Resedagbok Nya Zeeland dag 5 – Fox Glacier och lysmaskar

Fox Glacier -> Franz Josef

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Vaknade tidigt trots den sena kvällsvandringen till lysmaskarnas magiska skog kvällen innan. Sängarna i vårt lilla hus visade sig var riktigt sköna och luften friskt, så vi var alla (well, nästan alla ) taggade för glaciärvandring! Frukost ingick inte på hotellet, så vi klädde på oss och började leta efter frukostställe. Bredvid vårt hus hade flertalet par campat i sina tält, det såg inte fullt så skönt ut att vakna upp oduschade med ryggont efter en kall natt. På vägen ut från huset lät det plötsligt som en skrikande bebis, eller kanske mer som en gnisslande dörr, eller var det verkligen ett skrik? Högst uppe i ett träd bakom vårt hus satt en grön Kea med sin långa näbb. Den klättrade runt på grenarna och ropade till en kompis som satt några träd bort, helt ointresserad att komma så nära oss att vi skulle kunna få oss en närmre titt på den. En grinig liten goja!

Hotell i Fox Glacier

Frukost på caféet vid äventyrscentrat tillsammans med alla turister som väntade in dagens första helikoptertur till Fox Glacier. Käkade en rejäl portion frulle och använde friskt deras gratis wifi för att läsa lite nyheter och uppdatera oss på vad som hänt hemma. Efter ett ägg på toast för lilla E och pocherade ägg med bönor och toast för mig och Anders så packade vi ihop våra saker från hotellet och begav oss till glaciären.

Gott om plats fortfarande på parkeringsplatsen, men bilarna fyllde på relativt fort. Molnen låg tunga över bergstopparna och vandringsleden slingrade sig längs den nu nästan uttorkade flodbädden. Vi följde pinnarna som visade leden efter flodbädden, allt var väldigt välmarkerat och det var stora varningsskyltar om hur strömt vattnet var och hur fort det kunde stiga.

Fox Glacier
Fox Glacier

Vandringen började platt med höga branta sluttningar som kantade stigen. Efter någon kilometer så började stigen gå uppför och de sista 6-700 meterna gick riktigt brant uppför med skyltar som varnade för att man inte fick stanna på vägen, då rasrisken var för stor.

Fox Glacier
Fox Glacier

Väl uppe på den säkra utsiktsplatån hade man en bra utsikt över glaciärens spets, men längre än så fick man inte gå av säkerhetsskäl. Klipporna kring glaciären var fyllda av små vattenfall och man kunde riktigt se hur snabbt glaciären smälte. Sedan 1980-talet har hastigheten som glaciären smälter bara ökat och idag minskar den i storlek med nästan en meter per dag.  Det enda säkra sättet att ta sig till glaciären är genom helikopter, så det kändes nästan som att helikoptrarna gick i skytteltrafik mellan byn och glaciären. Efter en stunds vilande vände vi nedåt mot bilen igen.

Fox Glacier
Fox Glacier

En kort bilfärd från den första parkeringen hittade vi vandringsleden River Walk, där man kan titta på glaciären från en lite annan vinkel.  Efter en enkel promenad till en utkikspunkt där man fick en lite bättre vy över glaciären, tog vi en liten avstickare till en äldre hängbro. Denna hike visade sig bli en av resans höjdpunkter! Vandringsleden började med en trappa ner till flodbädden, där vandringsleden mest bara bestod av sten och drivved. Det var inte svårt att förstå att vattnet under vissa tider på året faktiskt passerar så här högt upp.

Fox Glacier
Fox Glacier

Plötsligt kom vi in i en tät djungel där regnskogen bildade en omslutande tunnel, kantad med ormbunkar höga som träd. Känslan av att gå i detta gröna och fuktiga täcke, var fantastiskt härlig! Väl framme vid hängbron kunde man gå ut på den svajande bron och titta på en strid fors. Bergen tornade upp sig i horisonten, molnen vandrade över skogen och sagokänslan var total. Vägen tillbaka upp till bilen var dock inte lika kul, men extremt mycket trappsteg (uppför) och backar. Det kändes definitivt i vaderna!

