Reseguide till Hoi An – Historia, sevärdheter och stränder – Vietnam

Vi hade länge funderat på att åka till Vietnam, men vi ville utgå från en ort med mycket historia och vacker natur och inte hamna i en ort som enbart skulle bjuda på stränder och bad. Efter mycket läsande och googlande föll lotten på lilla Hoi An, en historisk liten stad i närheten av Da Nang med närhet till både fina stränder, intressanta sevärdheter och historiska världsarv. En kombo av det bästa av två världar – och vi fullkomligt älskade det!

Historia

Hoi An är en av Sydostasiens äldsta städer och stadens hamn nämdes redan under 100-talet som en viktigt hamn i dåvarande kungadömet Champa. Under 1400-talet kom handeln igång rejält och staden blev en internationellt viktig handelsplats för främst silke och porslin. Utländska handlare bosatte sig i staden och influenserna, från främst Japan och Kina, finns överallt än idag. Nya handelslagar och faktumet att Thu Bon-floden började att slamma igen, gjorde dock att handeln avtog i slutet av 1700-talet. När handeln avtog fanns ingen drivkraft längre att modernisera staden, vilket gör att vi idag kan vandra runt i en relativt orörd gammal stadskärna bland 250 år gamla trähus och gränder.

Sedan 1999 har Hoi Ans gamla stad varit skyddad som ett historiskt världsarv av UNESCO för att bevara den unika stadskärnan.

Hoi An-Vietnam-Rucksack

Sevärdheter i Hoi An

Gamla staden

Gamla koloniala hus, färgglada sidenlampor som vajar i vinden, pagoder och tempel. Den bilfria gamla delen av Hoi An är nog den vackraste lilla staden vi varit i i Asien. Alla de små gränderna och gatorna är fyllda av butiker som säljer allt från bambuväskor till porslin och skräddarsydda kläder och det finns ett överflöd av restauranger. Många turister hyr cyklar eller tar en cykeltaxi för att ta sig runt, men det är klart enklast och mysigast att promenera.

Genom staden rinner floden och de vackra gångbroarna tar dig lätt mellan de olika stadsdelarna. Tyvärr bor det inte längre så många människor inne i den gamla staden, utan de flesta husen är sålda till affärer och restauranger. Men trots mängden restauranger och barer stänger gamla staden klockan 22 varje dag, så det upplevs aldrig som stökigt.

OBS: Glöm inte att köpa biljett till gamla staden! I princip kan man säga att hela den gamla stadskärnan är ett museum och genom att köpa en biljett så bidrar du till underhållet av staden och får på köpet besöka fem olika historiska byggnader. Spara biljetten om du tänker besöka staden flera dagar. Även om det står inköpsdagens datum stämplat på den, så kan du använda samma biljetter under alla dagar du är i staden.

Hoi An - Gamla Staden - Vietnam

Japanska bron

En av de mest kända byggnaderna i Vietnam, är den täckta japanska bron från 1700-talet. En gång var detta en viktigt bro för att passera över en liten å från stadens japanska kvarter till de kinesiska kvarteren, men numera finns fler vägar över (den nästan obefintliga) ån och det är i princip bara turister som passerar.

Japanska bron i Hoi An

Centrala marknaden

Ta på dig skor som tål lite gegga och bege dig till flodbanken i gamla staden. Här hittar du från tidig morgon till sen kväll en genuin mat- och prylmarknad för både lokalbor och turister. Tidig morgon kommer fiskarna in med dagens fångst och det doftar av fisk, durian, färska kryddor och höns. Väl värd ett besök!

Sevärdheter lite längre bort

Hue (kejsarstaden med den förbjudna staden), My Son (historiskt tempel), Cham Islands (snorkling), Hai Van Pass (högt bergspass mellan södra och norra Vietnam) och Marble mountain (tempel i grottor på ett berg) är alla värda ett besök!

Kejsarpalatset i Hue
Hue

Stränder vid Hoi An

Flera mil lång, finkornig och nästan vit. Stranden Cua Dai har trots sin skönhet varken trängsel eller påflugna försäljare. Stranden är finare ju länge norrut du befinner dig, erosion har spolat bort delar av den södra stranden. Förvånansvärt lite skräp flyter omkring bland vågorna och det finns gott om små restauranger att käka sin lunch-Pho på.

