Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Julmarknad i Plzen – En familjefest med tradition – Tjeckien

Julmarknad i Plzen – En familjefest med tradition – Tjeckien

  • Julmarknader i Tjeckien är upptakten till julfirandet och ett ypperligt tillfälle att passa på att börja handla inför julen. Jag har besökt julmarknaden i Plzen och hittade inte bara en massa gott, utan även en otroligt skön julstämning.

Resan till Plzen i Tjeckien var en pressresa tillsammans med Visit Plzen, men alla tankar och åsikter är som vanligt mina egna.

Spårvagnarna till Namesti Republiky (Republikens torg) i Plzen är fulla med varmklädda människor med ett leende på läpparna. Gamla, unga, familjer och vänner är denna fredagskväll på väg till årets julmarknad. En happening som inte bara handlar om shopping, utan lika mycket om att umgås, dricka gott och lyssna på julmusik. Sprida känslan av jul, gemenskap och glädje.

Julmarknader i Tjeckien är startskottet för julens ankomst och varenda stad har sin egen marknad varje år. Från slutet av november till den 23 december fylls torget framför katedralen i Plzen med förväntansfulla besökare. Ett hundratal små trähus öppnar då sina luckor och visar upp sina varor. Här hittar du allt från dekorerade pepparkakor, keramikfigurer, utskurna trädekorationer, inlagda grönsaker, stöpta ljus till charkuterier och ulltofflor och hemmastickade raggsockar.

I ett av charkuteribodarna bland skrynkliga korvar och sidfläsk ligger en liten gyllene fisk av tyg, fylld maximalt med något som spänner ut fiskens kropp till en boll. Karp är Tjeckiens julfisk, där man på julaftonen äter den som huvudmål tillsammans med potatissallad. Jag försöker fråga försäljaren vad det är för fyllning inuti låtsasfisken, men får tillbaka ett svar på tjeckiska som jag inte kan tyda. Ingen skylt finns där heller. Karp är lite som vår lutfisk, en tradition som många tjecker nuförtiden väljer bort. Kan det vara en köttig korv som döljer sig i det gyllene skalet stället för en benig fisk, så att de som inte vill äta karp ändå kan få julkänslan?

Mina ögon fastnar på en bod helt övertäckt med mistlar. Mistlarna är färgade i guld, rosa, silver och vitt. Mistlar bringar lycka och välgång in i det nya året och precis som hemma så är det bra för kärleken att kyssas under en mistel. 60 tjeckiska koruna (ungefär 30 svenska kronor) för en glittrade guldmistel. Jag slår till. Den luktar fränt av färg och kommer antagligen inte att klara resan hem, men det är värt ett försök för att kanske få en kärleksfull puss under en guldfärgad mistel i år.

I den andra änden av torget står en stor krubba i trä. Det är nog den största krubba jag någonsin sett. De mänskliga figurerna är snidade i naturlig storlek och det är fler djur än på ett zoo. Snön vräker ner över lammen, änglarna och kamelerna. Det är så många personer att det måste vara kusiner, kompisar och farbröder som står bredvid Maria och Josef. Det är bara en person som saknas. Jesus. Han är inte född ännu, så han dyker upp i sin krubba senare i jul.

Det snöar ymnigt och julkänslan blir ännu starkare med en kör som sjunger tjeckiska julsånger på den stora scenen. De som inte står och tittar på kören med en papperskopp med varmt vin i handen, de hänger i ölbåset för att värma sig. För är man i Pilsner Urquelles hemstad så finns det så klart ett ölbås. Priserna på en stor öl är som vanligt väldigt överkomliga och folk vinkar glatt in sina vänner och grannar som gärna kommer över och tar en öl de med. I Plzen är inte en öl bara en öl. Pilsner är en del av stadens själ och historia.

Karusellerna och pariserhjulet är populära bland barnen. Det är även populärt att ringa i en klocka i ett stort torn mitt på torget. Att ringa i klockan ska ge tur kommande år, men det är mest barn som ringer i klockan. Kanske är det för att tjeckiska barn får sina julklappar på julafton av lilla Jesus, efter att klockorna har ringt. Att ringa en extra gång i klockan här på torget kan vara ett bra sätt att säkra att man får många julklappar, kanske hoppas de till och med få en extra godis här på julmarknaden?

Läs mer

Jag handlar några vackra träornament att hänga i granen där hemma. Träet är tunt som ett pappersark och jag får nog vara lite försiktig om jag ska få hem dem hela. Jag smakar på lite ost och klämmer lite på några röda julkulor. Plzen ligger i Böhmen, vilket är känt för sitt glas. Flertalet försäljare säljer vackra glaskulor, men det känns lite som att utmana ödet att försöka få hem dessa hela.

Jag lämnar snöovädret och folkvimlet för denna kväll och går tillbaka till torget morgonen efter istället. Snön är redan borta och allt är städat och julmarknaden står redo för ännu en dag av julstämning, varmt vin, karuseller och familjemys.

Hur hittar jag till Plzen?

Plzen (även kallad Pilsen) ligger 10 mil väster om Prag och det går regelbundet både bussar och tåg till staden. Julmarknaden ligger mitt i gamla stan vid katedralen och är öppen varje dag mellan 10:00 och 20:00 mellan 23 november och 23 december. Det är som mest folk på julmarknaden efter att det blivit mörkt, så om du vill shoppa i fred bör du gå hit på morgonen.

Läs mer om julmarknaden i Plzen på Visit Plzen.

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.