Öl i Tjeckien – En tusenårig kärlekshistoria

Hur kommer det sig att Tjeckien blivit en sådan ölnation och hur hittar jag till Prags bästa ölställen? Låt mig ta dig med på en historisk resa till ölets förlovade land - via skum, Plato och en guidad tur!

Besöket i Tjeckien gjordes i samband med en pressresa med Visit Czech Republic, men alla åsikter och tankar är som vanligt mina egna.

Det går inte att skriva om Tjeckien utan att skriva om öl. Skummande, gyllene, mörkrostat eller bottenjäst. Kärleken till Tjeckiens nationaldryck kommer från en över tusenårig bryggeritradition som fortfarande är ytterst levande. Om du skulle bege dig till en bar i Belgien serveras du ofta uppemot 50 olika sorters öl med olika smaker, från olika bryggerier och med olika styrkor. Vissa bra, andra mer experimentella. I Prag är det tvärtemot vanligare med ställen som bara serverar en handfull öl och ofta av samma bryggeri. Hur blev det så här? Och hur kommer det sig att Tjeckien kan skryta med att ha några av världens bästa ölbryggerier? Och hur hittar jag till de bästa ölställena i Prag? Låt mig ta med dig på en resa till ölets förlovade land!

Fem öl på ett bort ovanifrån

De fastande munkarna i klostren

Redan för över tusen år sedan finns det dokumenterat att det bryggdes öl vid benediktinerklostret i Břevnov. Munkarna bryggde öl för sitt eget bruk, vilket under fasteperioder innebar att det behövde bryggas mycket öl. Genom ett kryphål i reglerna kring fastan, så kunde munkarna på fastande mage dricka så mycket öl de önskade för att fylla sina knorrande magar. Och munkarna bryggde mycket öl. I hela 250 år var det i stora delar av Europa förbjudet att brygga öl utanför klostren, mycket på grund av att det var svårt att hitta hälsosamt vatten att brygga ölen på. Genom att kyrkan kontrollerade ölen, kontrollerades också kvalitén på ölen. Dessutom kunde intäkterna användas för att bygga nya kyrkor och stärka kyrkans makt. En bonus som gav många nya kyrkor.

Fem stycke ölkranar

Avskaffandet av monopolet och pilsner

År 1250 tog påven Innocent IV och kung Wenceslas beslutet att avskaffa klostrens monopol på öl och genast började bryggerier att poppa upp både i städerna och på landsbygden. Under de kommande 600 åren förstördes många historiska bryggerier och kloster i krig och konflikter, men 1842 tog ölbryggningen ett stort steg mot dagens tjeckiska öl. I Plzen (Pilsen på tyska) började man att utveckla och tillverka bottenjäst öl. En öl med gyllene färg och med ganska mycket humlebeska – det vi idag kallar för pilsner. Och ölen blev populär. Plötsligt ville alla ha en pilsner. De bryggerier som inte ställde om till bottenjäst öl gick under.

Na zdraví!

Skål på Tjeckiska

Kommunistiska eran och nytt monopol

Efter andra världskriget 1948 tog kommunismen över allt i regionen. Landet blev hårt styrt av lagar som kontrollerade vilka recept som skulle få användas, både för matlagning och för ölbryggning. I över 40 år så tilläts inte annat än två sorters öl att bryggas – en ljus lager och en mörk lager. Ölen skulle bryggas på traditionellt vis och allt skulle vara statligt ägt. Under dessa år förföll många bryggerier på grund av bristande underhåll och flera bryggerier lades ned. Men det traditionella sättet att brygga öl bevarades och öldrickandet stod fortsatt starkt.

Öl i Tjeckien idag

Med sammetsrevolutionen 1989 avslutades den kommunistiska eran och in som en virvelvind kom kapitalism, privatisering och stora bryggerikoncerner. Det blev några stökiga år för bryggerierna, men idag finns över 500 bryggerier i Tjeckien och ölkulturen blomstrar som aldrig förr. Många gamla förfallna bryggerier renoveras upp till sin forma glans, men även i de nyöppnade bryggerierna står den klassiska tjeckiska ölen sig stark. För i Tjeckien är öl inte bara en alkoholhaltig dryck, utan en nationell stolthet.

