Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Hur kan man undvika jetlag?

Hur kan man undvika jetlag?

  • Kan man slippa jetlag vid långresor? Här kommer våra fyra bästa tips för att slippa plågan!

Fenomenet jetlag är svårt att förstå sig på innan man som en klubbad säl sitter och sover med näsan i pannkakan på andra sidan jordklotet. Rent fysiologiskt är jetlag en förskjutning i din dygnsrytm. För varje timme som dygnsrytmen rubbas, säger man att man fått en grad jetlag.

Kan man slippa jetlag? Den största skillnaden du kan uppleva i dygnsrytm är 12 timmar, alltså 12 grader. Beroende på om man flyger österut eller västerut kommer kroppen att ligga före eller efter i tiden. Flyger du till USA till exempel, så kommer du att landa på andra sidan Atlanten på nästan samma klockslag som du lyfte från Sverige. Ditt dygn blir längre – du måste vara vaken fler timmar innan kvällen kommer. Beroende på vem du är och om du är morgon eller kvällsmänniska, tycker vissa människor att det är lättare att flyga österut och andra tycker att det är lättare att flyga västerut.

Innan vi skaffade barn hade vi inga problem med att flyga varken öster eller västerut. Vi vände på dygnet redan kvällen innan vi åkte genom att packa halva natten och sedan sova oss genom flygresan. Med barn har jetlag plötsligt blivit ett fenomen för oss också. Du kan inte sova när du vill och ditt barn sover inte när det borde. Planera därför inte några större underverk direkt efter att du landat på andra sidan jordklotet. Vi gjorde misstaget att planera in att köra bil direkt efter landning i Vancouver, vilket resulterade i en extremtrött, sluddrande kartläsare i baksätet som snarare stjälpte än hjälpte. Nuförtiden tar vi in en natt på närmsta hotell och sover ut – för hela familjens säkerhet.

Tips 1: Vänd på dygnet lite i förväg

Om du exempelvis ska flyga till USA, se till att vara uppe någon timme längre på kvällarna dagarna innan avresa, så blir tidsskillnaden inte så stor. Ska du till Asien, gå och lägg dig lite tidigare på kvällen. 6 timmars tidsskillnad brukar oftast inte vara något större problem om man förbereder sig lite.

Tips 2: Ät mat på planet och sov resten av resan

På flyget brukar det oftast serveras två måltider – en när du stiger ombord och en innan ni kommer fram. Ät mat, drick lagom med alkohol och mycket vatten och lägg dig sedan och sov. Det kan vara lockande att titta på filmer och spela spel hela resan, men du kommer att ångra dig när du kommer fram. Och även om det känns konstigt att bli serverad frukost när din kropp säger att det är kväll – ät! Du blir inte piggare av att inte få i dig någon energi.

Tips 3: Ställ om klockan direkt när du kliver på planet.

Försök att sova på planet när det är natt på destinationen och var vaken när det är dag på destinationen. Med hjälp av hörlurar/öronproppar och ögonmask går det att sova när som helst.

Läs mer
Destinationer

Tips 4: Viktigaste tipset: Härda ut när du kommer fram!

Är klockan 15 på eftermiddagen på destinationen och din kropp säger 23 på natten – gå INTE och lägg dig! Sov heller inte middag. Pina ut, ät måltider på de tider som gäller i landet för frukost, lunch och middag och gå sedan och lägg dig tidigast klockan 21. Ställ sedan väckaren varje morgon på en rimlig tid och försök ligga kvar i sängen tills den ringer – ligg inte och dra dig! På några få dagar kommer du inte att känna någon jetlag i benen längre. Vi brukar klara av att vara tillbaka till noll-läge med en dags ledighet innan jobb/skola – det gäller alla tidszoner vi varit i – även när vi varit på Hawaii eller i Australien.

Vad är ditt bästa tips för att undvika jetlag?

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.