säger sig ha gott om. Tid är vår tids bristvara.

I helgen var vi en snabb sväng till Skåne och hela lördagen åkte vi runt på Österlen bland historiska platser, borgar, stränder och mysiga caféer. Det var åratal sedan vi var vid Ales stenar och jag kan inte ens minnas om jag någonsin varit vid Glimmingehus tidigare, men den där enda dagen gjorde att det kändes som att hela helgen var lång som en vecka. Vardagen kändes plötsligt långt borta. Massor med nya minnen skapades och tiden kändes längre.

Läs mer
Thailand reseguide - Långflygning med barn

Det finns dock en sak som enligt Wittman kan snabba på tiden. En sak som jag ibland kan vara alldeles för bra på. Planering. När du planerar är dina tankar redan i framtiden och du tänker mer på nästa steg i din planering än att leva i nuet, vilket gör att det känns som att tiden går fortare. Planera lite grann är helt OK, men detaljplanera inte minut för minut. Lämna utrymme för spontanitet, så kommer tiden att kännas längre.

Så, summerat. Om du vill att tiden ska kännas längre:

  • Våga upptäcka nya platser – både i din vardag och när du är på semester
  • Detaljplanera inte – detaljplanering får tiden att gå fortare. 
  • Och kom ihåg: Repriser är ändå aldrig lika bra den andra gången :)
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.