Reseapotek – Så packar du inför resan

Otäcka virus, kräksjuka, solbränna eller skavsår. Oberoende av om du planerar en citysemester i Paris, solsemester i Thailand, en långresa med barn i Asien eller en safari i Afrika, är det alltid bra att ha med sig ett reseapotek för att hålla sig frisk på resan. Ibland kanske det räcker med huvudvärkstabletter och skavsårsplåster, men inte alltför sällan kan det vara värt att ta med sig ett lite större förråd av mediciner och förbrukningsvaror. Om du måste ha med dig receptbelagda mediciner, ta med dig ett utskrivet recept (på engelska) och förvara din medicin i originalförpackning i handbagaget för att underlätta i tullen. Tänk dock på att du inte får ta med större mängder vätska som handbagage på flygplanet, det flytande reseapoteket behöver du checka in.

Ett råd på vägen: Om ni ska resa till Dubai, så är reglerna kring mediciner mycket hårdare än i Sverige. Se till att alltid vara påläst om det land du ska åka till och ta exempelvis inte med dig Otrivin till Dubai!

Reseapotek BAS – Alltid bra att ha med

  • Handsprit – Att ha rena händer är A och O för att hålla sig frisk under resan, men det är inte alltid lätt att kunna tvätta händerna när du är på resande fot. Ha med dig en liten flaska handsprit eller bakteriedödande våtservetter och rengör händer och kontaktytor ofta.
  • Värktabletter – Tabletter med ibuprofen och acetylsalicylsyra är både inflammationsdämpande och lindrar värk, exempel på tabletter är magnecyl, Ibumetin och Ipren. Under själva resan kan värktabletter som smälter i munnen kan vara bekvämt, det finns numera sugtabletter för både barn och vuxna.
  • Skavsårsplåster – tar ingen plats och är guld värt när blåsorna tittar fram efter för mycket sightseeing. Även elastisk binda och kompresser är bra att stoppa ner.
  • Sårtvätt – Extra viktigt i tropikerna, där ett litet sår snabbt blir stort och läskigt!
  • Medel mot diarré – Du vet aldrig när du drabbas, den goda glassen du nyss åt kan ha varit en riktig bakteriebomb. En krånglande mage under resor är en riktig pina, men exempelvis Imodium stoppar snabbt och effektivt den mest trilskande diarré.
  • Allergitabletter – Om du har någon form av allergi bör du se till att ha med dig allergitabletter. Även om du kanske bara är allergisk mot björkpollen hemma i Sverige och ditt resmål inte har björkar, kan det finnas andra närbesläktade träd eller blommor på resmålet som du reagerar starkt på.
  • Pincett och nagelsax (eller multifunktionell armékniv) – Det är lätt att råka klappa en kaktustagg för närgånget eller få rottingstickor av restaurangstolen. Glöm dock inte bort att du inte får ha saxen i handbagaget.
  • En mjukgörande salva/kräm – Sol och mycket vatten kan göra hud och läppar torra och nariga.
  • Bandage – Det kan hända både i storstäder och i nationalparken att du trampar snett. Bandage är bra för den som stukat foten.

Reseapotek: Strand och vandring

  • Solkräm – Det finns två typer av solkräm, krämer med kemiskt skydd och krämer med fysikaliska skydd. Krämerna med kemiskt skydd är lätta att smörja på, till skillnad från krämerna med fysikaliska skydd som ofta innehåller zinkpasta och är tyngre att smörja in ju högre solskyddsfaktor. Vår erfarenhet är dock att man aldrig kan lita på solskyddsfaktorn som utlovas av de kemiska preparaten du köper i snabbköpet – står det 50 kan det lika gärna betyda 10. Vi har dock aldrig blivit besvikna och bränt oss med de lite jobbigare fysikaliska krämerna som man kan köpa på apoteket. Bra krämer på Apoteket är CCS (fysikaliska UV-filter) eller ACO (kemiska filter). När du köper solkräm, kolla att de skyddar mot både UVA-och UVB-strålning och hur ofta du måste återapplicera den vattenfasta krämen.
  • Vätskeersättning – Om du haft en hård natt på krogen och tungan känns som sandpapper, druckit för lite på stranden eller om du har magproblem, är det lätt att bli uttorkad i värmen. Vätskeersättning från Apoteket, exempelvis Resorb, hjälper dig att återfå vätskebalansen i kroppen.
  • Kylbalsam och hydrokortisonsalva – Om du trots solkräm blivit bränd av solen, är det skönt att ha med svalkande och lindrande kylbalsam eller svalkande fettfri gel. Soleksem går oftast över efter ett par dagar om du undviker att sola, men om du fått soleksem lindrar hydrokortisonsalva (finns receptfritt på Apoteket).
  • Myggmedel – Myggmedel kan vara bra att ha med sig, men ofta hittar man mer effektiva (och antagligen mer hälsovådliga) preparat på resmålet. Det är alltid bättre att försöka undvika myggbetten genom kläder och myggnät än genom preparat. Tänk på att de flesta myggmedel inte bör användas på små barn!
  • Malariaprofylax – Ska du resa till områden där det finns malaria? Kolla upp den senaste informationen på exempelvis Vaccinationsguiden om vad för profylax som gäller, det kan skifta beroende på regnsäsong/epidemier. Se till att du är påläst innan du går till läkare för att få malariatabletter. Inte alltför sällan har vi stött på att läkare skrivit ut recept på den vanliga malariatabletten Klorokin, TROTS att malariastammen på resmålet har känd klorokinresistens.