Microbryggeri i Prag

Ölkulturen i Tjeckien

Att dricka öl i Tjeckien är en social aktivitet man gör med vänner så ofta man hinner med. Man ses efter jobbet, tar en öl eller två, beställer in lite bröd med pålägg och sedan går man hem. Att umgås på en ölpub är ingen all-nighter, det är snarare ett prisvärt nöje som man gör ofta. En öl i Tjeckien kostar dessutom ofta mindre än om du skulle beställa en läsk eller mineralvatten. Kanske är det därför inte så oväntat att Tjeckien varje år toppar listan över världens mest öldrickande länder. Hela 140 liter (!) öl per person konsumeras årligen – och då räknas alla åldrar av befolkningen med i statistiken.

Beställ en öl i Prag

Grader och skum

Att beställa en öl i Tjeckien kan vid första anblick vara lite förvirrande. Till skillnad från i Sverige så klassificerar man inte öl efter alkoholprocent, utan man mäter sockerhalten i stamvörten enligt Platoskalan. Huvudregeln är att alkoholprocenten är ungefär hälften av sockerhalten, men det är inte någon linjär skala och ingen exakt vetenskap. Historiskt brukar öl bryggas i två varianter – ”10 grader Plato” och ”12 grader Plato”. Beställer du in den allra vanligaste ölen – en ”lager 12”, så motsvarar det en lager med ungefär 4,5% alkoholhalt. Men du behöver inte bara tänka på sockerhalten när du beställer in en öl, du behöver även tänka på skummet.

Pivo, prosim = En öl, tack

hur du beställer en lager i tjeckien

Att få till det perfekta skummet på ölen är något man tar väldigt seriöst på i Tjeckien. Skum är inte bara en biprodukt vid upphällning, utan ett bra upplagt skum förhöjer och förändrar smaken på ölen. I Tjeckien finns inget som heter en snabb öl, utan här väntar man gärna på att få sin öl med det perfekta skummet. Om du inte får in din öl med minst tre centimeter skum på toppen, då ska du klaga. Det finns till och med tjeckiska ord som beskriver hur mycket skum en öl ska ha. En riktigt hard core ölälskare beställer in en öl med bara tre centimeter öl i botten och resten av glaset fyllt med skum. Prova det om du vill känna dig lite mindre som en turist.

Ölstuga i Prag

Men vart ska man gå i Prag för den bästa ölen?

Överallt i Prag finns trevliga ställen att dricka öl på – i varje hörn och varje gränd ligger ölhaken på rad. Men ölen kommer oftast från någon av de stora bryggerierna. Pilsner Urquell, Staropramen och Starobrno är bara några av de 50 största bryggerierna som har 96% av ölmarknaden i Tjeckien. Vill du prova småskalig hantverksöl från någon av de 450 andra bryggerierna, då kan du behöva lite hjälp att hitta rätt. Jag var på en guidad tur i Prag med Prague Craft Beer Tours, som inte bara berättade massor om ölets historia och om hur öl tillverkas, utan även tog oss med till turistfria guldkorn och ställen som jag aldrig skulle ha hittat till själv. Här kommer fyra tips från den guidade turen!

Hostomicka nalevarna

Vårt första stopp på den guidade turen blev Hostomicka Nalevarna. Här serverades fyra olika öl från microbryggeriet Pivovar Hostomice, ett litet bryggeri som håller till i gamla bryggerilokaler i Hostomice sydväst om Prag. Fantastisk öl i klassiska lokaler med träväggar och enkla trämöbler. Om du vill uppleva Prags ölscen utan turister är detta ett bra stopp!

Hostomicka Nalevarna

Man serverar tre stora ölkrus
Ölpub i Prag

Pivovarsky klub Benedict

I härliga Karlin ligger Benedict Pivovarsky Klub Benedict – ”Benedikts bryggeriklubb”. Här i källarvalven serveras öl från klosterbryggeriet i Břevnov, alltså det äldsta dokumenterade stället där öl bryggdes i Tjeckien. Kommer du ihåg historien ovan? Bryggeriet i sin nuvarande form öppnade först 2012, men ölbryggandet sitter i väggarna. Den klassiska klosterölen säljs under namnet ”Břevnovský Benedict”, missa inte att testa den när du är här!