Stranden utanför Hoi An, Vietnam
Stranden i Hoi An, Vietnam

Åka hit

Hoi An ligger nästan mitt i Vietnam, mitt emellan Ho Chi Mihn City och Hanoi. Det är dock endast 30 kilometer från miljonstaden Da Nang (och dess internationella flygplats) och 5 kilometer från kusten med de långa, finkorniga stränderna. Välj om du vill bo vid stranden eller i staden och ta en billig (men modern) taxi för att åka emellan.

Det kan vara rätt så tidskrävande att åka hit om du vill flyga till din destination på code share och inte köpa fristående flygbiljetter och hämta ut bagaget vid mellanlandningen. Lita inte direkt på din första bästa flygsökning, utan gör lite research kring bolag och mellanlandningar innan du trycker på boka-knappen!

Till Da Nang flyger du främst med lågprisbolag genom Ho Chi Minh City, Singapore, Bangkok, Sydkorea eller Japan. De främsta flygbolagen är JetStar Asia (som vi flög från Da Nang, code share Emirates), Bangkok Airways (som vi flög till Da Nang, code share Emirates), JetStar PacificVietJet AirHong Kong Express, SilkAir, Korean Air och Jeju Air. Titta in på Da Nangs flygplats hemsida för att hitta vilket flyg som passar dig bäst.

Hoi An Sunrise Resort

Prisnivå

Hotell

Hoi An är en välkänd turistort i Asien, med många vietnamesiska, sydkoreanska, australiensiska och kinesiska turister, så här finns boenden för alla smaker. Top End internationellt boende (Four Seasons/Intercontinental) har internationella priser och kan kosta uppemot 5000 kronor per natt. Vi bodde på två olika hotell: Fyrstjärniga Hoi An Boutique Hotel för 1000 kronor natten och femstjärniga Sunrise Premium Resort & Spa Hoi An för 1800 kronor natten. Båda priserna under högsäsong och inklusive frukost. (Vi mötte dock backpackers som var väldigt nöjda med sitt boende för 10 dollar natten, så Hoi An (och närliggande Da Nang) har garanterat något för alla plånböcker.)

Läs mer om vad vi tyckte om våra hotell på mina sidor om Boutique Hoi An Resort och Sunrise Premium Resort & Spa Hoi An.

Taxi och hyra chaufför

Taxibilarna i Hoi An är både moderna och billiga och går på taxameter. En taxiresa på 7 kilometer (från vårt ena hotell in till staden) gick på runt 30 kronor.

Vi hyrde hotellets ena bil med chaufför i 12 timmar för en tidseffektiv dagstur till Hue. Det innebar en bekväm dag i en splitterny svart Mercedes (lyxvariant) med chaufför i vit skjorta och inklusive inträden till de sevärdheter vi ville stanna på. Vi bestämde helt enkelt var vi ville stanna och hur länge. Detta betalade vi 1300 kronor för. Väl värt pengarna!

Äta ute

Du kan äta middag i gatuköken för 5 kronor, men vi höll oss enbart till vanliga restauranger. En normal huvudrätt på en bra restaurang kostar oftast 40-50 kronor (sommaren 2018). På en top end restaurang får du räkna med 100 kronor för en huvudrätt. En flasköl på en bar kan kosta 10 kronor, en bra restaurang tar 30-40 kronor för samma öl. Ett gott glas vin har nästan samma pris som hemma i Sverige.

Serviceavgifter läggs ofta på notan, vilket gör att ingen extra dricks förväntas.

Vill du läsa mer om den fantastiska maten i Vietnam? Kolla in min Matguide till Vietnam!

Väder och säsong

När de regnar i resten av landet, är det som torrast i Hoi An! Badsäsongen går från juni till augusti, med klara, soliga dagar med temperaturer på uppemot 40 grader. Åk hit tidigt i säsongen, om du inte vill svettas rejält! Heat index när vi var där i juni/juli låg på 44 grader. Vi hade lite regn en enda eftermiddag, men det var inte så mycket att vi ens behövde paraply. En fördel med värmen var dock att vi inte såg en enda mygga under hela resan.

Våren (mars till maj) är bäst period för sightseeing, med behagliga temperaturer och lite regn, en skön period om du vill utforska världsarven i området.

September till december är monsunsäsong, med stora mängder regn och risk för tyfoner. Hösten 2017 regnade det faktiskt så mycket att Hoi Ans gamla stad svämmade över med 2 meter vatten och man behövde åka båt på gatorna.

December till februari går temperaturen ner mot 18 grader och Hoi An-borna tar på sig vinterjackor. Inte en period för bad om du är en badkruka som jag.

