Bloggportalen

Plzen (Pilsen) – 10 sevärdheter i ölets huvudstad – Tjeckien

  • Plzen är utan tvekan ölets huvudstad, men staden bjuder på så mycket mer än bara öl. Den 700 år gamla stadskärnan är fylld av vackra byggnader, underjordiska äventyr och mängder av restauranger och barer. En prisvärd och härlig weekendstad - dessutom med det mesta inom gångavstånd!

Besöket i Plzen gjordes på en pressresa tillsammans med Visit Plzen, men alla tankar och åsikter är som vanligt mina egna.

Det är inte svårt att förstå Plzens hjärta när man läser dess engelska stadsnamn Pilsen. Här i Plzen föddes öltypen pilsner och den ädla ölbryggarkonsten har varit en viktig del av livet i staden ända sedan den perfekta ölstormen bröt ut i staden 1838. Men Tjeckiens fjärde största stad har mycket mer att erbjuda än öl. Jag besökte staden en snöig helg i december och fick mig en rejäl dos av kultur, historia, skönsång och underjordiska hemligheter. Alla sevärdheter i Plzen är på gångavstånd och perfekt för en skön weekendresa!

Byggnad i centrala Plzen - en av många sevärdheter i Plzen

1. Pilsner Urquelles bryggeri

Egentligen var nog inte tanken att Plzen skulle revolutionera öltillverkningen 1838-talet. Men efter århundraden av ölbryggning utan kvalitetskontroll och efter att ha serverats en dålig öl för mycket, hällde arga stadsbor och restaurangägare ut 36 tunnor med odrickbar öl på stadens gator. Industrialiseringens tid var här och bryggmästarna i staden gick samman och startade ett revolutionerande bryggeri.

1842 släpptes den första pilsnern från fabriken i Plzen och succén var ett faktum. Till skillnad från den mörka öl som tidigare bryggts i staden var denna kalljästa öl gyllengul och skummade vackert. Sedan dess har den tjeckiska pilsnern spridits över världen, men det är bara öl från Pilsner Urquelles bryggeri i Plzen som kan kalla sig den ursprungliga pilsnern.

Pilsner Urquelles stora koppartunnor på bryggeriet. En av många Plzen sevärdheter

Idag är Pilsner Urquelles bryggeri Plzens största sevärdhet med över 500.000 besökare om året från hela världen. Boka in dig på en guidad tur genom bryggeriets fantastiska interaktiva utställningar och låt de väl pålästa guiderna ta dig med på en spännande historia om staden, ölet och hur man skapar en riktigt bra öl. Som grädden på moset så avslutas den guidade turen med en promenad i de historiska tunnlarna under bryggeriet och en provsmakning av en ofiltrerad och opastöriserad Pilsner Urquelle direkt från en tunna.

Läs mer om de guidade turerna på Plzensky Prazdroj

Bryggeriet för Pilsner Urquelle
En öl i källaren av Pilsner Urquelle

2. Náměstí Republiky och St. Bartholomews katedral

Mitt i Plzen ligger det stora torget Namesti Republiky – ”Republikens torg”. Här på torget anordnas varje jul en praktfull julmarknad och varje lördagsmorgon från mars till december bjuder Bondens marknad på delikatesser från området. Ost, svamp, grönsaker, blommor och kött – allt hittar du här. Småskaligt och direkt från bonden.

Mitt på torget ligger den stora katedralen St. Bartholomews med Tjeckiens högsta kyrktorn (102 meter högt!). Katedralen började byggas vid samma tid som staden bildades (1295) och tog nästan 200 år att färdigställa.

Det går att ta de 300 trapporna upp i kyrktornet för att titta på utsikten över staden, men det går även att besöka katedralen och se dess vackra inredning utan att klättra i trappor. Jag klev upp i ottan och lyssnade på stämningsfull sång och musik under en (väldigt) tidig adventmässa – en vacker upplevelse jag sent kommer att glömma.

Läs mer om julmarknaden i mitt inlägg Julmarknad i Plzen – En familjefest med tradition.

Republic Square och den stora katedralen i Pilsen
Republic Square med sina många fontäner

3. Adolf Loos lägenheter

Adolf Loos var en av Europas med inflytelserika arkitekter under början av 1900-talet. Loos var för sin tid väldigt modern och minimalistisk och använde färger och vackra trämaterial på ett sätt som inspirerade många.

I Plzen finns inte mindre än åtta lägenheter som har kvar Adolf Loos ursprungliga design och du kan besöka tre av dem på guidade turer. Jag besökte ”The Brummel House” på en guidad tur och möttes av en lägenhet med spännande detaljer som skulle platsa i ett modernt hem än idag. Under den guidade turen får du också höra den tragiska historien om den judiska familjen Brummel som ägde lägenheten och som fördes till koncentrationsläger under andra världskriget.

Läs mer om Adolf Loos och de guidade turerna på Adolf Loos Plzen.

