Bloggportalen

Vietnam – När på året är det säsong att resa hit?

  • Här kommer därför den ultimata säsongsguiden till Vietnam - när är det egentligen bäst att åka hit?
Hoi An-Vietnam-Rucksack

En av de frågor vi oftast fått kring vår resa till Hoi An nu i juni, är varför vi inte åker till Vietnam på vintern istället. Är det inte regnsäsong i Vietnam i juni? Bättre att åka till värmen under vintern? Att hitta rätt säsong i Vietnam är inte alls lika lätt som till exempelvis Thailand, som har varma stränder året om. Efter att vi varit på väg att åka till Vietnam i juni för 15 år sedan, men avbokade på grund av monsunregn, kanske det överraskar lite att vi åkte i år under samma period. Här kommer därför den ultimata säsongsguiden till Vietnam – när under året ska du åka till vilken del av landet!

Kom ihåg: Vietnam är nästan 100 mil långt från norr till söder, med stora klimatvariationer mellan kust och berg i de olika regionerna. Om ni har tänkt att åka runt i landet, kommer ni inte att hitta en månad som är fantastisk i hela landet, ni kommer att behöva kompromissa!

Hoi An

Centrala Vietnam (kring Hoi An)

Bäst period för bad: När de regnar i resten av landet, är det som torrast här! Badsäsongen går från juni till augusti, med klara, soliga dagar med temperaturer på uppemot 40 grader. Åk hit tidigt i säsongen, om du inte vill svettas rejält! Heat index när vi var där i juni/juli, låg på mellan 42 och 44 grader varje dag – att jämföra med Dubai, som har samma heat index i juni… Dyraste månaden att åka hit är augusti.

Bäst period för sightseeing: Våren (mars till maj) har behagliga temperaturer och lite regn, en skön period om du vill utforska världsarven i området.

Regnigast: September till december är monsunsäsong, med stora mängder regn och risk för tyfoner. Hösten 2017 regnade det faktiskt så mycket att Hoi Ans gamla stad svämmade över med 2 meter vatten och man behövde åka båt på gatorna.

Kallast: December till februari går temperaturen ner mot 18 grader och Hoi An-borna tar på sig vinterjackor. Inte en period för bad om du är en badkruka som jag…

Hoi An - Gamla Staden - Vietnam

Södra Vietnam (kring Ho Chi Minh City)

Bäst period: Ho Chi Minh City är den stad i Vietnam som ligger närmast ekvatorn, vilket ger jämnare tropiska temperaturer året om. Här ligger temperaturen på runt 28 grader året om. Under december till maj regnar det dock minst.

Regnigast: Monsunregn och eftermiddagsskurar mellan maj till november. Översvämningar kan orsaka problem med transporter. Även Phu Quoc har regnperiod under maj till november och det kan vara stökigt på havet med stora vågor och strömmar.

Läs mer

Marble Mountain - Hoi An - Vietnam (1)

Norra Vietnam (kring Hanoi)

Bäst period: Skönast väder (runt 20 grader) och mycket sol hittar du här under hösten (oktober till november)

Regnigast: Juni till september är inte bara heta (upp till 40 grader), utan även väldigt regntunga! Översvämningar är vanliga, men hotellen är billiga.

Kallast: December kan vara dimmigt, molning men relativt regnfritt. Men bara runt 17 grader varmt. I bergen kan det komma frost på nätterna.

Så svaret på varför vi åkte till Hoi An på sommaren? För att få klara, varma, soliga dagar och härligt varma bad! 🙂

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.