Läs mer om Vietnams väder och säsonger på min sida När är säsong att åka till Vietnam?

Lanternor Hoi An

Så, vad tyckte vi var det bästa med Hoi An?

Maten, närheten till alla historiska/kulturella platser (speciellt Hue!) och avsaknaden av stökigt nattliv!

Vad skulle vi ha velat veta om Hoi An innan vi åkte hit?

  • Att somrarna i Hoi An är lika fuktiga som i Thailand, men nästan 10 grader varmare(!).
  • Att man behöver boka bord på många av de bra restaurangerna i Hoi Ans gamla stad för att vara säker på ett bord. Hotellet kan hjälpa dig med detta!
  • Att man äter tidigt! Kommer du efter klockan 18 får du vara beredd på att inte alltid få bord där du önskar.
  • Att skräddarna i Hoi An är prisvärda och att folk från hela Vietnam åker hit för att sy upp kläder! Knepet när man ska beställa skräddarsydda kläder och skor är att ha med sig ett par älsklingsskor/älsklingskläder hemifrån som man vill sy upp fler likadana av eller ha med sig en bild på vad du vill att de ska sy upp. Jag hade inte med mig varken några plagg eller bilder och lyckades inte bestämma mig för vad jag skulle sy upp. Så det blev inget. Vänta bara tills nästa gång… :)
Hoi An - Gamla Staden - Vietnam

Vad köpte vi med oss för souvenirer?

Självklart hittade jag en fulmugg till min frukostkaffesamling, sedan köpte vi även några små sojafat (som vi använder som sojaskålar till sushi här hemma) och en liten söt sojakanna. Dottern köpte flera sommarklänningar.

Butik i Hoi An, Vietnam

Skulle vi kunna åka hit igen?

Ja, det skulle vi! Då skulle vi nog åka hit lite tidigare på sommaren och planerat mer tid i området kring Hue för att bland annat kunna åka upp till DMZ – den demilitariserade zonen och dess tunnlar.

5 KOMMENTARER

    • Tack snälla du! :) :) Jag håller på att fylla på med med detaljerade guider till de olika sevärdheterna, men tänkte att det kunde vara bra med en lite summering också.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Marble Mountains – Tempelbergen utanför Hoi An – Vietnam

Marble Mountains strax söder om Da Nang bjuder på fem vackra kalkstensklippor med en riktigt sjysst utsikt och en stor mängd grottor, pagoder och tempel.

Förbjudna staden i kejsarstaden Huế – Vietnam

Har du hört talas om den Förbjudna staden i Huế? Jag hade inte det innan vi åkte till Vietnam, men kejsarstaden Huế är ett världsarv som du inte ska missa!

Hai Van Pass – en av världens vackraste vägar – Vietnam

Vi hyrde en bil med chaufför och åkte över Hai Van Pass i Vietnam - ett bergspass som blivit utsett till en av världens vackraste vägar!

Vietnams mat och smaker – 18 maträtter du inte ska missa

Vietnamesisk mat vinner inga poäng för komplexitet eller styrka, vi bjöds istället på subtila smaker och mängder av färska kryddor. Här hittar ni min stora matguide till Hoi An, med alla mina favoriter!

Fotoalbum från Hoi An – Vietnam

För en gångs skull lämnar jag historien om Hoi Ans gamla stad och låter mina bilder få tala för sig själva. Välkommen in i ett bildgalleri med Vietnams vackraste stad.

Vietnam – När på året är det säsong att resa hit?

En av de frågor vi oftast fått kring vår resa till Hoi An, är varför vi inte åker till Vietnam på vintern istället. Här kommer därför den ultimata säsongsguiden till Vietnam - när är det egentligen bäst att åka hit?

Ännu mer reseinspiration

Fotoalbum från Hoi An – Vietnam

För en gångs skull lämnar jag historien om Hoi Ans gamla stad och låter mina bilder få tala för sig själva. Välkommen in i ett bildgalleri med Vietnams vackraste stad.

Förbjudna staden i kejsarstaden Huế – Vietnam

Har du hört talas om den Förbjudna staden i Huế? Jag hade inte det innan vi åkte till Vietnam, men kejsarstaden Huế är ett världsarv som du inte ska missa!

Marble Mountains – Tempelbergen utanför Hoi An – Vietnam

Marble Mountains strax söder om Da Nang bjuder på fem vackra kalkstensklippor med en riktigt sjysst utsikt och en stor mängd grottor, pagoder och tempel.