Inredningsdetaljer i the Brummel House
Gula väggskåp och mönstrad tapet i Adolf Loos design

4. Den stora synagogan

Den Stora Synagogan (Velká synagoga) i Plzen gör skäl för sitt namn. Världens tredje största synagoga byggdes under slutet av 1800-talet med en imponerande arkitektur och praktfull inredning. Men synagogans glanstid blev inte lång. Under andra världskriget användes synagogan som förråd och under det kommunistiska styret lämnades byggnaden att förfalla. Tack vare stora renoveringar under 1995-1998 är nu synagogan återställd till sin fulla prakt.

Du kan besöka synagogan söndag till torsdag mellan 10-17. Lördagar och söndagar är det stängt för besökare.

Läs mer om den Stora Synagogan på Visit Plzen.

Synagogan i Plzen utifrån
Synagogan Plzen från gatan med sina två torn

5. Marionettmuseet

Om någon av er växte upp på 70-talet så har ni garanterat suttit i velourbyxor och tittat på tjeckisk dockteater på TV. Den tjeckiska traditionen med marionettdockor och teater startade i mitten av 1700-talet och riktade sig då främst till vuxna. Historierna baserade sig ofta på gamla folklegender och folktraditioner och prinsessor, djävlar och kungar dök ofta upp i historierna.

Idag är publiken främst barn och de hemska historierna har bytts ut mot sagor, men traditionen med dockteater finns kvar.

Läs mer om museet på Museum Loutek V Plzni

Puppet museum - Plzen
Puppet museum med dockor på en scen
Puppet museum läskiga dockor med djävulen

6. Gå på ölspa

Bada i öl? Kan det vara något? Öl innehåller B-vitaminer och mineraler och det sägs att det gör underverk för huden att bada i öl. På bryggeriet Purkmistr bjuds på en riktigt lyxig upplevelse för stressade själar. En spaupplevelse i vacker miljö där du sjunker ned i ett väldoftande bad för en stunds total avkoppling. Dessutom med en egen ölkran.

Läs mer i mitt inlägg Ölspa i Tjeckien – Ett besök på bryggeriet Purkmistr i Plzen

Purkmistr ölspa med träbadkar och ölkranar

7. Underjordiska Plzen

På med hjälmen och bege dig ner på äventyr i underjorden under Plzens gamla stadsdelar. Från slutet av 1200-talet började de underjordiska gångarna att grävas ut och idag sträcker de sig som ett spindelnät av tunnlar under stadens gator.

Läs mer
Brno i soluppgång

Under århundraden har de underjordiska gångarna varit en viktig del av det dagliga livet och använts för öllagring, färskvattenbrunnar, förvaring av mat och som skydd för invånarna under krig. Under den guidade turen får du se många av de historiska föremål som man hittat i tunnlarna under utgrävningarna och även höra historier om hur man levde i Plzen under medeltiden.

Det finns över 20km med gångar under Plzen och med en guidad tur så får du besöka 1,5 km av dem.

Läs mer och boka din guidade tur på Plzensky Prazdroj.

Underground Plzen tunnlar
Fynd som hittats i den underjordiska tunnlarna under Plzen

8. Plzens lilla Venedig

En av många vackra platser i centrala Plzen hittar du vid Mlýnská strouha – Plzens lilla Venedig. Här är den lilla sjön omgiven av grönska och kring de vackra husen finns njutbara promenadstigar och statyer. Under sommarhalvåret fylls uteserveringarna vid vattnet av folk och blomsterrabatterna svämmar över av blommor. En plats att inte missa när du är på besök!

Läs mer om platsen på Visit Plzen

Vacker vy över lilla Venedig i vinterskrud

9.Fransiskanerklostret

I ett gammalt franciskanerkloster ligger museet för religiös konst. Även om du kanske inte är helt såld på kyrklig konst, är det här snarare ett historiskt konstmuseum. Här får du lära dig om munkarnas liv och vandra genom det vackra klostrets pampiga korridorer under vackra takmålningar.

Läs mer om Museet för religiös konst på Visit Plzen

Fransiskanerklostrets innergård
Tak i fransiskanerklostret i Plzen

10. Techmania Science Centre

Techmania Science Centre är ett interaktivt vetenskapsmuseum med mycket fokus på fysik och matematik. Här kan allt tryckas på och allt går att testa. Riktigt roligt för alla åldrar och jag garanterar att du kommer att lära dig något nytt. Här finns även ett 3D-planetarium, biljetter till dessa föreställningarna behöver förbokas.

Läs mer om museet på Techmania Science Center.

Techmania Science Centre

Hur hittar jag till Plzen?

Plzen ligger 9 mil sydväst om Prag. Hit tar du dig enkelt med tåg (1h 20 min) och tågen går minst en gång i timmen.

Läs mer om att åka tåg i Tjeckien i mitt inlägg Åka tåg i Tjeckien – Så funkar det.

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
1
Varit här och älskade det!
1
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.