Bloggportalen
Nu läser du artikeln
10 tips för att pruta som ett proffs

10 tips för att pruta som ett proffs

  • Genom åren har jag rest genom många länder där prutning är en del av kulturen. Så hur gör jag då?
  • Här kommer mina 10 bästa tips för ett lyckat köp till rätt pris!

Det finns en sak som jag alltid tyckt varit lite jobbig när jag är ute och reser. Prutning. Hur mycket jag än försökt pruta, så har jag ofta känt mig både lite generad och lurad efteråt. Jag hade önskat att jag ärvt lite mer av min pappas prutarkunskaper, den där fingertoppskänslan för när det är passar att diskutera priset. Jag minns fortfarande när pappa en gång för många år sedan stolt kom hem från dåvarande Posten och berättade att han efter många års tjat på kassörskan äntligen lyckats pruta ner paketportot med 50 öre. För pappa var det inte frågan om pengarna, för honom var det spelet och diskussionerna och de många skratten som fick honom att fortsätta. Det skulle inte förvåna mig en sekund om det visade sig att kassörskan hade betalat den där sista 50-öringen ur sin egen plånbok, bara för att få göra pappa nöjd och ge honom en historia att berätta.

Genom åren har jag rest genom många länder där prutning är en del av kulturen. Ställen där, om det överhuvudtaget fanns en prislapp, den snarare kunde ses som säljarens ultimata drömpris för framtida ekonomiskt oberoende. Så hur gör jag då idag för att pruta och för att faktiskt känna mig lite nöjd efteråt? Här kommer mina 10 bästa tips för ett lyckat köp till rätt pris!

1. Bra humör

Ett leende och ett skratt är nyckeln till en bra affär. Vem vill göra en bra affär med en surkart? Småprata lite, fråga hur dagen varit och snacka lite om vädret. Relation är nyckeln till ett bra pris!

2. Gott om tid!

Det går inte fort att pruta sig till ett bra pris. Om du har bråttom till utflyktsbussen/restaurangen – ge dig bara in i prutningsleken om du är OK med att betala för mycket.

3. Klä dig inte som att du har en full plånbok

Om du vill få det bästa priset, lämna de dyra smyckena hemma. En duktig försäljare scannar av dig på 1 minut – vilket land du kommer ifrån, hur tjock plånbok du har och hur villig du är på att pruta. Det är bättre att se ut som en backpacker om du vill få det lägsta priset.

4. Kolla runt bland försäljarna bredvid innan du börjar deala

Hur unikt är egentligen föremålet som du vill köpa? Har du verkligen tittat runt på marknaden eller har du bara gått fram till första bästa försäljare? Ju mindre unikt föremål, desto större chans att du får ett bättre pris längre in på marknaden. Om föremålet är unikt, var beredd på att det kan bli en rejäl diskussion om priset.

5. Visa inte att du verkligen verkligen vill ha föremålet

När du hittat det perfekta föremålet, visa inte hur mycket du vill ha det. Var lite loj, lägg tillbaka föremålet, tänk lite till. Säljaren har hökögon på hur sugen du är på att köpa föremålet och kommer med stor sannolikhet att ge dig ett högre första bud om han tror att du verkligen verkligen vill ha saken.

6. Fråga inte om pris på saker du ändå inte tänkt köpa

En klassisk fälla vi svenskar ofta faller i. Vi är ju bara lite intresserade av priset, men har inte alls tänkt att handla idag! Fel fel fel – nu kommer du att få en ihärdig försäljare efter dig en lång stund, vilket oftast gör oss svenskar både lite irriterade och förnärmade. Försäljaren tar inte ett nej, då hen tror att ditt nej är en del av prutningsspelet. Och för guds skull – köp inte prylen bara för att bli av med säljaren!

Läs mer

7. Bestäm ditt maxpris INNAN du frågar om priset

Hur mycket är du egentligen beredd att betala för den där t-shirten? 20 kronor? Då så, NU kan du fråga försäljaren om priset. Om du är nöjd med det priset behöver du inte bli sur om det visar sig att din kompis betalade 19 kronor.

8. Ge inte första budet – Låt alltid säljaren komma med det

Den som ger första budet är den som blottar strupen i prutningsspelet. Säger du 20 kronor, så kommer du aldrig att få ett pris lägre än 20 kronor. Samma sak med försäljaren, hen kommer att lägga sitt första pris på en nivå som är prutbar, men hen kommer aldrig att få mer än sitt första bud.

9. Ha stenkoll på valutakursen

Börja inte pruta utan att du har stenkoll på hur mycket pengar du faktiskt bjuder. Du vill inte efter en hård kamp inse att du räknat fel på en nolla…

10. Ha med dig kontanter i små valutor

Det är svårt att hävda att ett föremål är för dyrt om du vid betalning visar upp en plånbok fylld med stora sedlar. Ha alltid små sedlar med dig, då kan du hävda att du inte har mer pengar med dig än det du bjuder. Ett argument som ofta går hem.

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.