Mount Cook och en fårfarm – Resedagbok Nya Zeeland dag 12

Idag hade vi egentligen bara tänkt att åka till Moeraki boulders, men då vi redan hunnit med ett besök till stenstranden igår, så hade vi plötsligt en hel dag utan planer! Istället för att åka rakt mot vårt bokade boende i Timaru efter kusten, så tog vi istället en lång omväg in mot Mount Cook.

Käkade frukost på Tees St i Oamaru – och vilket ställe! Litet och mysigt i ett charmigt vitmålat viktorianskt hus, med perfekt tillagad Eggs Benedict och starkt kaffe. En höjdare! Innan vi lämnade Oamaru stannade vi till vid Steampunk HQ, ett steam punk-museum som hade de mest underliga saker. Lite oväntat att hitta ett sådant museum här bland alla pingviner i Oamaru!

In med familjen i bilen med körriktning västerut. Bokstavligt talat in i dimman. För morgonen började med tunga låga moln som låg som ett duntäcke över vingårdar och fårfarmare. Hoppet att få se några snöklädda berg var just nu inte stort. Vi stannade och tittade på historiska mauri-målningar som låg alldeles bredvid vägen på några klippväggar utanför Duntroon. Fortfarande molnigt. Men plötsligt hände något med klimatet. Så fort vi började närma oss Omarama blev naturen torrare, temperaturen steg till över trettio grader och solen började skina från en klarblå himmel. Är vi verkligen på Nya Zeeland fortfarande? Känns mer som Arizona!

Dimma på väg till Mount Cook

I Omarama ligger The Wrinkly Rams, en fårfarm som både informerar, utbildar och visar på hur fåruppfödare hanterar sina får. Väldigt populärt bland asiatiska turister, de kom i busslast efter busslast. Vi tittade på en fårklipparshow, där väldigt ulliga får gick på scenen och klev av några minuter senare – betydligt mer nakna. Elly fick ett gosedjur som såg ut som ett lamm och sedan fick hon flaskmata lamm ute i hagen. Vi fick även se en vallhund jobba och hur en fåraherde kommunicerar med sin hund genom visslingar. Riktigt trevligt stopp, trots mycket folk.

En riktigt god lunch senare så begav vi oss mot Mount Cook-massivet. Vi hade inga planer på att stanna vid Mount Cook, utan snarare åka förbi och njuta av de kända sjöarna Lake Pukaki och Lake Tekapo. Om ni någon gång har sett bilder från Nya Zeeland med snöklädda berg, turkosa sjöar och lupiner, så är det härifrån de bilderna kommer ifrån. Tyvärr hade lupinerna precis blommat över, annars hade det varit snäppet vackrare. Stannade på flertalet ställen efter vägen för att njuta av utsikten mot Mount Cook. Det är verkligen något speciellt med alpina sjöar, färgen är nästan hypnotiserande. Vid Lake Tekapo stannade vi vid Church of the Good Shepherd, ett mycket sött och känt litet stenkapell precis vid sjön. Men mängden buffliga turister gjorde det svårt att njuta av det vackra, så vi gav oss härifrån relativt snabbt.

Checkade in på Asure Ashley Motor Lodge i Timaru, en riktigt liten skön strandort med mycket affärer och inhemska turister. Det var marknad i stan, men vi var mer sugna på en bra bit mat. Läste lite på internet och hittade den mest populära restaurangen i staden –  The Oxford –  så vi begav oss dit. Fullt hus, men efter lite väntan fick vi ett bord. Och maten var värd väntan – vilket kött! Hjort med potatisgratäng, perfekt tillagad och mörkt rosa. Missa inte detta ställe om ni har vägarna förbi!

Vill du läsa mer om vårt äventyr på Nya Zeeland? Kolla in föregående dag på Resedagbok Nya Zeeland: Dag 11. Små blå pingviner .

The Oxford

2 KOMMENTARER

    • Men se där! Inser att jag glömt att lägga till dagboksanteckningarna från våra sista nätter! ? Det blev en dag till vid Mount Cook och sedan åkte vi tillbaka till Queenstown. Området vid Mount Cook skulle vi ha kunnat lägga fler dagar på förresten…

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Nya Zeeland – Sydöns 10 häftigaste sevärdheter och natur

Nya Zeelands sydö är en perfekt mix av världens vackraste natur och sevärdheter samlat på en enda liten ö. Här kommer mina topp tio naturupplevelser från vår road trip runt ön - både till land och till havs.

Tips inför din resa till Nya Zeeland

Nyss hemkommen efter en roadtrip på Nya Zeelands sydö, tänkte jag summera mina tankar i en klassisk hiss-diss-lista. Finns det verkligen något att dissa...

Vingårdar i Marlborough – Resedagbok Nya Zeeland dag 9

Dagbok från vår resa runt Nya Zeeland - Dag 9

Abel Tasman National Park – Resedagbok Nya Zeeland dag 8

Dagbok från vår resa runt Nya Zeeland - Dag 8

Resedagbok Nya Zeeland dag 5 – Fox Glacier och lysmaskar

Dagbok från vår resa runt Nya Zeeland - Dag 5

Mount Aspiring National Park – Resedagbok Nya Zeeland dag 4

Dagbok från vår resa runt Nya Zeeland - Dag 4

Ännu mer reseinspiration

Vägen till Milford Sound – Nya Zeelands vackraste väg?

Vägen till Milford Sound på Nya Zeeland är inte bara en transportsträcka, utan en uppvisning av Nya Zeelands allra vackraste vyer.

Milford Sound – Fjorden på Nya Zeeland där det alltid regnar

På Nya Zeelands sydö finns en av landets mest populära och mest dramatiska sevärdheter. Långt ifrån städer och civilisation ligger världens 8:e underverk Milford Sound - sundet som egentligen är en fjord.

Nya Zeeland – Sydöns 10 häftigaste sevärdheter och natur

Nya Zeelands sydö är en perfekt mix av världens vackraste natur och sevärdheter samlat på en enda liten ö. Här kommer mina topp tio naturupplevelser från vår road trip runt ön - både till land och till havs.