Reseapotek för barn

  • Febertermometer – Det kan vara svårt att veta om ett barn har feber om man inte har med sig en termometer. Riktigt små barn blir fort allvarligt sjuka om febern går över 38,5 grader.
  • Medicin för barn – Glöm inte att packa ner värktabletter och nässpray som är anpassade för barn. Det finns värktabletter för barn som smälter i munnen, som är perfekta att ha med på resa!
  • Solskyddsdräkt – Ge inte dina barn en solbränna! Malignt melanom är den cancerform som ökar snabbast i Sverige. Det finns härliga solskyddsdräkter för barn som är gjorda för extrem sol, salt och klor.
  • Myggnät till barnvagnen och spjälsängen
  • Liten vattenkokare – Även om flaskvatten generellt håller hög kvalitet, skadar det inte att koka upp vällingsvattnet innan användning.
  • Blåbär- och katrinplommonpuré – En burk av varje är bra att ta med för små lösa/hårda magar.
  • Aktivt kol – Bra att ta till när barnet har ätit något olämpligt. Kolet binder till sig ämnen och för med sig det ut ur kroppen. Får inte kombineras med annan medicin, kolla med Apoteket.
  • Plåster med prinsessor/superhjältar/blommor/Bamse – Underskatta inte hur mycket tröst ett fint plåster kan ge på ett nyskrubbat knä!

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Checklista inför resan – allt du behöver göra

Samlingssidan med alla mina bästa tips som hjälper dig inför resan, under resan och när du bokar din resa.

Planera en vandringsresa

Att åka på en vandringsresa kräver lite planering! Här kommer mina bästa tips i en praktisk liten lista, med fokus på vad du behöver för att göra dagsvandringar.

Resa med enbart handbagage – upp till bevis!

Jag har tidigare skrivit om hur man reser på en weekendresa med bara handbagage. Men hur bra är jag på att packa egentligen. Håller jag mina egna råd? Det är upp till bevis!

Packlista för resa med barn

Ska du resa med barn eller bebis? Här är vår packlista som vi återanvänder varje resa!

9 teknikprylar vi inte vill vara utan på resan

Du har packat de viktigaste prylarna. Men du har väl inte glömt dessa teknikprylar?

Packa smartare – 15 tips för en perfekt packning!

Hur blir man ett riktigt proffs på packning? Här kommer mina 15 bästa tips för en perfekt packning - allt från HUR du packar till VAD du bör packa!

Ännu mer reseinspiration

Vad använder Rucksack för ryggsäckar?

Det finns två ryggsäckar som jag oftast tar med mig på mina resor. En chic stadsryggsäck och en ryggsäck för kamerautrustning. Så här kommer helt enkelt mitt bäst-i-test för dagsryggsäckar för resor!

Planera en vandringsresa

Att åka på en vandringsresa kräver lite planering! Här kommer mina bästa tips i en praktisk liten lista, med fokus på vad du behöver för att göra dagsvandringar.

Resa med enbart handbagage – upp till bevis!

Jag har tidigare skrivit om hur man reser på en weekendresa med bara handbagage. Men hur bra är jag på att packa egentligen. Håller jag mina egna råd? Det är upp till bevis!