Fox Glacier

Efter dessa två stopp tyckte benen (och lillan) att det var dags att bege sig mot nästa ort och hotell. Vägen till Franz Josef var inte lång, men väldigt kurvig och tog mer än 30 minuter att köra. Då vi var lite tidiga för incheckning på Scenic hotel, passade vi på att käka en sen lunch innan vi checkade in. Och hör och häpna! I denna lilla stad hittade vi en fantastisk bra indisk/thai krog bara ett stenkast från hotellet. Lilla E smaskade i sig en Chicken Korma med tillhörande naan bröd. Eva tog en Panak Paneer och butter naan och Anders tog en Butter Chicken med garlic naan. Tänk så gott det kan vara med mat efter lite vandring! Hotellet låg centralt och hade fräscha, fina rum och balkong. En riktig höjdare! Innan middagen passade vi på att utnyttja hotellets tvättstuga medan vi tog en tur på byn och shoppade lite snacks och dricka på mataffären.

Scenic Hotel Franz Josef

På kvällen åt vi på the Landing, som också låg nära hotellet. Egentligen ligger nog allt nära varandra här i Franz Josef, det är verkligen inte någon stor stad. Men god lokal öl och lokalt vin samt god mat har de! Anders tog en mör god lamb shank, Eva en pizza Carnivore och lilla E en chicken schnitzel. Till efterrätt klämde vi en alldeles bedårande Pavlova. I landet där Pavlova uppfanns, finns det nog lika många olika sorters Pavalova som kockar!

Pavlova i Franz Josef

Vi behöver kanske inte berätta att vi somnade väldigt gott efter dagens vandrande i bergsluften. Imorgon blir det mer glaciär – denna gång på Franz Josef!

Scenic Hotel Franz Josef

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Mount Cook och en fårfarm – Resedagbok Nya Zeeland dag 12

Dagbok från vår resa runt Nya Zeeland - Dag 12

Nya Zeeland – Sydöns 10 häftigaste sevärdheter och natur

Nya Zeelands sydö är en perfekt mix av världens vackraste natur och sevärdheter samlat på en enda liten ö. Här kommer mina topp tio naturupplevelser från vår road trip runt ön - både till land och till havs.

Fiordland National Park och Milford Sound – Resedagbok Nya Zeeland dag 2

Dagbok från vår resa runt Nya Zeeland - Dag 2

Tips inför din resa till Nya Zeeland

Nyss hemkommen efter en roadtrip på Nya Zeelands sydö, tänkte jag summera mina tankar i en klassisk hiss-diss-lista. Finns det verkligen något att dissa...

Hokitika och Punakaiki – Resedagbok Nya Zeeland dag 7

Dagbok från vår resa runt Nya Zeeland - Dag 7

Vägen till Milford Sound – Nya Zeelands vackraste väg?

Vägen till Milford Sound på Nya Zeeland är inte bara en transportsträcka, utan en uppvisning av Nya Zeelands allra vackraste vyer.

Ännu mer reseinspiration

Vägen till Milford Sound – Nya Zeelands vackraste väg?

Vägen till Milford Sound på Nya Zeeland är inte bara en transportsträcka, utan en uppvisning av Nya Zeelands allra vackraste vyer.

Milford Sound – Fjorden på Nya Zeeland där det alltid regnar

På Nya Zeelands sydö finns en av landets mest populära och mest dramatiska sevärdheter. Långt ifrån städer och civilisation ligger världens 8:e underverk Milford Sound - sundet som egentligen är en fjord.

Nya Zeeland – Sydöns 10 häftigaste sevärdheter och natur

Nya Zeelands sydö är en perfekt mix av världens vackraste natur och sevärdheter samlat på en enda liten ö. Här kommer mina topp tio naturupplevelser från vår road trip runt ön - både till land och till havs.