Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Thien Mu Pagoda – Det pampiga tornet i Hue – Vietnam

Thien Mu Pagoda – Det pampiga tornet i Hue – Vietnam

  • Thien Mu Pagoda står högt på en kulle och ser ut över Parfymfloden. Ett landmärke i kejsarstaden Hue som är väl värd ett besök.
Thien Mu Pagoda - Hue - Vietnam

Vid kanten av Parfymfloden, 5 kilometer utanför kejsarstaden Hue, ligger Thien Mu Pagoda. Genom nästan 400 hundra år har det historiska templet stått här på en kulle och sett ut över ett föränderligt Vietnam. Idag är pagoden och dess torn en symbol för själva staden Hue och dess kejserliga glansdagar.

Thien Mu Pagoda - Hue - Vietnam
Thien Mu Pagoda - Hue - Vietnam

Historia

Det ursprungliga templet på denna plats byggdes redan år 1601 av en av de första härskarna i Ngyuen-klanen. Genom åren har templet byggts om, förstörts och byggts upp igen. Idag är templet en ganska blyg liten byggnad, som lätt förbises för det imponerande tornet. För det går inte att missa det ståtliga tornet Phuoc Duyen Tower – ett landmärke som syns på långt håll utefter Parfymflodens stränder.

Thien Mu Pagoda - Hue - Vietnam

Det åttakantade tornet Phuoc Dyen från 1844 sträcker sig 21 meter upp mot himlen, med en tydlig framsida mot Parfymfloden. När du hoppar ur taxin och går upp för de branta trapporna till templet, är tornet det första som möter dig. Oväntat byggt i brunt tegel, när de flesta andra byggnaderna är byggda med gul eller röd puts.

Under en stor orkan 1909 så förstördes stora delar av templet och tornet och trots att det till stora delar har byggts upp igen, så har byggnaderna ännu inte helt fått tillbaka sin forna glans. Men platsen och byggnaderna är definitivt värda att besöka ändå. Denna bråkdel av historisk skönhet är nämligen ofantligt vacker även idag.

Thien Mu Pagoda - Hue - Vietnam
Drakbåtar vid Thien Mu Pagoda - Hue - Vietnam

Marmorsköldpaddan

I Vietnam finns fyra heliga djur, varav sköldpaddan är ett av dem. En symbol för ett långt liv och för utbildning. Vid templet hittar du en stor grå sköldpadda i marmor, så stor att det är imponerande att de på 1700-talet lyckades skapa statyn ur ett enda marmorblock.

Det sägs att studenter åker hit för att klappa på sköldpaddan innan viktiga tentor, för att få lycka och tur. Vi såg inga studenter när vi besökte templet, men vi var i och för sig här i juli månad. Kanske har de ”sommarlov” även i Vietnam?

Thien Mu Pagoda - Hue - Vietnam
Thien Mu Pagoda - Hue - Vietnam

Besöka templet

Vi hade hyrt en bil med chaufför för att ta oss till templet från Hue, men det går enkelt att ta sig hit med både drakbåt och taxi. Det är inget inträde till templet.

Läs mer

Tänk på att du inte ska ha på dig shorts, korta kjolar, bara axlar eller urringade toppar när du besöker tempel i Vietnam.

Vill du läsa mer om Vietnam? Titta in på min Vietnam-sida!

Parfymfloden - Thien Mu Pagoda - Hue - Vietnam

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.