Hur kan man undvika jetlag?

Fenomenet jetlag är svårt att förstå sig på innan man som en klubbad säl sitter och sover med näsan i pannkakan på andra sidan jordklotet. Rent fysiologiskt är jetlag en förskjutning i din dygnsrytm. För varje timme som dygnsrytmen rubbas, säger man att man fått en grad jetlag.

Kan man slippa jetlag? Den största skillnaden du kan uppleva i dygnsrytm är 12 timmar, alltså 12 grader. Beroende på om man flyger österut eller västerut kommer kroppen att ligga före eller efter i tiden. Flyger du till USA till exempel, så kommer du att landa på andra sidan Atlanten på nästan samma klockslag som du lyfte från Sverige. Ditt dygn blir längre – du måste vara vaken fler timmar innan kvällen kommer. Beroende på vem du är och om du är morgon eller kvällsmänniska, tycker vissa människor att det är lättare att flyga österut och andra tycker att det är lättare att flyga västerut.

Innan vi skaffade barn hade vi inga problem med att flyga varken öster eller västerut. Vi vände på dygnet redan kvällen innan vi åkte genom att packa halva natten och sedan sova oss genom flygresan. Med barn har jetlag plötsligt blivit ett fenomen för oss också. Du kan inte sova när du vill och ditt barn sover inte när det borde. Planera därför inte några större underverk direkt efter att du landat på andra sidan jordklotet. Vi gjorde misstaget att planera in att köra bil direkt efter landning i Vancouver, vilket resulterade i en extremtrött, sluddrande kartläsare i baksätet som snarare stjälpte än hjälpte. Nuförtiden tar vi in en natt på närmsta hotell och sover ut – för hela familjens säkerhet.

Tips 1: Vänd på dygnet lite i förväg

Om du exempelvis ska flyga till USA, se till att vara uppe någon timme längre på kvällarna dagarna innan avresa, så blir tidsskillnaden inte så stor. Ska du till Asien, gå och lägg dig lite tidigare på kvällen. 6 timmars tidsskillnad brukar oftast inte vara något större problem om man förbereder sig lite.

Tips 2: Ät mat på planet och sov resten av resan

På flyget brukar det oftast serveras två måltider – en när du stiger ombord och en innan ni kommer fram. Ät mat, drick lagom med alkohol och mycket vatten och lägg dig sedan och sov. Det kan vara lockande att titta på filmer och spela spel hela resan, men du kommer att ångra dig när du kommer fram. Och även om det känns konstigt att bli serverad frukost när din kropp säger att det är kväll – ät! Du blir inte piggare av att inte få i dig någon energi.

Tips 3: Ställ om klockan direkt när du kliver på planet.

Försök att sova på planet när det är natt på destinationen och var vaken när det är dag på destinationen. Med hjälp av hörlurar/öronproppar och ögonmask går det att sova när som helst.

Tips 4: Viktigaste tipset: Härda ut när du kommer fram!

Är klockan 15 på eftermiddagen på destinationen och din kropp säger 23 på natten – gå INTE och lägg dig! Sov heller inte middag. Pina ut, ät måltider på de tider som gäller i landet för frukost, lunch och middag och gå sedan och lägg dig tidigast klockan 21. Ställ sedan väckaren varje morgon på en rimlig tid och försök ligga kvar i sängen tills den ringer – ligg inte och dra dig! På några få dagar kommer du inte att känna någon jetlag i benen längre. Vi brukar klara av att vara tillbaka till noll-läge med en dags ledighet innan jobb/skola – det gäller alla tidszoner vi varit i – även när vi varit på Hawaii eller i Australien.

Vad är ditt bästa tips för att undvika jetlag?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Långflygning med barn – 23 tips för en härligare flygresa

Alla tips du behöver för att få långresan att bli ett rent nöje när man reser med barn!

När en hotellbokning inte blir exakt som förväntat

Kanske har vi tur med våra hotellbokningar, men vi har ALDRIG råkat ut för att bokningen inte stämt med det som levererats. Men någon gång ska vara den första...

20 enkla tips för att ta bättre semesterbilder

Du behöver inte en dyr kamera eller kilovis av utrustning för att ta bra semesterbilder! Här kommer mina 20 bästa tips!

Köra bil i Australien – Hur gör man?

Australien är drömdestinationen som har allt för en härlig bilsemester. Men vad behöver du tänka på när du kör bil i Australien? Här kommer mina bästa tips för en bekymmersfri road trip Down Under!

10 misstag på resan även en smart resenär kan göra – tips på resan

Det finns åtskilliga misstag man kan göra som resenär vilka alla är lätta att undvika. Här kommer en praktisk lista med tio tips att checka av innan avfärd.

Går det att få semestern att kännas längre?

Finns det något universellt knep som får känslan att stanna kvar längre? Svaret är JA.

Ännu mer reseinspiration

Köra bil i Australien – Hur gör man?

Australien är drömdestinationen som har allt för en härlig bilsemester. Men vad behöver du tänka på när du kör bil i Australien? Här kommer mina bästa tips för en bekymmersfri road trip Down Under!

Köra bil i Italien – Hur gör man? 9 tips för en smidig bilsemester

Ska du köra bil i Italien? Vad kan vara bra att veta innan du ger dig ut på vägarna? Här kommer mina 9 bästa tips på saker att tänka på när du bilar i Italien - allt om vägtullar, vägskyltar, parkering och att hyra bil!

När en hotellbokning inte blir exakt som förväntat

Kanske har vi tur med våra hotellbokningar, men vi har ALDRIG råkat ut för att bokningen inte stämt med det som levererats. Men någon gång ska vara den första...