Pivovarsky Klub

Gamla källarvalv med ölstuga
Öl på ett bord

Dva Kouhuti

Ett superpopulärt microbryggeri är Dva Kouhuti, där du i princip får ölen helt färskbryggd i kranen – låter det som ett ställe för dig? Räkna med att få stå – inne eller ute – här kan man hänga lite var som helst. Här hittar du många olika sorters öl och får som bonus titta på när bryggerimästarna jobbar lite längre in i lokalen.

Dva Kouhuti

Bardisk på brygger i Prag
Ölbryggning i Prag

Pivotéka sedm°

Sista stoppen på turen var också i Karlin – på Pivoteka Sedm = ”Ölbaren 7 grader”. Här serveras 8 öl på fat, direkt från välkylda 7 grader kalla fat nere i källaren. Ölen på tapp varierar, men det är hantverksöl och garanterat något du inte smakat tidigare.

Missa inte att det längst in i lokalen finns en stor kyl där du kan köpa med dig spännande öl hem.

Pivotéka Sedm

Hur man häller upp en öl perfekt
Öltilltugg

Behöver du fler tips på ölställen i Prag?

Vill du ha ännu fler tips? Här kommer ett gäng! Dock så vågar jag nästan lova att även om du skulle råka slå dig ner och ta en helt vanlig Pilsner Urquell på en helt vanlig bar så smakar ölen ändå mycket bättre i Prag än hemma. För i Tjeckien tar man sin öl seriöst.

Ölbryggerifat

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Åka tåg i Tjeckien – Så funkar det

Avstånden i Tjeckien är inte stora och med ett väl utbyggt järnvägsnät och fräscha tåg är det nöje att resa runt med tåg. Jag har testat att åka tåg i Tjeckien från Brno till Prag och kan bara säga en sak - jag gör det gärna igen!

Smaka på Brno – 6 restauranger och caféer i Tjeckiens gastrostad

Gastronomiscenen i Brno bubblar och frodas. Överraskar och tillfredsställer. Häng med på en riktig matresa till några av stadens hetaste restauranger, caféer och barer.

Grandezza Palace – Trevligt hotell i Brno – Tjeckien

Söker du efter ett hotell i Brno, Tjeckien? Grandezza Palace är ett trevligt hotell som både ligger centralt och har en skön atmosfär!

Tjeckisk mat, smaker och en matlagningskurs

Vad tänker du på för maträtter när jag säger Tjeckien? Med hjälp av två tjeckiska kockar har jag tagits med på en resa i den tjeckiska kokkonstens historia.

Plzen (Pilsen) – 10 sevärdheter i ölets huvudstad – Tjeckien

Plzen är utan tvekan ölets huvudstad, men staden bjuder på så mycket mer än bara öl. Den 700 år gamla stadskärnan är fylld av vackra byggnader, underjordiska äventyr och mängder av restauranger och barer. En prisvärd och härlig weekendstad - dessutom med det mesta inom gångavstånd!

Fika i Plzen (Pilsen) – 4 härliga caféer – Tjeckien

Tjeckien har en lång tradition av kaffedrickande och även om Plzen är en ölstad finns här massor av bra caféer. Häng med till fyra av stadens skönaste caféer - ett rosa, ett mingelvänligt, ett hälsosamt och ett pyttelitet!

Ännu mer reseinspiration

Plzen (Pilsen) – 10 sevärdheter i ölets huvudstad – Tjeckien

Plzen är utan tvekan ölets huvudstad, men staden bjuder på så mycket mer än bara öl. Den 700 år gamla stadskärnan är fylld av vackra byggnader, underjordiska äventyr och mängder av restauranger och barer. En prisvärd och härlig weekendstad - dessutom med det mesta inom gångavstånd!

Ölspa i Tjeckien – Ett besök på bryggeriet Purkmistr i Plzen

Att gå på spa brukar betyda aromatiska bad och plinkande musik. Det brukar inte betyda att bada i öl. Välkommen till ölspa i Tjeckien - en unik och riktigt avkopplande upplevelse!

Julmarknad i Plzen – En familjefest med tradition – Tjeckien

Julmarknader i Tjeckien är upptakten till julfirandet och ett ypperligt tillfälle att passa på att börja handla inför julen. Jag har besökt julmarknaden i Plzen och hittade inte bara en massa gott, utan även en otroligt skön julstämning.